Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


OGÓRKI NA MIZERIE

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 15:43, 11 Lut 2010    Temat postu: OGÓRKI NA MIZERIE Back to top

kasias .......... 2008-07-24, 09:55

OGÓRKI NA MIZERIĘ - dla Oliny
----------------------------

*1 kg ogórków pokrojonych w plasterki
* 0,75 l wody
* 3 dkg soli
* 2 dkg cukru
* 0,5 dkg kwasku cytrynowego
* kilka ziaren pieprzu

Ogórki obrane i pokrojone posolić. Zagotować wode z cukrem, ziarnami pieprzu i kwaskiem cytrynowym. Ogórki ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą, zamknąć. Pasteryzować 20 min w temp. 85 st C.

Maria Wanda .......2008-07-28, 10:08

MIZERIA Z OGÓRKÓW PASTERYZOWANA

1 kg ogorkow,
2 cebule,
4 zabki czosnku,
3-4 lyzki posiekanego koperku,
1/2 szkl. wody,
po łyżeczce soli, kwasku cytrynowego i pieprzu

Ogórki i cebule pokroić w talarki, wymieszać z obranym czosnkiem i koprem, włożyć do słoików. Zagotować wodę, wymieszać z sola, kwaskiem i pieprzem. zalać ogórki, zamknąć, pasteryzować 20 min.

Ja osobiście nie gotuję ogórków i papryki ogrzewam tylko do chwili zagotowania wyłączam źródło ogrzewania i pozostawiam słoiki z zawartością do całkowitego ostudzenia w garnku. Słoiki się nie otwierają a warzywa sa chrupkie nie rozgotowane.

Można tak jak wyżej pisze Kasias , ale jak utrzymać temperaturę 85 stopni?
---------------------------
2009-09-16, 14:08

mizeria na zimę"

Składniki:
ogórki
1 łyżka soli
Zalewa:
1 l wody
1/3 szkl. octu
1 płaska łyżka soli
1 czubata łyżka cukru

Ogórki obieramy ze skórki, szatkujemy. Solimy i wykładamy na durszlak żeby puściły sok. Po ok godzinie nakładamy do słoiczków. Zalewę gotujemy i gorącą zalewamy ogórki. Zamykamy i pasteryzujemy ok 15 min /mój przypis: ja zagotowuję słoiki w garnku , wyłączam gaz i pozostawiam w wodzie do ostygnięcia/.

Ogórki są chrupiące i lekko zakwaszone .
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach