Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Nabiał

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:52, 09 Lut 2010    Temat postu: Nabiał Back to top

Rolada serowa

Składniki:

- ser żółty 500g
- ser topiony - 200g
- pieczarki - 200g
- wędlina wędzona (szynka, baleron, boczek, wg uznania - 150g
- masło - 100g
- jajka - 2szt.
- cebula - 1szt lub szczypiorek
- nać pietruszki - 1 pęczek

- tłuszcz do smażenia
- przyprawy - sól i pieprz wg uznania.



Sposób wykonania:

Dwa litry wody zagotować, zdjąć z ognia, do gorącej wody włożyć ser (najlepszy jest ser zapakowaany w folie)i odstawić na ok. 45 minut. Ser musi być miękki i dać łatwo się formowac.



Przygotowanie farszu:

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu(jezeli jest wersja ze szczypiorkiemto tylko drobno pokroic), następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić do odparowania wody. Wędlinę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek i podsmażyć.
Z ugotowanych na twardo i ostudzonych jajek wydobyć żółtka, a białko pokroić w drobną kostkę.
Masło z serem topionym i żółtkami utrzeć na gładką masę.
Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać, a pod koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Proponuję nieco "przesadzić" z przyprawami, gdyż niedoprawiona rolada, oczywiście w zależności od użytego sera, ma często tendencje do bycia lekko mdłą.

Zwijanie rolady

Miękki ser rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30cmx50cm i gr. do 1cm
Na rozwałkowany ser równomienie nałożyć przygotowany farsz
Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku:
Gotową roladę należy przez kilka godzin schłodzić w lodówce.

Do farszu mozna tez dodac kiszonego ogorka.

Robilam ta rolade kilka razy,do podania tutaj tego przepisu zainspirowala mnie Rolada serowa BonAira,ktora ogladalam gdzies w necie Smile

SER ŻÓŁTY




Składniki

1-1.20 kg sera twarogowego tłustego
1 litr mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka sody , octu, soli .
1 żółtko+1 jajko

można dodać pieczarki ,paprykę, kminek.


Etapy przygotowania

Mleko zagotować dodać rozgnieciony twaróg, gotować 10 min. ostudzić i wyłożyć na sitko.
W garnku roztopić masło, następnie cały czas mieszając dodać ser, jajka.Pod koniec dodać ocet sodę i sól.Chwilę podgotować.Jeżeli ktoś lubi można dodać szynkę ,paprykę, pieczarki ,pokrojone w kostkę.
Gotowy ser przelać do (obciętej butelki plastikowej np: z wody mineralnej) i wystudzić.


SER SMAŻONY

40 dag sera twarogu,
1 żółtko,
3 dag masła lub margaryny,
kminek, sól

Jak przyrządzić?

Ser rozkruszyć widelcem na miseczce, lekko osolić, przykryć, postawić w ciepłym miejscu na 2-3 dni. Kiedy ser zacznie się ciągnąć włożyć na rozgrzane masło i smażyć na wolnym ogniu mieszając tak długo, aż się stopi. Dodać kminku. Osolić i wymieszać szybko z żółtkiem, uważając, aby się nie ścieło.
Gorący wylać na salaterkę.

Jak podawać?
Podawać do chleba. Równie dobry na gorąco jak i na zimno


[link widoczny dla zalogowanych] (przepis Terry)

25 dag brie (tak jest w oryginale, ale ja biorę 1 camembert na osobę),
12 dag suszonych pomidorów,
2-3 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej natki.

Pomidory odsączyć z zalewy i delikatnie osuszyć, po czym drobno pokroić. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Wymieszać z pomidorami i natką.
Każdy krążek (lub trójkącik) sera podrapać z wierzchu widelcem i ułożyć grubą warstwę pomidorów. Zapiekać w temp. 180°C do momentu, aż ser zacznie się topić. Podawać z bagietką.

Danie zdecydowanie najczęściej robione. Kilka razy uratowało mi siedzenie w momencie niespodziewanych gości. Ja wolę camembert od brie - smakowo, dlatego też z uporem maniaka, od drugiego razu robię z tym serem. Bo skoro mam wybór.

[link widoczny dla zalogowanych]


. Camembert panierowany z sosem ziołowym

·camembert
·1 jajko
·kilka łyżek bułki tartej
·bazylia
·olej
.1/8 szklanki gęstej śmietany
·1/4 szklanki majonezu
·sok z cytryny
·ulubione zioła (ja użyłam mieszanki ziół do sałatek Kamisa)
·sól, pieprz

Jajko roztrzepać, dodać posiekaną bazylię. Ser obtoczyć w jajku, bułce tartej. Powtórzyć czynność dwukrotnie. Smażyć na rozgrzanym oleju do czasu, aż panierka przybierze złoty kolor.
Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki), zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ciepłym camembertem.


kieszonki z camemberta. Mały camembert nacinam z jednej strony i w powstałą kieszonkę wkładam plaster szynki. Czasami dodaję też parę ziarenek groszku lub kukurydzy z puszki, jakieś kiełki, plaster ananasa, starte pieczarki, posiekany drobny szczypiorek z piertuszką, ugotowane żółtko, szpinak, żurawinę... zależy co akurat mam w lodówce Taki nadziany ser panieruję w jajku i bułce tartej lub drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z mielonymi orzechami i smażę na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakuje z żurawiną, ale równie dobrze z nowalijkową surówką lub każdą inną.

ps.przepis podała na WPD Japysiek
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:54, 09 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Domowy jogurt
Składniki:
mały jogurt naturalny, litr słodkiego mleka (nie UHT)
Wykonanie:
Mleko zagrzać do temp. 60 st. C. Jogurt zahartować, stopniowo dodając po łyżce ciepłego mleka. Na koniec wymieszać z całym mlekiem. Nakryć szczelnie, zawinąć w ściereczkę i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić na kilka godzin.
Tak przygotowany jogurt można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie.
Nie zjadać do końca, łyżkę należy pozostawić na następny jogurt.

Domowy jogurt 2
Składniki:
litr pasteryzowanego mleka, 2 łyżki mleka w proszku, 50 ml jogurtu zawierającego żywe bakterie
Wykonanie:
Podgrzać mleko do temperatury ok. 50 st. C. Dodać mleko w proszku, jogurt, dokładnie wszystko wymieszać. Wlać mieszankę do termosu lub słoika i postawić w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach jogurt jest gotowy. Korzystając z niego, można przyrządzić następny.
Jogurt naturalny można zmiksować z dowolnymi, rozdrobnionymi owocami, posłodzić cukrem lub miodem, schłodzić i podawać.


Sałatka z twarogu z cukinią

30 dag chudego sera twarogowego
30 dag cukinii
10 dag cebuli
15 dag pomidorów
4 łyżki posiekanej natki pietruszki z koperkiem
1 szkl jogurtu
sól
sok z cytryny
ząbek czosnku

Ser twarogowy pokrajać w kostkę. Cukinię i pomidory umyć. Cukinię pokrajać w drobne słupki, skrawając resztki dna kwiatowego i nasadę szypułki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować przez 5 minut. Ostudzić, odcedzić, lekko skropić sokiem cytrynowym. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić. Ser wymieszać z cebulą, cukinią i posiekaną zieleniną. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z jogurtem, przyprawić sokiem cytrynowym. Sałatkę serową wyłożyć na salaterkę, polać sosem jogurtowym, obłożyć dookoła cząstkami pomidorów. Podawać bez dodatków lub z dodatkiem ciemnego pieczywa.


Pasta twarogowa różowa

20 dag chudego miękkiego sera twarogowego
35 g koncentratu pomidorowego
ostra sproszkowana papryka
sól
1 łyżka kwaśnego mleka
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

Ser twarogowy przetrzeć przez sito lub zmielić (by powstała gładka masa). Ucierając połączyć z koncentratem pomidorowym, mlekiem i zieloną pietruszką. przyprawić do smaku solą i papryką.

ser w stylu śródziemnomorskim.

* 1 kostka sera twarogowego - 250 g,
* 3 - 4 łyżki oliwy extra virgine,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 liść laurowy,
* 3 -4 kulki ziela angielskiego,
* majeranek (świeży lub suszony) - 1 czubata łyżka
* sól, pieprz
Kostkę serka kroimy wzdłuż na dwie części. Do małej miseczki (ja używam maselniczki) wlewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją po ściankach. Obsypujemy teraz posiekanym świeżym majerankiem lub suszonym, solą i pieprzem. Wkładamy pierwszą część serka i dociskamy do ścianek. Na wierzch sera rozsmarowujemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy majerankiem, /zioła prowansalskie/ solą, pieprzem i rozgniecionym zielem angielski. Polewamy oliwą i przykrywamy drugą częścią serka. Na wierzch sera sypiemy majeranek itd. + liść laurowy. Całość ponownie polewamy oliwą. Odstawiamy do lodówki na 3 - 4. godziny.
Ser powinien być w kostce (takiej jak masło) - najlepiej śmietankowy.
Najlepiej smakuje z razowym świeżym chlebem i białym winem
_________________


Serek ricotta domowej roboty

2,8 litra mleka chudego
1-2 łyżek stołowych soku z cytryny
1 szklanka (250 ml) zwykłego niesłodzonego, naturalnego chudego jogurtu

Do mleka wlej sok cytrynowy i odstaw na niższą półkę lodówki na 3 doby. Po tym
czasie, weź mleko z cytrynowy sokiem i domieszaj do niego jogurt. Zagotuj tak,
by całość sie zważyła. Gdy sie nie zważy po zagotowaniu, dodaj odrobinę więcej
soku z cytryny. Powinno sie zciac momentalnie.

Odcedź serwatkę, przelewając ser na sitku pokrytym gaza. Zbierz 4 rogi gazy i
zawiąż w woreczek z serkiem w środku i zawieś do odsączenia na godzinkę. Potem
wloz do lodówki. Z tej porcji mleka wychodzi jakieś pól kilo serka.


salatka makaronowa z serkiem wiejskim

½serka wiejskiego(250 gr)
20 dek makaronu
125 g tunczyka w oleju
2 male pomidory
65 g selera naciowego
65 g zielonego groszku
1 zielona papryka
oliwki,oliwa z oliwek,sok z cytryny,przyprawy do smaku.
makaron ugotowac.warzywa pokroic,wszystkie skladniki wymieszac z oliwa i przyprawami,schlodzic.

wiejska mizeria

½serka wiejskiego
2 jajka ugotowane na twardo
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 ogorek
peczek szczypiorku

Papryke umyc,przekroic wzdluz.pozostale skladniki drobno posiekac,wymieszac z serkiem,doprawic sola i pieprzem.Nalozyc w polowki papryki.


Produkcja twarogu w domowych pieleszach
[link widoczny dla zalogowanych]

Odkład wyjechałam z Polski, a będzie to już 11 lat, zawsze trafiam w miejsca gdzie bardzo trudno o tak proste produkty jak np. twaróg. Nigdy nie mogłam zrozumieć dlaczego w Irlandii przy tak rozwiniętym rolnictwie nikt nie wpadl na pomysl produkcji twarogu. A przecież Irlandczycy uwielbiają cheesecakesy. Przy stale rosnacej liczbie przyjeżdżających do Irlandii Polaków polskie sklepy "wyrastają" jak grzyby po deszczu". Niestety, a może stety, los rzucili mnie do Portugalii gdzie znowu borykam sie z jeszcze większymi problemami nabycia niektórych polsko-podobnych produktów. Ale za to jak tu pięknie i przy pomocy niektórych blogowiczek nauczę sie wielu bardzo pożytecznych rzeczy, i mam nadzieje ze w kwestiach kulinarnych już niedługo nie będę odczuwać ze jestem na obcej ziemi.

Na moim (jednym z wielu) ulubionym forum Związki Mieszane znalazlam przepis na twaróg. Efekt byl zdumiewający: kremowy, nie sypki, nie kwaśny, taki jak lobię. Nawet nie zdawałam sobie sprawy w jak prosty sposobi można wyprodukował takie pysznosci. Z tego względu ze twarogu nie jadłam prawie przez dwa lata natychmiast zaczęły przemykać mi w myślach dziesiątki przepisowa z jego wykorzystaniem.
Produkcja twarogu

Potrzebujemy 2 litry mleka (może być UHT, pasteryzowane, homogenizowane czy jeszcze jakie tam występują a nie sa to mleka prosto od mucki)
litr maślanki (Karnemelk lub Buttermilcha)
1 kubeczek śmietany kwaśnej (sour cream)

Mieszamy maślankę i śmietanę i dolewamy mleka. Odstawiamy do ukiszenia.
U mnie czas skiśnięcia mleka to około 1 dzień ale wszystko zależy od pogody, temperatury itp. czasami wymagane jest 2 dni. Ale najlepszy sposób czy mleko juz sie nadaje, to metoda organoleptyczna- palec w garnek i oblizać, wtedy będzie sie wiedziało czy mleko już kwaśne, poza tym powinno zgęstnieć. Wtedy stawiamy garnek na mały gaz i gotujemy (nie musi sie zagotować) do momentu aż nam sie oddzieli, nie mieszamy !! Ewentualnie delikatnie zgarniamy do środka z brzegu. Gdy już mleko nam sie rozwarstwi, przelewamy przez sito wyłożone płócienkiem (białym!!), lub tetrowa pielucha i wieszamy gdzieś albo zostawiamy na tym sicie do odcieknięcia. Można serek czymś przydusić by pomoc mu w odciekaniu, chociaż z doświadczenia wiem, ze pozostawiony sam sobie jest jakiś taki lepszy. Po odcieknięciu twarożek nadaje sie do jedzenia. Z 2 litrów mleka wychodzi ok 500g twarogu.

Uwaga nowy wynalazek, serwatka którą :rotfl: zostaje z twarogu doskonale nadaje sie do picia. I jest świetna baza pod koktajle. Np. miksujemy dwa banany, dwie nektarynki i podlewamy serwatka. Pycha! Żaden sok sie temu nie równa.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach