Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Sosy do makaronu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 20:06, 09 Lut 2010    Temat postu: Sosy do makaronu Back to top

Z wędzonym łososiem

Kroimy cebulkę drobniutko, i podsmażamy na złoto.

Kroimy łososia wędzonego (taki z tacki w plasterkach) na drobniejsze kawałki może być też z puszki sałatkowy, i wrzucamy na patelnię do cebulki .

Łososia rozdrobnimy mieszając, chwilę podsmażamy wszystko

Dodajemy śmietanę i mieszamy na wolnym ogniu

(na 100 dag łososia, pół pojemniczka śmietany najlepsza 30% bo się nie warzy

Troszkę pieprzu do smaku ostrożnie z soleniem.

Makaron ugotowany al dente nie odcedzonego do końca na chwilkę wykładamy do sosu wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wyłożyć do salaterki lub innego naczynia.


Pesto

świeża bazylia, dużo czosnku, pestki słonecznika i oliwa... zmiksować... podawać z włoskim makaronem... szybko, tanio, Wink


POMIDOROWY SOS NAPOLI
1 puszka pomidorow
1 duza cebula
200g pieczarek
4 zabki czosnku
4 lyzki oliwy
1 lyzeczka suszonej bazylii tymianku oregano
sol pieprz
pieczarki obieramy i kroimy na plasterki podsmazamy na 1 lyzce oliwy i zdejmujemy z ognia.cebule i czosnek obieramy i siekamy. cebule rumienimy na pozostalej oliwie dodajemy pomidory czosnek i suszone ziola.dusimy az caly plyn odparuje i przecieramy sos przez sito.

Sos serowo-szpinakowy do makaronu

400g szpinaku ze śmietaną mrożonego (kupuję w Lidlu)
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
200g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
200ml kremówki

Cebule i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć. Dodać szpinak, smażyć na wolniutkim ogniu, aż się rozmrozi. Osobno podgrzać kremówkę, rozpuścić w niej ser. Wlać do szpinaku, wymieszać, podgrzać. Doprawić do smaku, ostrożnie z solą, ser najczęściej jest dość słony. Ja w sumie nie dodaję żadnych przypraw już do tego, ale to kwestia gustu i rodzaju sera, z łagodnym potrawa mogłaby być mdła.
Ugotować makaron, grubszy, mogą być rurki, odcedzić, nie płukać, wymieszać z sosem. Można posypać z wierzchu startym serem lub świeżymi ziołami.

Podała Chani
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach