Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Marynaty do mięs.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 7:44, 12 Lut 2010    Temat postu: Marynaty do mięs. Back to top

xyz_123 ...........2008-02-13, 10:49

Sposobem aromatyzowania potraw z mięsa jest nacieranie przyprawami surowych produktów lub też ich marynowanie. Mamy dobre mięso,a więc bardzo ważna jest sztuka jego marynowania. Marynowanie mięs może mieć różny cel.Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste, działa na nie konserwujące. W czym marynować?
- w kwaśnym mleku lub maślance
– w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw
– w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy ( zależnie od upodobań)
– w mleku lub musztardzie.
Marynowanie trwa do kilkudziesięciu godzin

Kapłanki,Amazonki i ....czarownice.
-------------

2008-02-13, 12:36

SPOSóB DOBIERANIA ZIół DO POTRAW
***********************************

tymianek --
do pieczonych ziemniaków, jajecznicy
farszów mięsnych, smażonych ryb
zawiesistych zup z warzyw strączkowych.

bazylia --
do wszystkich dań warzywnych, a zwłaszcza pomidorów
kapusty,bobu,ogórków konserwowych
sera,masła,omletów i makaronów.

rozmaryn --
do pieczonej wołowiny i cielęciny,a także drobiu
zup jarzynowych,potraw z warzyw i do twarogu.

cząber --
do grzybów,sałatek mięsnych i ziemniaczanych
oraz dań rybnych.

jałowiec --
do mięs (zwłaszcza tłustych ,jak np.wieprzowina,baranina)
i dziczyzny oraz dyni,kapusty kwaszonej czy czerwonej.

liść laurowy --
do ryb,drobiu.dziczyzny różnych gulaszów
warzywnych marynat pasztetu i rosołu.

majeranek --
do zawiesistych zup,grzybów,pieczonego mięsa
sosów i potraw z grochu.

kminek --
do wytrawnych wypieków (np. chleba)
oraz do ziemniaków.

estragon --
zupa mięsna, jarzynowa, kartoflanka ; sałatki jarzynowe i drobiowe
duszone ryby słodkowodne, cielęcina, jagnięcina, wątróbka smażona
steki i kotlety, kurczak, ragout, młody groszek, marchew, szparagi
UŻYWAĆ OSZCZĘDNIE.

gałka muszkatołowa --
wszystkie zupy kremowe o smaku korzennym, bulion
nie podprawiane zupy jarzynowe, jasne sosy np.
ziołowy, holenderski, zielony, ryby gotowane, pasztety
dania z cielęciny , rogout z drobiu i dziczyzny
kalafior, brukselka, czerwona kapusta, szpinak, botwinka.

imbir --
zupy owocowe, z warzyw strączkowych, sałatki z drobiu, ryżu, naleśniki
dania z mięsa mielonego, ragout cielęce, wątroba, marchew, szpinak
biała fasola, por, grzyby, ogórki marynowane.

kardamon --
rosół, zupy owocowe, sosy owocowe, naleśniki, słodkie ciasta smażone
wywar z ryb, pasztety, ciasto z mięsem mielonym, rogout z jagnięciny
królik, marynaty do dziczyzny, warzywa strączkowe, UŻYWAĆ OSZCZĘDNIE.

kurkuma -- sałatki ze skorupiakami lub rybą, jajecznica, ryba z curry, pikle, marynaty.

lubczyk --
kartoflanka, zupy z warzyw strączkowych i jarzynowe, rosół, sosy pieczeniowe i
ziołowe, sałata zielona i mieszana, ryby smażone, wywar z ryby, gotowana wołowina i
cielęcina pieczeń duszona, ragout, kurczak gotowany, podroby z gęsi, ragout z drobiu,
szpinak, botwinka, marchew, dania jedno-garnkowe, potrawy z ryżu,
zaprawy do grzybów i warzyw w occie GOTOWAĆ KRÓTKO W POTRAWIE.

oregano --
bulion, zupa pomidorowa, sosy: pomidorowy, ziołowy, do sałatek i mięsa mielonego
sałatka z fasoli, pomidorów, zielonej sałaty, duszone ryby morskie,
dania mięsne duszone z wieprzowiny i wołowiny, cielęciny i jagnięciny, klopsy
farsze z mięsa mielonego, dzikie ptactwo, papryka, pomidory, bakłażany
cukinia, cebula, warzywa strączkowe, pizza, UŻYWAĆ OSZCZĘDNIE.

szałwia --
bulion, zupa z węgorza, sos ziołowy i do sałatek, sałatki z rybą, drobiem i pomidorami
i ogórkami, omlety, zapiekanki, węgorz pieczony, śledź, tłuste ryby,
pieczeń wieprzowa, cielęca, baranina, sznycel wieprzowy, pieczona szynka
wątroba, tłusty pieczony drób, dziki drób, groch, fasola, pomidory, cebula
marchew, dania zbożowe, knedle, quiche z pomidorów i porów, dania z ziemniaków
DOZOWAĆ OSZCZĘDNIE- SZCZEGÓLNIE ŚWIEŻĄ.

porady te zaczerpnęłam z Poradnika Pani Domu.

Kapłanki,Amazonki i ....czarownice.
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 7:47, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda ............2008-02-15, 12:06

Kuchnia.pl

Marynaty:

Marynata do mięsa wołowego:

Skład marynaty:1szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.
--Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.

Marynata do mięsa drobiowego:

Skład marynaty: 1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina cebula pokrojona w piórka pokrajana łodyga selera naciowego marchewka w kawałkach 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 5 ziaren pieprzu.
--Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin.

Marynata do dziczyzny:

Skład marynaty: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, owoc jałowca, sól, ziarna pieprzu, szczypta cukru.
--Mięso z dziczyzny marynujemy kilkadziesiąt godzin.

Marynata do mięsa wieprzowego na dziko:

Skład marynaty:1 szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, nieco rozmarynu, cebula pokrojona w plasterki.
--Marynujemy kilkanaście godzin.

Marynata do cielęciny:

Skład marynaty: 1 szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, ziarna pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól, 3 liście laurowe. Mięso natrzeć rozkruszonymi ziarnami jałowca
--Marynujemy 48 godzin.
_________________

2008-05-04, 18:19

Marynata z chili i miodu

6 łyżek miodu
6 łyżek ketchupu (ja biorę pikantny z Włocławka)
łyżka imbiru
łyżka sosu sojowego
strąk chili drobno pokroić
ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
4 łyżki oleju

Wszystkie składniki wymieszać, mięso zalać marynata i odstawić na noc, następnego dnia piec.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach