Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


kaczka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 19:21, 06 Lut 2010    Temat postu: kaczka Back to top

Rolada z kaczki maria -wanda
####################


Składniki:
Kaczka o wadze około 1,5 kg,
2 bułki,
2 jajka,
4 dag tłuszczu,
10 dag mięsa wieprzowego lub cielęciny,
15 dag wątroby,
sól, pieprz, majeranek,
ząbek czosnku,
2 parówki

Wykonanie:

Rozmrożoną kaczkę umyć i opalić. Ułożyć grzbietem do góry i ostrym nożem przekrajać skórę i mięśnie wzdłuż kości i kręgosłupa. Podcinać mięśnie tuż przy kości i oddzielić skórę razem z mięsem od kośćca. Skrzydła obciąć w stawie barkowym, nogi w stawie biodrowym, jednak skórę z udek pozostawić przy tuszce. Ułożyć oddzielone od kości mięso skórą do dołu i skrawając cienkie płaty piersi, rozłożyć je w miejsca mniej umięśnione. Podobnie postąpić z mięsem z udek. Otwory po odciętych skrzydłach zaszyć.
Mięso i skórę natrzeć zmieszanymi przyprawami. Wszystkie okrawki oraz mięso wieprzowe, namoczoną i odciśniętą bułkę zemleć dwukrotnie w maszynce. Wątrobę włożyć na kilka minut do wrzącej wody, a gdy utraci krwisty kolor, ochłodzić w zimnej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Żółtka utrzeć z częścią tłuszczu. Dodać zmielone mięso, przyprawy, starannie wyrobić masę, a na samym końcu wymieszać z pianą z białek i pokrojoną w kostkę wątrobą.
Ułożyć połowę masy wzdłuż, po środku przygotowanego mięsa położyć obrane ze skóry parówki, przykryć je resztą nadzienia. Brzegi skóry ciasno założyć, zszyć lub bardzo starannie, gęsto obwiązać tuszkę bawełnianym sznurkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika, a gdy mięso zacznie się rumienić, posmarować je tłuszczem. Pod koniec pieczenia dno blachy skrapiać wodą.
Upieczoną przykryć deseczką, obciążyć i odczekać, aż zupełnie wystygnie. Krajać po zdjęciu sznurka.
Podawać z sosem owocowym lub dżemem z borówek i sałatą z selera z orzechami. Kości można wykorzystać na wywar.
_________________





nora
Oswojona Wiedźma

KACZKA Z KAPUSTĄ CZERWONĄ
--------------------------------------
TUSZKA KACZKI
2 ŁYŻKI SMALCU
1/2 KG KAPUSTY CZERWONEJ
2 CEBULE
SZKLANKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO
MAŁA KIŚĆ WINOGRON
PIEPRZ,SÓL

TUSZKĘ POSOLIĆ Z ZEWNĄTRZ I WEWNĄTRZ
PODROBY ZALAĆ SZKLANKĄ WODY,DODAĆ 1 CEBULĘ I PRZYPRAWY UGOTOWAĆ
POSZATKOWANĄ KAPUSTĘ SPARZYĆ,ODCEDZIĆ I PODDUSIĆ Z POŁOWĄ SMALCU I POSIEKANĄ CEBULĄDODAĆ POSIEKANE MIĘSO Z PODROBÓW DOPRAWIĆ
TUSZKĘ NAPEŁNIĆ NADZIENIEM,ZASZYĆ OTWÓR,ZRUMIENIĆ NA RESZCIE SMALCU,PRZEŁOŻYĆ DO RONDLA I UDUSIĆ,PODLEWAJĄC WYWAREM Z PODROBÓW I WINEM
POD KONIEC DUSZENIA DAĆ WINOGRONA
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach