Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


SOSY, DIPY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 7:37, 12 Lut 2010    Temat postu: SOSY, DIPY Back to top

sylwia .............2008-02-23, 09:37

Sos winegret

1 szkl oliwy z oliwek
3/4szkl octu ja dałam jabłkowy
5 ząbków czosnku
1/2 cebuli przyprawy
2 łyżki musztardy
1 przyprawa do sałatek
zmiksować i do butli do lodowki
--------------------------

Maria Wanda ......... 2008-03-06, 15:46


Sos Cumberland

do mięsa, wędliny i serów

prosty przepis na domowy

Słoik żurawiny
Słoik powideł z czarnej porzeczki
Garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Skórka z jednej cytryny
Sok z połowy cytryny
Sok z jednej pomarańczy
Łyżeczka ostrej musztardy najlepiej Dijon
Łyżeczka chrzanu
Sok malinowy (około 100ml)

Zawartość słoików wymieszać i zmiksować na jednolitą masę, zetrzeć cytrynę i z połowy wycisnąć sok. Skórki kandyzowane posiekać drobno , wycisnąć pomarańcze i wszystkie składniki wymieszać ze sobą . Spakować do słoiczków i odstawić najlepiej na parę dni aby się przegryzło . Przechowywać w lodówce, stoi dosyć długo.
_________________

2008-05-04, 09:56

Sos chiński do słoików
Przepis zaczerpnęłam z blogu Lemontea, lecz nieco go zmodyfikowałam.

Wyszedł rewelacyjnie - w sam raz na szybki obiad, wystarczy tylko podsmażyć
mięso.

Składniki:

3 kg pomidorów (polecam popularną teraz odmianę Lima - świetna na przetwory)

1 kg cebuli

1 kg papryki (dałam po jednej z każdego koloru)

2 puszki ananasa w kawałkach

puszka pędów bambusa

0,5 kg cukru

2 łyżki musztardy

0,5 szklanki octu 10% (połączyłam pół na pół z octem balsamicznym)

2 łyżki curry

2 łyżki słodkiej papryki

starty korzeń imbiru

sos sojowy, pieprz, sól

Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na kawałki i wrzuć do garnka.

Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie, wrzuć do pomidorów, całość gotuj około

pół godziny. Wrzuć resztę składników oraz wszystkie przyprawy, gotuj jeszcze

10 minut. Gorącym sosem napełnij słoiki, ustaw je do góry dnem aż do wystygnięcia.
_________________

Irme ............2008-07-09, 16:26

DRESSING KWA-MBALI


Składniki:

* 400 ml oliwy
* 120 ml octu z białego wina
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cukru
* duży zmiażdżony ząbek czosnku
* łyżeczka pikantnego ketchupu
* łyżeczka ostrej papryki w proszku
* łyżeczka musztardy w proszku (można użyć też normalnej musztardy, ostrej i o gładkiej konsystencji)
* łyżeczka bardzo miałko zmielonego czarnego pieprzu
* łyżeczka przyprawy do zup (ew. sosu sojowego)
* łyżeczka roztartej suszonej natki pietruszki
* łyżeczka roztartej suszonej mięty

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki mieszamy w dużej butelce lub słoju. Przed pierwszym użyciem dobrze jest odstawić sos na godzinę, aby smaki się połączyły.

Uwaga:

Jest to uniwersalny, pikantny sos do surówek lub sałatek, rodem z Republiki Południowej Afryki. Sos komponuje się ze wszystkimi składnikami, jakie fantazja podpowie nam dorzucić do surówki.
Warto zrobić go w większej ilości i przechować w lodówce. Przed użyciem należy tylko energicznie potrząsnać naczyniem, w którym sos przechowujemy.

18:36, qilia , PRZYPRAWY

źródło: [link widoczny dla zalogowanych]

Dressing sprawdzony, naprawdę dobry.
_________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach