Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


RÓŻNE INNE

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 15:22, 11 Lut 2010    Temat postu: RÓŻNE INNE Back to top

sylwia .........2008-02-23, 09:33

Brokuły w słodko-kwaśnej zalewie
1 kg brokułów
1 marchew (5 dag)
1 cebula (4 dag)
ZAlewa:
2/3 szkl. białego octu winnego
2 1/2 łyżki cukru
1 liść laurowy
1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
Brokuły umyć i podzielić na różyczki, marchew obrać i w plasterki, cebulę obrać i pokroić w plasterki i rozdzielić na krążki, liść laurowy pokruszyć.
Brokuły i marchew włożyć do wrzątku, brokuły gotować 3 min a marchew 10 min., osączyć i ostudzić. do słoików włożyć przyprawy i cebulę, włożyć brokuły i marchew, lekko ucisnąć,aby warzywa wypełniły słoik do wysokości 2 cm od brzegu.
Przygotować zalewę: 2 szkl wody zagotować z cukrem oraz z solą, wymieszać z octem i zalać brokuły. pasteryzować 20 min w temp.90 st.
------------------------
Maria Wanda ..........2008-03-03, 08:13

Adżika Marinika
(przepis Marinika)

3 kg pomidorów,
50 dag marchwi,
50 dag antonówek,
50 dag czerwonej papryki,
50 dag cebuli,
6 główek czosnku,
10 ostrych papryczek,
1/2 szkl. cukru,
2 łyżki soli,
1 szkl. oleju.

Warzywa i jabłka oczyścić, usunąć zbędne rzeczy pozostawiając jednak skórę zarówno na pomidorach, jak i jabłkach. Ostre papryczki użyć w całości, czyli z pestkami. Wszystko pokroić w kostkę i wrzucić do gara razem z cukrem i solą. Dusić ok. 3 godziny, pod sam koniec dodać olej. Wystudzić i zmiksować. Po ostudzeniu całość zmiksować, mocno podgrzać i przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Powtórzę słowa Marinika - "Smaczne to wielce i pikantne, że ho ho..."
Że ho ho...

Adżika to doskonały sos, który smakuje zarówno na zimno, jak i gorąco. Jest rzeczą, która staje się tak zwanym niezbędnikiem

Świat od kuchni
---------------------------
2008-03-03, 08:52

Chutney pomidorowo-paprykowy

2 czerwone papryki,
50 dag pomidorów,
25 dag cebuli,
6 łyżek czerwonego octu winnego,
20 dag cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka zielonego pieprzu,
szczypta zmielonego ziela angielskiego,
¼ łyżeczki sproszkowanego chili.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę, wyciąć nasady szypułek i pokroić jak się chce. Chociaż raczej drobniej niż na połowy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do garnka. Całość dusić bez pokrywki (chutney musi odparować) ok. 45minut, aż sos zgęstnieje. Mieszać, aby masa nie przywarła nam do dna garnka.
Gorący przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć (koniecznie!). Niestety ilość znikoma, bo tylko 2 słoiki. Chcąc je zachować na dłużej wystarczy za pasteryzować - ok. 15 minut.
Znakomity do mięs wszelkiego rodzaju prosto z grilla. Znakomity do wędlin. Znakomity w ogóle.
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 15:26, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

nora ...........2008-03-05, 17:13
KUKURYDZA PASTERYZOWANA

1 kg wyłuskanych ziaren kukurydzy[młoda ale w pełni wyrośnięta]
2 dkg soli
3 dkg cukru
2-3 szklanki wody

Zaczynamy od obgotowania kolb,które wkładamy do wrzątku z cukrem i solą.
Ziarna powinny być na wpół miękkie.Odcedzić,ostudzić.
Ziarna wyłuskać delikatnie widelcem,wsypać do małych słoików i zalać wywarem z gotowanych kolb,aby nakryć ziarna.
Zakręcić słoiki i pasteryzować w 95 st. ok. 90 min ,na drugi dzień znów pasteryzować,ale 40 min

-----------------------------
2008-03-05, 17:22

GRUSZKI MARYNOWANE

1 kg twardych gruszek
20 dkg cukru
6-7 łyżek octu 10*
3 szkl. wody
gożdziki
ziele ang.
cynamon
szczypta kwasku cytrynowego

Gruszki obrać,pokroić na ósemki,wrzucić do wrzątku z odrobiną kwasku,obgotowac kilka minut[na lekko miękkie].
Przepłukać zimną wodą.Ułożyć w słoikach.
Zagotować wodę z octem,cukrem i przyprawami.
Gorącą zalewą zalać gruszki i pasteyzować ok. 15 min
--------------------
2008-03-06, 09:04
BORÓWKI Z GRUSZKAMI DO MIĘS
1 kg borówek
1/2 kg gruszek
1/2 kg cukru
1/3 szkl. wody

Borówki zalać wrzącą wodą i zostawić na godzinę,odcedzić
ugotować syrop z cukru i wody i wrzucić do niego obrane,pokrojone w ósemki gruszki i gotować je pod przykryciem,aż staną się szkliste.Wtedy wsypać borówki i razem podgrzewać ok. 15 min[licząc czas od zagotowania]Wkładać szybko do słoików i od razu je zamykać
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 15:31, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda ..........2008-04-17, 06:19

Marynowane nasiona nasturcji
Można używać zamiast kaparów.

Nasiona należy zbierać zielone i w suchy dzień.Zrobić solankę z 1/2 szklanki soli na 1,1 L wody przez 24 godz.Potem nasiona odsączyć przełożyć do małych słoiczków.
Przyrządzić mocny,pikantny ocet,dodać sól,oraz zioła do wyboru:
estragon,gałka muszkatołowa,cebulka,czosnek,pieprz w ziarenkach,plasterek chrzanu.Można pojedyncze zioła ,a można tworzyć kompozycje ziół.Według upodobania.
Następnie gorącym octem zalewać nasze nasiona.Nasiona zamarynowane pozostawić przez miesiąc.
Po otworzeniu słoiczka zawartość szybko zużyć .Do 3 tygodni po otwarciu można przechowywać w lodówce.
Polecam wszystkim którzy uprawiają nasturcję. Wyśmienity dodatek do sałatek i jako przyprawa do piersi indyczej.

Ata ........2008-04-19, 22:23

Dżem z cebuli
[link widoczny dla zalogowanych]
*****************************************************

w tym wydaniu to specjał luksemburski- pasuje jako dodatek do pieczeni, pasztetów...

Jest bardzo prosty, ciężko coś zepsuć. Można go dość długo przechowywać w lodówce, nawet bez pasteryzowania i innych zabiegów przedłużających trwałość.

Składniki:
3 kg cebuli
0,5-0,75- kg cukru - ja daję tak na oko...
0,3 l octu 10%, winnego lub balsamicznego. Albo xeres, ale by było superancko!
trochę soku malinowego do smaku (ja daję ok pół szklanki chyba, ale nigdy nie mierzę)
1 puszka (ok 40g) koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa kolendry
sól, pieprz

Pokroić cebulę w srednie plastry. Zagotować ocet z cukrem i kolendrą. Kiedy masa będzie miała konsystenję karmelu dodać koncentrat pomidorowy,ocet malinowy,cebulę. Smażyć jak zwykły dżem ok 20 minut. Dosmaczyc solą i pieprzem. Jeśli wyjdze zbyt leiste można dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie (ja nigdy nie miałąm takiej potrzeby)

przepis Malgosimi znalazłam na cincinie

nora .........2008-05-02, 10:41

POMIDORY W ZALEWIE

1 L WODY
2 ŁYŻKI OCTU
2 ŁYŻKI KWASKU
1/2 SZKL. CUKRU
1/2 ŁYŻKI SOLI
ZIELE,LIŚĆ,KOPER,CZOSNEK
TO ZAGOTOWAĆ
POMIDORY MNIEJSZE DAĆ DO SLOIKÓW,ZALAĆ ZALEWĄ I PASTERYZOWAĆ 10 MIN

2008-05-06, 06:24

CZOSNEK MARYNOWANY
===================
5 GŁÓWEK CZOSNKU
6 ŁYŻEK OCTU
2 ŁYŻECZKI CUKRU
ŁYŻECZKA SOLI
KILKA ZIAREN ZIELA ANG.,PIEPRZU
LIŚĆ LAUROWY
OBRANE ZĄBKI CZOSNKU SPARZYĆ I OSĄCZYĆ
OCET ZAGOTOWAĆ ZE SZKL. WODY,CUKREM,SOLĄ I PRZYPRAWAMI
ZĄBKI UŁOŻYĆ W SŁOIKU I ZALAĆ GORĄCĄMARYNATĄ
SŁOIK ZAMKNĄĆ I TRZYMAĆ W CIEMNYM MIEJSCU
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 15:38, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda .........2009-08-15, 09:29

Marchewka do obiadu

Bardzo lubię czas przerywania młodej marchewki, taka jest mięciutka, pyszniutka…
No to ja ją biorę i kroję w plasterki. Potem kilka minut duszę, biorąc na kilogram pokrojonej marchewki pół szklanki wody, 3/4 łyżeczki cukru i około 1/5 łyżeczki soli ( i nie śmiać się z moich miar! ). Kiedy jest już prawie zupełnie miękka (jak mówiłam - raptem po kilku minutach), pakuje ją do słoiczków razem ze wszystkim, w czym się dusiła. Apertyzuję jakieś 15 minut. Znakomita potem gotowa do zupki albo na drugie, z grosiem. Mlask, mlask!!!

2009-08-15, 09:36

Chrupiąca marchewka

A jak ktoś lubi pochrupać marchewkę zimową porą to polecam:
Zalewa:
9 kubków wody
2 kubki octu 5% lub 1 kubek 10% plus
kubek wody
¾ kubka soli

Do suchego wyparzonego słoika włożyć czosnek i koper, ułożyć oskrobaną marchew i zalać gorącą zalewą. Zakręcić, nie pasteryzować, odwrócić do góry dnem na kilka minut.

Uwagi: kubek to 250 ml, marchewka najlepsza taka w miarę młoda, wielkości takiej, by ją nie trzeba było kroić w cząstki

2009-08-18, 06:09

Pomidory na zimę
Składniki:
1 kg pomidorów, 1 litr wody, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 4 łyżki octu, 14 łyżeczek żelatyny, ziele angielskie, cebula, czosnek
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki, a następnie przełożyć do słoików. Z przegotowanej zimnej wody odlać połowę, zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Pozostałą wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzoną zalewę z żelatyną wymieszać i wlać do słoików z pomidorami. Słoiki szczelnie zakręcić i gotować 5 minut.

2009-09-27, 12:53

Przecier paprykowy

3 kg Papryki czerwonej
15 dag papryczki chili
2 lub 3 główki czosnku
1 szklanka octu
1?szklanki oliwy
3 łyżki soli
3 koncentraty pomidorowe
Paprykę zmielić w maszynce, dodać pozostałe składniki i zagotować (10 min)
dodać zmiażdżony czosnek i gotować jeszcze 2 min. Gorące nalewać do słoiczków.
-------------------------------
Sos pomidorowo-paprykowy
2 kg pomidorów
1 kg cebuli
1,50 kg papryki
0,5 szkl. oleju
3 płaskie łyżki soli
szklanka cukru
do wersji ostrej 1/2łyżeczki chilli lub pieprzu Cayenne
marynata
1/4 szklanki octu,
pieprz
liść laurowy
Zagotować.
Pomidory obrać ze skórki i przekręcić przez maszynkę(Mamy taką maszynkę do robienia przecieru która oddziela skórki i pestki)
Marchew podgotować i zetrzeć na jarzynówce.
Cebulę pokroić w kostkę(grubą)
Paprykę pokroić w kostkę, lub przekręcić przez maszynkę.( robiliśmy w paski 3x1cm)
Na oleju lekko podsmażyć cebulę i dokładać resztę warzyw wlać przecier, gotować
do miękkości. Dodać sól i cukier.
Na koniec dodać marynatę i jeszcze parę minut gotować.
Gorące nakładać do słoików zakręcić i przewrócić do góry dnem , do wystygnięcia.
Jest doskonały jako przystawka do mięs, i jako sos do spaghetti, a także do pizzy.
Maria Wanda .........2009-10-14, 05:26
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach