Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


indyk

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 19:30, 06 Lut 2010    Temat postu: indyk Back to top

Tradycyjny indyk z nadzieniem po amerykansku-TCM
-----------------------------------------------------------------
Nadzienie (eksluzywna wersja):
cwierc kostki masla
1 duza cebula
2 lodygi selera naciowego
po 12 dkg mielonej cieleciny i wieprzowiny
1 watrobka z indyka
sol, pieprz, pol lyzeczki slodkiej czerw. papryki
6 szklanek pokrojonego w kostki czerstwego chleba lub grzanek
natka pietruszki
roztrzepane jajko
5 plastrow bekonu
pol kg kasztanow upieczonych, obranych i posiekanych
To jest elegancka wersja nadzienia (z encyklopedii kreatywnego gotowania), i przyzadzenie, nie wiem czy ktos tak robi, bo takie popularne nadzienie jest bez miesa, kasztanow i jajka.
Sos:
wyjac podroby z indora, umyc, odciac tluszcz, zalac zimna woda i postawic do gotowania (szyja, zoladek, serce i dolne czesci skrzydel bez watrobki), watrobke uzyc do nadzienia.
Gotowanie podrobow
do podrobow dodac lyzeczke tymianku, grubo pokrojona cebule, i pokrojona lodyge selera z liscmi, sol i pierz, mozna dodac kawalek masla i gotowac na malym ogniu 45 min albo do miekkosci. Wyjac podroby z rosolu i drobno posiekac. Watrobke mozna dodac usmazona na masle i posiekana, ale lepiej do nadzienia.
Upieczonego indora wyjac z brytwanny, owinac w folie alum. i zostawic na 20 min. przed krojeniem. Tymczasem zebrac nadmiar tluszczu z brytwanki, zostawiajac 4 lyzki, a gdyby tluszczu bylo za malo to dodac masla. Postawic brytwanke na malym ogniu, albo przelac zawartosc do rondelka. Zeskrobac dokladnie osad z pieczenia z dna brytwanki, podlewaja troszke rosolem, dodac potem do sosu, daje najlepszy smak.
Do tluszczu (4 lyzki) dosypac 3 lyzki maki, lekko zasmazyc na srednim ogniu ( 3 min) na jasny braz, dodac sol i pieprz i dodac pokrojone podroby, stopniowo pomalu dolewac rosol z podrobow (zostawiajac kilka lyzek do nadzienia) i dodac osad z pieczenia. Wymieszac na gladko i dusic na malym ogniu, mieszajac - 10 min.
Nadzienie:
stopic maslo w rondlu, wrzucic drobno posiekana cebule i pokrojone selery bez lisci, na m.w. 2 cm. kawalki, zaszklic na srednim ogniu, nie rumienic, wyjac i przelozyc do sporej miski dziurkowana lyzka (zeby osaczyc z tluszczu), a na ten tluszcz wlozyc mieso i posiekana watrobke, udusic (mozna lekko podlac) dodajac sol i pieprz. Polaczyc wszystkie skladniki nadzienia, nalozyc do indora, pospinac, ulozyc piersia do gory, oblozyc plastrami bekonu, piec w nagrzanym piekarniku - 165 C ok. 4 godzin, albo kiedy w srodku temperatura osiagnie 90 C.
Nadzienie proste:
1 cebula posiekana i zaszklona
3 lyzki masla
3 szklanki chleba w kostkach albo grzanek
lyzeczka soli, pieprz (swiezo mielony) i mozna dac przyprawe do drobiu
natka pietruszki posiekana
zaszklic cebule, nie rumienic, wymieszac z reszta sklanikow, podlac kilkoma lyzkami rosolu, jesli za suche, zrobic gestosc wg. uznania, albo na miekko dolewajac wiecej plynu i lekko poddusic, albo troszke chrupiaco. jajka).
Umytego indora wysmarowac od srodka sola - 1 lyzeczka i dodac troszke przyprawy do drobiu (jak nie ma, to nie), do srodka wlozyc 5 galazek natki, 4 lodygi naciowego selera (pociete do rozmiaru) i 3 obrane cebule w cwiartkach i tak piec.
zaleca pieczenie indora ( w nagrzanym piekarniku, jw.) najpierw piersia w dol i obficie wysmarowanego maslem (bez bekonu), pol kostki masla, cwiartka do wysmarowania a reszta stopiona z 1/4 szkl. wody do polewania w czasie pieczenia, potem wytworzonym sosem. Polewa sie co 20 min. Piecze sie 15 minut na kazde pol kg. jesli indor wazy do 8 kg., a 12 minut, na pol kg. jesli jest ciezszy. Indora sie obraca na plecy po godzinie pieczenia piersia w dol, albo po 1,5 godz. jesli jest ciezszy i piecze dalej polewajac. Pieczenie najpierw piersia do spodu ma na celu osiagniecie bardziej soczystego miesa na piersiach.
. Caly smak w nadzieniu daje ten seler naciowy i ten ma byc. Do nadzienia mozna dodac troche rodzynkow. Do tego sos podany osobno i koniecznie czerwone borowki smazone z dodatkiem gruszek. Procz tego rozne gotowane jarzyny, tradycyjnie fasolka szparagowa, moze byc z puszki, marynaty i ziemniaki pure. Jarzynki jakie chcesz, gotowane marchewki, brokuly, kalafior, brukselka i tu tez daja cos, jak kalarepa,



pieczona kaczka po poznańsku-Karla
++++++++++++++++++++++++++++

kaczka,
farsz:jabłka w cząsteczi pokroić nie obierać,majeranek,sól, pieprz
wypełnić kaczkę tym farszem dokładnie i zszyć,można do skóry powbijać wykałaczki z obu stron i związać nićmi.Włożyć do brytwanny i piec ok.1,5 godziny w temp.180-200st.
W razie potrzeby podlewać wodą.




Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda


Rolada z indyka z farszem orzechowo - serowym
##################################


filet z indyka,
20 dag sera pleśniowego,
7 dag orzechów włoskich (posiekanych i zrumienionych na suchej patelni),
pół pęczka natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
5-10 dag masła,
1 kostka bulionu warzywnego,
kolorowy pieprz grubo zmielony (lub zwykły, mielony), olej
Filet umyć, osuszyć, przekroić nie do końca, rozłożyć i lekko rozbić na płat. Kostkę warzywną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i posmarować tym mięso z obu stron, po czym zostawić je w lodówce na 2 godziny.
Rozetrzeć ser z posiekanymi i zrumienionymi orzechami, posiekaną natką, masłem i zmiażdżonym czosnkiem.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Mięso wyjąć z lodówki, rozłożyć na desce, posmarować farszem, zwinąć. Całość obwiązać nicią nasączoną olejem. Posypać pieprzem. Włożyć gotową roladę do brytfanny lub naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i piec ok.1 godziny. Często polewać bulionem. Na 10 minut przed końcem zdjąć pokrywkę, by mięso się lekko przyrumieniło.
_________________





Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda

klopsiki marokańskie ..
######################


· 50 dag mielonego mięsa mielonki z indyka (oryginalnie jagnięcina )
· 6-7 gałązek natki pietruszki
· 2 garści ryżu ( albo po prostu 1 torebka 100 g )
· 1 cebula
· jajko
· 1-2 ząbki czosnku
· puszka pomidorów bez skórki (pellati)
· łyżeczka koncentratu pomidorowego
· po pół łyżeczki soli, pieprzu, cynamonu, zmielonego kminku
· olej (oliwa) do smażenia

Mięso wyrabiamy z posiekaną natką i cebulą , zmiażdżonym czosnkiem , jajkiem i przyprawami ..
Do masy dodajemy ryż, 2-3 łyżki wody i ponownie wyrabiamy . Z masy mięsnej wyrabiamy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je w głębokim oleju .
Do rondla o grubych ściankach wrzucamy usmażone klopsiki, dodajemy posiekane pomidory z puszki - wraz z zalewą i przecier pomidorowy . Ja dodaję do tego jeszcze pół łyżeczki cynamonu ..
Dusimy na małym ogniu aż ryż w klopsikach będzie miękki a sos zgęstnieje ( ok 30 min. ) . Podajemy z kaszką kuskus i sałatą
_________________





Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda


INDYK PO ŻYWIECKU
####################


8 plasterków (40 dag) piersi indyka
2 łyżki oleju
2 łyżki masła lub dobrej margaryny
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka jasnego piwa
1/2 szklanki rosołu z kostki (warzywny,
drobiowy, grzybowy) 1 łyżka przesianej mąki 1 spory strąk czerwonej papryki 1 spora cebula 4 łyżki śmietanki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki cukru sół, pieprz

Mięso lekko rozbić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Pozostawić na pół godziny. Cebulę drobniutko posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju, dodać cebulę oraz Paprykę, zeszklić, nie dopuszczając do Przyrumienienia. Wlać piwo i rosół z kos-tki zagotować. Doprawić tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem - sos powinien mieć dość zdecydowany smak. Kotlety obtoczyć w mące i przyrumienić z obu stron na Pozostałym tłuszczu, przełożyć do rondelka z sosem i dusić na niewielkim ogniu około 20 minut (dla pewności najlepiej podłożyć płytkę ochronną). Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
_________________





Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda



Indyk egzotyczny
#####################

s k ł a d n i k i :

dla 4 osób

• 70 dag piersi z indyka
• 2 wyszorowane szczoteczką pomarańcze
• 12 dag długoziarnistego ryżu
• 1 paczka przyprawy ziołowej do drobiu
• 2 pęczki młodych porów
• 1 cebula
• 2 łyżki ziaren zielonego pieprzu
• 1 łyżka masła lub margaryny
• 1-2 łyżki jasnej zasmażki
• sól
• pieprz
• plastry pomarańczy do przybrania

Mięso umyć i osuszyć, natrzeć ze wszystkich stron pieprzem i solą. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i położyć mięso na ruszt. Pod ruszt koniecznie podłożyć blachę na spływający sos. Piec około 50 minut. Podczas pieczenia polewać mięso wodą (zużywając ok 1/2 litra). Cebulę obrać, pokroić na cząstki i ułożyć na blasze pod rusztem.

W czasie, gdy mięso się piecze, obrać pomarańcze tak, aby nie pozostawić białej skórki, na błonach. Cząstki pomarańczy obrać dokładnie z błon, a z pozostałości wycisnąć sok (biała skórka nadaje gorzki smak potrawie - dlatego warto ją usunąć jeszcze przed obieraniem cząstek z błon, z których będziemy wyciskać sok).

Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na bardzo małym ogniu ok 18-20 minut. Dodać zioła. Pory oczyścić i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Poddusić je w odrobinie osolonej wody, ok 10 minut. Odsączyć.


Sos:Przelać przez sito wywar z pieczeni. Dodać sok z pomarańczy i ziarna pieprzu, zagotować. zagęścić zasmażką. Dodać obrane cząstki pomarańczy.

Podanie:Przed podaniem na chwilkę zanurzyć w gorącym sosie pory. Na półmisku położyć pory i upieczone filety indyka i polać odrobiną sosu. Potrawę przybrać plastrami pomarańczy. Do tego podać oddzielnie sos i ryż.

restaurants.pl
_________________





karla
Młodsza Czarownica



Rolada indyczo-pieczarkowa zawijana w boczek
################################

Filet z indyka
pieczarki
cebula
wędzony boczek w plastrach

Pieczarki i cebulę drobno pokroić i przesmażyć razem na oleju. Ostudzić. Filet z indyka
rozbic na dość cienki płat i przyciąć w prostokąt. Na rozłożonej folii aluminiowe ułożyc
gęsto obok siebie plastry boczku. Na to rozłożyć rozbity filet , przyprawic wg uznania ( u
mnie sól , pieprz i zioła do drobiu Kamisa) na to rozłożyc pieczarki z cebulą. Zwinąć .
Zawinąć w folię aluminiową jak cukierek , mocno dociskając. Włożyc do garnka z gotującą
się wodą i gotować ok. pół godziny. Wyciągnac , rozwinąc z folii i zapiec w piekarniku aż
boczek sie zrumieni.

Pyszne zarówno do obiadu , pokrojone w grubsze plastry i podane z sosem
pieczeniowym jak i cienko pokrojone na zimno do chleba.


[link widoczny dla zalogowanych]




Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda



Rolada indycza
####################


filet z indyka ponacinać tak aby powstał prostokątny płat. lekko rozbić.
mięso przyprawić wg uznania.
pieczarki zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki. podsmażyć na cebulce. rozsmarować na mięsie. na środku ułożyć pasek z brokuł.

Zrolować, zasznurować, jeszcze raz doprawić. (zalecam obficie obsypać papryką w proszku dla fajnego kolorku). Upiec
_________________





Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda


Nugetsy z indyka
#################


Mięso mielone z indyka 0,8 kilograma
Kajzerki 2 sztuki suche
Jajka 2 sztuki
Mleko 1 szklanka
Przyprawa do gyrosa 2 łyżeczki
Sok z ½ cytryny
Sos sojowy jasny 1 łyżka
Sól,pieprz
Bułka tarta

Bułki namoczyć w mleku z wodą. Po nasiąknięciu odcisnąć i rozdrobnić.
Do mięsa dodać sok, sos sojowy, jajka, namoczoną bułkę i przyprawy.
Teraz wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Jak masa będzie za luźna trzeba dodać trochę bułki tartej. Na koniec zostało tylko obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na średnio rozgrzanej patelni z olejem.
_________________





Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda


Pieczony indyk
####################

wg. Katarzyny Pospieszynskiej, od kilku lat piekę wg. tego przepisu właśnie na święto dziękczynienia.

indyk o wadze ok 5 kg *
1 łyżka soli
½ łyżeczki pieprzu
1/2 kg suszonych śliwek
1 szklanka wody
4 szklanki grubo posiekanych jabłek
1 szklanka bulki tartej
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamony
stopione masło do posmarowania
1.indyka wypłukać wysuszyć natrzeć solą i pieprzem.
2.sliwki bez pestek wymieszać z jabłkami, tarta bulka, sokiem z cytryny i cynamonem.
3.Indyka nadziać farszem owocowym, zaszyć otwór, włożyć do brytfanny posmarowanej masłem, wstawić do gorącego piekarnika o temp.220C.
4.Piec do zarumienienia ok.45 min, wlać 1/2-2/3 szklanki wody, przykryć zmniejszyć temp. do 180Cpiec do miękkości ok 3-3 1/2 godziny.

*Indyka zaląc surowym mlekiem pozostawić 24 godz w chłodnym miejscu. Do mleka można dodać 1-2 roztarte ząbki czosnku,1 łyżeczkę soli,1 łyżeczkę tymianku. tak przygotowany przed pieczeniem indyk będzie soczysty i smaczniejszy.
Wyczytałam, ze kurczenie się indyka jest spowodowane za wysoka temperatura pieczenia. Według wskazań w piecu powinno być 160 stopni C, ale nie mniej niż 150 stopni.

Czas pieczenia:
ciasta z białek [link widoczny dla zalogowanych]
3 - 3.5 kg = 2 1/2 do 2 3/4 godziny
3.5 - 4.5 kg = 2 3/4 do 3 godzin
4.5 - 5.5 kg = 3 do 3 1/4 godziny
5.5 - 7 kg = 3 1/4 do 3 1/2 godziny

Najlepiej mieć odpowiedni termometr który wciskasz w indyka przed włożeniem go do pieca. Potem to już wszystko jest wiadomo.
_________________
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 19:31, 06 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Burger z indyka

Mięso mielone z indyka 0,5 kilo
Cebula biała 2 sztuki
Kajzerka 1 sztuka
Mleko 1 szklanka
Sól,pieprz

Kajzerkę rwiemy na drobniejsze części i zamaczamy w mleku z odrobiną wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy do mięsa. Kajzerkę odsączamy z mleka i też dodajemy do indyka. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy. Następnie formujemy kotlety ciutkę większe od bułek do burgerów i smażymy.
W międzyczasie szykujemy sos (ketchup i majonez mieszamy pół na pół ). Pod koniec smażenia do rozgrzanego piekarnika wkładamy bułki do burgerów (mogą być też kajzerki) i podgrzewamy. Na koniec wszystko razem składamy.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach