Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Kuchnia hiszpańska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:48, 12 Lut 2010    Temat postu: Kuchnia hiszpańska Back to top

JAJECZNICA HISZPAŃSKA


Nora


8 JAJ
STRĄK PAPRYKI
3 KROMKI BUŁKI
CEBULA
3 ŁYŻKI OLEJU
15 DKG WĘDZONEJ KIEŁBASY
KILKA KAPARÓW
DUŻY KIELISZEK BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA
TYMIANEK
SÓL


BUŁKĘ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ I PRZYRUMIENIĆ W PIEKARNIKU Z DODATKIEM ŁYŻKI OLEJU. NA PATELNI ROZGRZAĆ RESZTĘ OLEJU, WŁOŻYĆ POKROJONĄ W KOSTKĘ CEBULĘ I PAPRYKĘ ORAZ PLASTERKI KIEŁBASY. DUSIĆ POD PRZYKRYCIEM PODLEWAJĄC WINEM. GDY PAPRYKA I CEBULA SĄ JUŻ MIĘKKIE WLAĆ JAJA ROZTRZEPANE Z POZOSTAŁYM WINEM, KAPARAMI OPŁUKANYMI Z ZALEWYPLASKĄ ŁYŻECZKĄ TYMIANKU I SOLĄ DODANĄ DO SMAKU ORAZ WSYPANYMI W OSTATNIEJ CHWILI GRZANKAMI. SMARZYĆ JAJECZNICĘ POWOLI CZĘSTO MIESZAJĄC. PODAWĆ NA GORĄCO Z ZIELONA SAŁATA W SOSIE WINEGRET.

_________________




Makrela po hiszpańsku


Maria Wanda

* 8 owalnych filetów z makreli
* mąka do oprószenia
* olej do smażenia
* marynata:
* 50 ml oliwy
* 4 ząbki czosnku
* 2 listki laurowe
* 6 ziarenek pieprzu
* szczypta tymianku
* szczypta oregano
* 2 goździki
* łyżeczka słodkiej suszonej papryki
* szklanka białego octu winnego
* pół szklanki białego wina
* mała szczypta chilli
* sól

Makrela po hiszpańsku - sposób przygotowania
W garnku podgrzać oliwę, dodać czosnek, pieprz, goździki i zioła, smażyć delikatnie, aż zapachnie, wmieszać paprykę. Osobno zagotować wino z octem i pół szklanki wody. Wlać do oliwy, dodać sól i chilli, chwilę gotować, przestudzić.
Filety oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. Ostudzone zalać marynatą i zostawić na dobę. Podawać na zimno
autor A. Kręglicka
_________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach