Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


bogracz

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 19:14, 06 Lut 2010    Temat postu: bogracz Back to top

BOGRACZ
#################

2 cebulki zeszklić na tłuszczu, 1 kg mięsa wołowego /ale myślę,że może też być wieprzowinka/pociąć na paski i dodać do cebuli. Wszystko podlać wodą, dodać vegety. Pod koniec duszenia dodać 1 czerwoną paprykę pociętą w paski, puszkę groszku bez zalewy, 2 ogórki kiszone pokrojone, 30 dkg pieczarek w plasterkach. Doprawić śmietaną, pieprzem, czerwoną papryką w proszku.


Podała Anu na Oliwce
_________________





ks
Hexulka


Bogracz na ostro
#####################


karkówka lub łopatka,
przyprawa Delikat czerwona,
papryka słodka i pikantna w proszku,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
czerwona papryka,
puszka pomidorów krojonych

Karkówkę lub łopatkę kroję w większe kwadraty, posypuję przyprawą Delikat, dodaję sól, pieprz, czerwoną ostrą paprykę w proszku (1 łyżeczka), czerwoną słodką paprykę w proszku (1 łyżeczka, ale to po podsmażeniu mięska, żeby nie zgorzkniało). Do tego dużo cebuli skrojonej w kosteczkę, dużo czosnku i zalać wodą i to wszystko gotować ok. 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaję czerwoną paprykę pokrojoną w nie za małe kawałki i to jeszcze z 30 minut, po tym czasie mamy pewność, że mięso będzie kruche, a papryka miękka. Na koniec dodaję pomidory z puszki i to jeszcze chwilę pogotować. Jest wyśmienite, wydajne na imprezach i wyśmienicie pasuje do kaszy gryczanej lub do bagietki.
Uwagi:
Ważne, aby papryki w proszku i chili dać po podsmażeniu mięsa.

(gdzieś z netu, autora nie pamiętam)




Olina
Hexulka


BOGRACZ
############################


1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
10 dkg smalcu
2 duże cebule
5 pomidorów
2 papryki
40 dkg ziemniaków
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
3 ząbki czosnku
przyprawy jak do gulaszu

kluski:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżki wody
2 łyżki oleju

Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.

Ciasto na kluski:
Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
Kluseczkom nic się nie stanie jak sie pogotuja jeszcze we wspólnym garnku

Sugestie:
W okresie zimowym daje pomidory z zalewy (2 puszki); już krojone lub całe pokrojone przed dodaniem. Jeśli wlejemy całą zalewe z puszek nie trzeba już dawać koncentratu.

To mój ulubiony przepis na bogracz pochodzi z W-Z
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach