Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


CHLEB PSZENNO-ŻYTNI

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 17:46, 12 Lut 2010    Temat postu: CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Back to top

Kasias

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z KMINKIEM
-----------------------------------------------
* 4 szkl. mąki pszennej typ 650
* 1 szkl. mąki pszennej razowej
* 1/2 szkl. mąki żytniej
* 3/4 szkl. zakwasu pszenno-żytniego
* 1,5 do 2 szkl. wody mineralnej (żywiec niegazowany)
* 2 dk drożdży świeżych
* 1 łżeczka cukru brązowego
* 2 łyżeczki soli
* 4 łyzki oleju
* 2 łyżki kminku

*1łyzka mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki wody- do smarowania chleba

Z drożdży 1/2 szkl.mąki i troche wody zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Reszte składników włożyć do miski lub robota i dodajac zaczym wyrobić ciasto, ma być dość gęste.Przykryć i odstawić na 2 godz. aby podrosło ( dwukrotnie). Odgazować ciasto, lekko wyrobić ponownie i przełozyć do dwóch foremek wysmarowanych olejem i wysypanych płatkami żytnimi lub otrębami. Posmarować wierzch olejem i przykryć. Jak wypełni formy mozna piec.Naciąć ostrym nożykiem lub żyletka z wierzchu i lekko spryskać przed włożeniem do pieca.
Piekarnik nagrzać do 220 st. , spryskać wodą i włożyć chleb. Po 10 min. zmniejszyć temp. do 190 st. i piec jeszcze 35-40 min. Przed końcem pieczenia posmarować rozrobioną mąką ziemniaczanąi dopiec. Skórka ma być wypieczona, twarda, a stukany od spodu ma wydawać głuchy odgłos. (Po przestygnięciu zmięknie).


CHLEB PSZENNO-ŻYTNI na miodzie / autor: Bajaderka
-------------------------------------------------------------------------
Pyszny, mięciutki, delikatny, pachnący miodem chlebek....
-------------------------------------------------------------------------
Zaczyn:
* 2,5 łyzeczki suchych drożdży (ja dałam 4 dkg świeżych)
* 1 łyzeczka cukru
* 1/2 szkl. letniej wody

Ponadto:
* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodz.
* 1/4 szkl. wody
* 4 łyzki rozpuszczonego masła
* 4 łyzki miodu (ja dałam 3)
* 2 łyzeczki soli
* 2 szkl. mąki żytniej
* 3 szkl. mąki chlebowej pszennej (ja dałam 650)
mozna dodać ziarna, otręby...(ja dałam 1/2 szkl. słonecznika)

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać i odstawić.
Do miski miksera wlać mleko, wodę, masło, miód, dodać sól, mąkę żytnią i wymieszać. Pozostawić na 15 minut.
Dodać mąkę pszenną i mieszać aż zacznie sie formować w kulę( mozna dodać mąki gdy ciasto lepi się).Wyrobi jeszcze 1,5 minuty mikserem.Przełozyć do naczynia wysmarowanego masłem i odstawić do wyrośniecia na ok. 1,5 godz aż podwoi onjętość.
Wyjąć , lekko wyrobić, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki podłuzne lub włożyć do keksówek (11x22cm). Formy mają być wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą lub kaszką manną. Przykryć i odstawić do napuszenia.
Przed samym pieczeniem spryskać chleb i piekarnik wodą. W czasie pieczenia powtórzyć 2-3 razy spryskiwanie.
Piec w temp. 190 st C ok. 25-35 minut, aż się zrumienią. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Chlebek jest b.smaczny i najlepszy z serem lub dżemem, ale równie smaczny z wędliną.
Polecam! Razz

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Ten chlebek jest mojego autorstwa...inspirowałam się przepisami z których do tej pory piekłam podobne chleby...a zawarłam w moim przepisie to, co lubię najbardziej w chlebie...chrupiącą skórkę, zapach o nucie miodowo-żytniej, dużą ilość ziarenek i dziurek w miąższu...no i utrzymanie świeżości przez minimum 3 dni....i tak powstał ten chlebek Smile
--------------------------------------------------------------------------------------------------

składniki na zaczyn drożdżowy:

* 20g drożdży świeżych
* 3 łyżki mąki pszennej
* 4 łyżki wody
* 1/2 łyżeczki cukru

składniki na ciasto chlebowe:

* 3 szkl. mąki pszennej chlebowej (może być typ 650)
* 1 szkl. mąki pszennej razowej
* 2 szkl. mąki żytniej razowej
* 2-2,5 szkl. wody
* 1,5 szkl. zakwasu żytniego
* 1 łyzka soli
* 1 łyżka miodu
* 1/2 szkl. słonecznika
* 1/3 szkl. pestek dyni
* 1/3 szkl siemienia lnianego
* 1/3 szkl. sezamu

na wierzch:
* jajko roztrzepane do smarowania
* 2 łyżki nasion słonecznika

wykonanie:
Zrobić zaczyn drożdżowy i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski lub robora (ewentualnie maszyny do chleba) wrzucić składniki i zaczyn drożdżowy oprócz wody. Wymieszać lekko i dodawać wodę tak by utworzyło się ciasto niezbyt ścisłe, ale też nie za lużne. Ciasto wyrobić tak by tworzyło miękką i zwartą masę.
Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Ponownie krótko zagnieść i przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami keksówki (z tej ilości wychodza dwa chleby). Formy przykryć ściereczką lub naoliwioną folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Jak chlebki wypełnią formę posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i obsypać słonecznikiem, lekko wklepując ziarna w jajko aby nie spadały.
Piec w nagrzanym, spryskanym piekarniku, w temp. 190 st C przez ok 50-60 minut. Wyjąć z foremek na kratkę i ostudzić. Z tego ciasta można również formować bochenki bez formy, okrągłe lub podłużne.
Wychodzi mięciutki, aromatyczny chlebek z dużą ilością ziarenek...Polecam! Smile


CHLEB PSZENNO-ŻYTNI
------------------------------------------------------------------------------------------------------
/ulubiony chleb Liski/ [link widoczny dla zalogowanych]
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chleb który podobno zawsze wychodzi...jest bardzo smaczny, sprężysty, nie kruszy się, w smaku taki ''staropolski''...dziś go piekłam pirwszy raz i co mogę powiedzieć...POLECAM!!!!

Składniki na 2 keksówki większe albo 3 małe:

Zaczyn:
* 360g mąki żytniej chlebowej (720)
* 300g wody
* 20g zakwasu żytniego (2 łyzki)

Ciasto właściwe:
* 230g mąki żytniej (720)
* 300g mąki pszennej chlebowej (850, ja dałam 650)
* 400g wody
* 1 płaska łyzka soli morskiej ( jeśli zwykła sół to trochę mniej )
* 3g drożdży instant (1 łyzeczka Oetkera, ja dałam 10g świezych)
* zaczyn
(ja dodałam 2 łyzeczki nasin kminku)

Wieczorem;
składniki zaczynuwymieszać w misce, aby się dobrze połączyły, przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin.

Następnie:
Do zaczynu dodać wszystkie inne składniki, wymieszać (mozna mikserem) niezbyt długo ok.5 min., aby dobrze się połączyły.
Zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 min.
Ciasto przełozyć do keksówek wysmarowanych olejem roślinnym i wysypanych otrębami najlepiej żytnimi (ja miałam tylko pszenne i nimi wysypałam)
Zostawić do wyrośnięcia na 50-60 min (mnie rósł 1,5 godz), po czym spryskać olejem i posypać wedłu uznania (posmarowałam pędzelkiem i posypałam mąką.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Wstawić do piekarnika na 15 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 220 st C i dopiekać 30-40 minut. Jeśli za szybko się rumieni mozna nakryć folia aluminiowa (ja lubię przypieczony i nie nakrywałam).


CHLEB WIEJSKI PSZENNO-ŻYTNI
--------------------------------------------
To moja wersja przepisu Liski na chleb wiejski....ja częściowo mąkę pszenną zastąpiłam żytnią i wyszedł b.smaczny chlebek, pasujący do wszystkiego, łatwy do zrobienia...ma chrupiącą skórkę, w środku wilgotny, dość lekki lecz nie bułkowy...POLECAM!
tu link do chleba Liski :
[link widoczny dla zalogowanych]
---------------------------------------------------------------------------------------

Wieczorem, w przeddzień wypieku:
----------------------------------------------
* 3,5 szkl mąki pszennej chlebowej (dałam 650)
* 1 szkl wody
* 1 łyzeczka soli
* 1/8 łyzeczki drożdży instant-suszonych

Wszystko dokładnie wyrobić, aż będzie gładkie ciasto. Wierzch spryskać lub posmarować pędzlem oliwą i przykryć ściereczką, pozostawic w temp. pokojowej na noc.

Następnego dnia dodać do miski:
---------------------------
* 2 szkl mąki pszennej chlebowej

* 1,5 szkl mąki żytniej typ 720
* 1,5 szkl wody
* 1 łyżeczka soli
* 1,2 łyzeczki drożdży instant

Razem wymieszać i wyrobić ciasto chlebowe. Ja zrobiłam to w robocie, ale mozna ręcznie. Ma być elastyczne, gładkie. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.(mnie wyrosło w 1,5 godz za sprawą upału). Podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki lub wyłożyć do foremek (ja piekłam w dwóch kamionkowych formach).Posypać z wierzchu mąką...ale niekoniecznie.Chlebki powinny wyrosnąć - podwoić objętość.
Nagrzać piec do 220st C i wstawić chleby. Piec ok 35-40minut. Ma być mocno wypieczony.
Kroić po wystudzeniu. Smacznego!



Ostatnio zmieniony przez Olina dnia Pią 18:05, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach