Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


KARCZEK

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:37, 06 Lut 2010    Temat postu: KARCZEK Back to top

sylwia
KARCZEKPieczona karkówka
KARCZEK Z GRZYBKAMI PYCHA
------------------------------------------------

1,20 kg karkówki
pół kg pieczarek- ostatnio zrobiłam z grzybkami suszonymi -rewelacja - pychota
3 cebule
Zalewa
2,5 łyzki magii
5 łyżek cukru
5 łyżek octu, może być winny lub jabłkowy
4 łyżki koncentratu pomidorowego
7-8 łyżek wody
Mięso pokroić w plastry o grubości 1cm i posypać czerwonym Delikatem Knorr. Odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki panierować w mące i obsmażyć z obu stron. Układać w żaroodpornym naczyniu. Pieczarki pokroić w talarki, a cebulę w krążki, po czym wyłożyć na mięso. Przygotować zalewę ze składników i polać równomiernie mięso. Piec w piekarniku przez 1 godz. i 15 minut.


Maria Wanda - 2008-02-11, 12:49
KARKÓWKA PIECZONA WG OJCA GRANDE
---------------------------------------------------------------------------------
Wlewamy na dno brytfanny dwie łyżki oleju, kładziemy kilka cienkich plastrów słoniny, na nie sparzone liście kapusty i dużą osoloną karkówkę w całości. Obkładamy ją pociętymi w plastry warzywami: marchwią, cebulą, ziemniakami. Można dodać jabłko obrane z łupiny, pocięte na ćwiartki. Wszystko to posypać pieprzem i cynamonem, dodać jagody jałowca, wstawić pod przykrywką do piekarnika. W trakcie pieczenia dodać szklankę białego wina. Gorącą karkówkę jemy z warzywami dodanymi do pieczenia, a resztę na zimno do chlebka.


KARKÓWKA
---------------------------------------------
karkówka w plastrach - grubszych,
- olej,
- cebula,
- ser żółty,
- majonez,
- Vegeta,
- ew. czosnek.
Jak przyrządzić?
Plastry karkówki bardzo delikatnie rozbić - ale nie cienko - nie tak jak na kotlety ! posypać z obu stron vegetą Posmarować z obu stron olejem, ułożyć na blaszce kotleciki, każdy obłożyć krążkami surowej cebuli, na tym ułożyć plastry sera żółtego, a ser posmarować majonezem. Włożyć to wszystko należy do piekarnika na ok. 40 minut. PYCHA JEDZONKO!

Maria Wanda - 2008-02-23, 17:50
MIĘSKO NA CZERWONO
-------------------------------------------------------
Przepis:

30 dag karkówki wieprzowej
20 dag parówek lub serdelków
1 duża puszka pomidorów w zalewie (80 dag)
1-2 łyżki mąki pszennej
3 spore cebule
1-2 strąki czerwonej papryki
sok z cytryny
suszone zioła prowansalskie lub oregano
garść posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz
ewentualnie wytrawne wino

Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w paski. Natrzeć sokiem z cytryny, solą i ziołami, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do cebuli, dodać pokrojoną paprykę, szczyptę ziół oraz szczypiorek, doprawić do smaku i dusić na niewielkim ogniu 5 minut. Do sosu włożyć mięso i dusić na małym ogniu do miękkości - przynajmniej pół godziny (jeśli sos stałby się zbyt gęsty, należy dolać kilka łyżek wody lub wina). Parówki obrać z osłonek i pokroić w talarki lub kostkę, wrzucić do mięsa i zagotować, stale mieszając. Doprawić. Takie mięso najlepiej podać z ryżem na sypko ugotowanym w esencjonalnym rosole z kostki z dodatkiem pokruszonego listka laurowego.



karla - 2008-02-24, 19:37
Karkówka - super, dla leniwych smakoszy
-------------------------------------------------------------------------------------Potrzebujemy tylko!!!

- dowolnie duży kawał karkówki
- ok 1 kg soli
- słoiczek musztardy francuskiej (tę z całymi ziarnami gorczycy)
- koniec, żadnych innych przypraw !!!!!

1 - Dowolny kawał karkówki kładziemy na blachę, na której wcześniej wysypana jest sól
na wysokość ok. 1 cm.
2 - Karkówkę smarujemy grubo musztardą
3 - W rozgrzanym piekarniku (ok. 200st.C) pieczemy przez 2 godz.
3 - Koniec !!!! Reszta, czyli dodatki, wg uznania
4 - Pokroić w plastry i .... am-am !!!
[link widoczny dla zalogowanych]

Maria Wanda - 2008-03-03, 08:31
Karkówka Gregora... (przepis Gregora)
... czyli karkówka à la biodrówka
---------------------------------------------------------
60 dag szynki wieprzowej lub karkówki,
40 dag makaronu świderki,
500 ml śmietany,
2 cebule,
tymianek, bazylia,
czosnek granulowany,
sól, pieprz, papryka,
olej, a jeszcze lepiej oliwa.

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć czosnkiem, solą, tymiankiem i bazylią. Wymieszać, przykryć i odstawić na minimum 30 minut.
Cebule posiekać w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć mięso ze wszystkich stron na śliczny rumiany kolorek, wrzucić cebulę, chwilkę podsmażyć. Podlać odrobiną wody i dusić około 10-15minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente, w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić, dodać do mięsa. Całość zalać śmietaną, solidnie doprawić przyprawami i dobrze podgrzać

[link widoczny dla zalogowanych]

Maria Wanda - 2008-06-06, 09:30
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
---------------------------------------------------
Składniki:
* 50 dag karkówki bez kości
* 1 strąk papryki
* 1 por (tylko biała część)
* 1 cebula
* 1/2 szklanki pędów bambusa (z puszki)
* 1 jajko
* 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
* 8 łyżek oleju
* 6 łyżek cukru
* 3 łyżki octu winnego
* 1 łyżka przecieru pomidorowego
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżka czystej wódki
* 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w paski. Dodaj wódkę i sól, wymieszaj, przykryj. Odstaw na 15 minut, dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki. Paprykę pokrój w paski, por w krążki, a cebulę posiekaj. Przełóż warzywa do rondla, dodaj ocet, sos sojowy, cukier i przecier. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. W woku lub na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż 2 minuty, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w plasterki pędy bambusa, smaż 45 sekund. Mięso i pędy bambusa przełóż na talerz. W woku lub na patelni pozostaw 2 łyżki tłuszczu. Mocno rozgrzej, dodaj warzywa i sos z rondla, smaż minutę, ciągle mieszając. Resztę mąki rozetrzyj z małą ilością wody, wlej do warzyw, wymieszaj. Dodaj mięso i pędy bambusa, duś przez chwilę. Podawaj z ryżem na sypko.

***** autor: Miesięcznik Kuchnia-

Maria Wanda - 2009-01-21, 11:00
Karkówka
---------------------------------

Składniki:
- 2 kg karkówki
- cebula
Sos:
- 2 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa wegetariańska
- 1 łyżeczka pieprzu białego i czarnego mielonego
- 1 łyżeczka soli do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 pokrojone ząbki czosnku

Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry (na 1 cm szerokości) i obsmażamy je na patelni z obydwu stron. Brytfankę wykładamy srebrną folią do pieczenia i układamy na niej plastry karkówki. Na każdym z nich kładziemy plasterki cebuli. Następnie przystępujemy do wykonania sosu. Wszystkie podane wyżej składniki łączymy i gotujemy. Sosem polewamy karkówkę, wstawiamy do piekarnika i dusimy w 200 stopniach przez 40 minut. Gotową karkówkę można udekorować gotowaną marchewką i natką pietruszki. -


Maria Wanda
Karkówka na ostro
--------------------------------------
Składniki:
- 1 kg karkówki
- dwie duże lub trzy średniej wielkości cebule

Sos:
- 1 szklanka pikantnego ketchupu
- pół szklanki wody
- 1 lub 2 łyżki octu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- musztarda

Wszystkie składniki łączymy. W zależności od upodobań smakowych sami dobieramy odpowiednią ich proporcję.

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry długości 1 lub 1,5 cm , obsypujemy je dowolnymi przyprawami i lekko obsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w półksiężyce. Następnie wkładamy obsmażone mięso do naczynia i obsypujemy kawałkami cebuli. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i dusimy w piecu pod przykryciem.
Najlepiej podawać karkówkę dzień po przygotowaniu, ponieważ przez noc przejdzie ona przyprawami i nabierze aromatu. ks - 2009-04-08, 12:24
wiecznie szukam tego przepisu, więc żeby było mi łatwiej to go tu wkleję Very Happy

SZUBA SZWAGIERKI
---------------------------------------
1kg karkówki pokroić w plastry i rozbić jak bitki czyli lekko,Ułożyć w nasmarowanej blasze i posypać pieprzem czarnym prawdziwym.Leciutko skropić olejem,na to położyć cebulę pokrojoną w cieniutkie talarki.Posypać solą.Na wierzch posypać grubo serem i pieczarkami.Wierzch posmarować dość grubo majonezem.Piec 30-40 min.w 180 stopniach-


Ewam - 2009-09-16, 16:59
karczek zapiekany z ziemniakami przepis pochodzi z nk Very Happy
----------------------------------------------------------------------------

Składniki
1kg karczku
1kg ziemniakow
1 glowka czosnku
przyprawa do grilla
1 cebula
1 papryka
25 deko sera zoltego
sol , majeranek

obieramy ziemniaki i kroimy w wazkie paski (troche grobsze niz na frytki) rozkladamy w brytfannie i obsypujemy odrobina majeranku i soli,
rozkladamy pokrojony w plastry karczek , przez praske przeciskamy caly czosnek i smarujemy mieso , nastepnie sypiemy przyprawa do grila, cebule pokrojona w piorka sypiemy na mieso , tak samo papryke , na koniec posypojemy serem , pieczemy 1 godz lub gdy mamy wieksze kawalki to dluzej w nagrzanym do 200C piekarniku


Irme - 2010-02-04, 11:04
Karkówka po łotewsku

------------------------------------------------------------
Składniki:

•1 kg schabu karkowego
•mąka do panierowania
•olej do smażenia
•1/2 kg ziemniaków
•1/2 kg marchewki
•3 średnie cebule
•30 dag majonezu
•5 dag musztardy
•1/2 główki czosnku
•pęczek natki pietruszki
•sól, pieprz.

Mięso pokroić na plastry grubości 1 cm i lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać i pokroić w plastry o grubości 1/2 cm. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, cebulę, marchew i ziemniaki. Majonez wymieszać z musztardą, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Na wszystkich składnikach rozsmarować sos. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni, aż sos będzie złocisty a ziemniaki złociste.



Danie jest przepyszne, bardzo polecam!

Przepis pochodzi z: [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach