Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Chleb

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 17:23, 12 Lut 2010    Temat postu: Chleb Back to top

Irme

Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką

SKŁADNIKI:

* 40g drożdży świeżych
* 900 ml ciepłej wody
* 900g mąki pszennej
* 1 szklanka otrąb dowolnych (można zastąpić 3/4 szklanki mąki razowej)
* szklanka ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam)
* 2 łyżki soli
* 2 łyżki cukru
* ewentualnie 1 jajko i 2 duże cebule

Do pieczenia: formy wysmarowane tłuszczem

WYKONANIE:

Drożdże rozczynić w wodzie.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać.
Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.
Przełożyć do przygotowanych form (ewentualnie można do połowy ciasta dodać pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulę). Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami lub podsmażoną cebulą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut. Dobrze upieczony chleb powinien właściwie sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.

Podane proporcje wystarczają na upieczenie 2 bochenków (u mnie keksówki 32 x 8,5 cm i 27 x 8 cm).

źródło: [link widoczny dla zalogowanych]

Chlebek jest prosty w wykonaniu, szybko się go robi, no i pyszny!!!!!!!
_________________


Kasias

Chleb wieloziarnisty- pszenny (łatwy) - autor: komarka
-----------------------------------------------
Ten chleb pochodzi z: [link widoczny dla zalogowanych]
Chleb jest b. smaczny, mięciutki, z chrupiącą skórką, z wyczuwalną dużą ilością ziaren, świeży także na drugi dzień!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
składniki na 2 bochenki:
* 1 kg mąki krupczatki (ja dałam pszenną 650)
* 6 łżek siemienia lnianego
* 6 łyżek słonecznika (ja dałam Cool
* 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich (ja dałam pszenne)
* 3 łyżki sezamu
* 2 łyżki pestek dyni
* 1, łyzki soli
* 5 łżeczek cukru ( ja dałam 4)
* 5 dg drożdży
* 1 litr wody

Wszystkie składniki wymieszać, zalać wodą i wyrobić ciasto (jest dość luźne, mozna wyrabiać mikserem lub łżką). Odstawić na 20 minut. Wyrobić ponownie i przełozyc ciasto do 2 keksówek. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min (rośnie szybko, nie musi podwajać objetości. Piec ok 50 min w temp. 230 st. ( ja piekłam 40 min, spryskałam piekarnik 2 razy i chleb przed włożeniem do pieca).



Ostatnio zmieniony przez Olina dnia Pią 17:53, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 3 razy
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:09, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Kasias


CHLEB LITEWSKI
----------------------------------------------------------------------------------------
[link widoczny dla zalogowanych] autor: Mirabbelka
----------------------------------------------------------------------------------------
składniki:
* 500g zaczynu z mąki żytniej chlebowej
* 100g otrąb żytnich
* 200g wrzącej wody
* 2 łyżki kminku
* 350g mąki żytniej razowej (z tego 25g po uprażeniu)
* 150g maki zytniej chlebowej
* 300g letniej wody (ok. 1,5 szklanki)
* 1-2 łyżki melisy
* 1 łyzka soli

Zaczyn (ciasto zakwaszone zytnie ) 500g:

Wieczorem w przeddzień wypieku chleba, dodać do 50g płynnego, aktywnego zakwasu 130g mąki żytniej i 120g wody. Odstawić na noc (8-12 godz.)

Następnego dnia rano dodać 90g mąki żytniej i 110g wody, odstawić na 3-4 godziny.
Taki zaczyn można użyć do chleba, kiedy się lekko podniesie i jego powierzchnia będzie lekko wklęsła.

Równoczesnie wieczorem zalać 100g otrąb (mogą być śwoeżo zmielone ziarna żyta) 200g wrzątku i dodać 2 łyżki kminku(można lekko zmiażdżyć w moździerzu aby aromat łatwiej wniknął w ciasto)Wody uzyć tyle, aby cała mąka była wilgotna.

Następnego dnia odsypać 2 łyżki mąki razowej i uprażyć na suchej patelni aż zbrązowieje. (uważać żeby nie przypalić).

Przygotowanie chleba:
- - - - - - - - - - - - - - - -
W misce wymieszać ciasto zakwaszone z resztą składników ( oprócz soli).
Mieszać dopołaczenia składników, nie za długo.Konsystencja ciasta powinna być dość lużna. Można to zrobić mikserem, wtedy ciasto nie powinno utworzyć bryły. ( ja dodałam więcej wody niż w przepisie!) W odrobinie wody rozpuścić sól i dodać dociasta, lekko wymieszać.
Napełnić ciastem prostokątną foremkę do połowy jej wysokości. (ja włozyłam do 2-ch keksówek). Powierzchnię chleba wygładzić smarujac wodą (ja zrobiłam to ręką).
Chleb powinien wyrastać aż podwoi objętość (ok. 3,5 godz)Po wyrośnięciu nalezy jeszcze raz posmarować wodą.

Pieczenie:
- - - - - - - -
Nagrzać piekarnik do temp. 250 st C, włożyć chleb na 15 min i piec z termoobiegiem.
Zmniejszyć do 200st. C i piec 30 min. bez termobiegu.
Zmniejszyć do 180st. C i dopiec jeszcze 25 min.

(ja piekłam bez termoobiegu)

Po upieczeniu wyjąć z foremki , odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia na następny dzień.

''Skórka jest ciemnobrązowa, ale nie twarda, a chleb po rozkrojeniu lekko wilgotny, pachnący kminkiem i pyszny! Bardzo polecam. - Mirabbelka.''







CHLEB STAROPOLSKI
--------------------------------
autor: Liska

Biga:
*3 g suszonych drożdży (1/2 opakowania) lub 6g świeżych
*150 ml ciepłej wody
*150g mąki pszennej (ja daję 650)

Wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia, aby podwoiło objętość, trwa to do 2 godz.( Ja kładę przy kaloryferze i trwa to 1/2 godz).

Następnie dodać:
*50g mąki pszennej lub pszennej razowej (ja daję razową)
*50g mąki żytniej
*280g zakwasu żytniego (ja robię z mąki żytniej razowej)
*1 łyżka oliwy
*1,5 łyżeczki soli (ja daję troche mniej)
*nasiona słonecznika ( dodaję 5 łyzek)
*(ja dodaję 2 łyżeczki mielonego kminku)

Wyrobić(mikserem lub ręcznie - ja robię to w robocie, dość krótko) niezbyt długo, tylko aby połączyły się składniki.
Keksówkę o dł. 18 cm wysypać otrębami lub płatkami żytnimi. Przełożyć ciasto ,do foremki i wierzch posmarować olejem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż wypełni foremkę, ok 1 godz. Piekarnik nagrzać do 250 st i włożyć blaszkę z chlebem, wcześniej posmarowawszy olejem. Spryskać woda powłożeniu do piekarnika. Po 10 min zmniejszyć temp. do 190 st i piec jeszcze ok 40-45 minut. 10 min przed końcem pieczenia wyjąć chleb z formy i dopiec na ruszcie bez blaszki.
Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Razz




Nora

CHLEB Z OTRĘBAMI

70 DKG MĄKI PSZENNEJ RAZOWEJ LUB POZNAŃSKIEJ
7 DKG OTRĄB PSZENNYCH
2-2,5 SZKLANKI SERWATKI,MAŚLANKI,MLEKA LUB WODY
5 DKG DROŻDŻY
2-3 ŁYŻKI MLEKA
ŁYŻKA MIODU
SÓL
EW. SOK Z CYTRYNY

DROŻDŻE ROZETRZEĆ Z 2-3 ŁYŻKAMI MĄKI,MIODEM I CIEPŁYM MLEKIEM,ODSTAWIĆ BY WYROSŁY
WYROŚNIĘTE DAĆ DO MĄKI Z OTRĘBAMI I POWOLI WLEWAĆ LEKKO OGRZANĄ SERWATKĘ,ZAGARNIAJAC DO ŚRODKA,POSOLIĆ.WYRABIAC NA GLADKIE CIASTO
PRZELOŻYĆ DO FOREMKI ZOSTAWIĆ W CIEPLE ,ABY PODROSLO
PIEC W TEMP. 220*OK. 25 MIN
SPRAWDZIĆ PATYCZKIEM
JEŚLI CHLEB ZARABIA SIE MLEKIEM TO TRZEBA DODAC ŁYŻKĘ SOKU Z CYTRYNY,ŻEBY SMAK BYŁ OSTRZEJSZY

Kasias

HLEB z ziemniakami
------------------------------------------------------------------------------------------------------
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepis pochodzi z blogu ''Piekarnia Tatter''.
Ten chleb piekę co jakiś czas bo jest neutralny w smaku i pasuje do wszystkiego...przy tym łatwy do upieczenia....dzięki zawartości ziemniaków jest wilgotny, nie kruszy sie, mięciutki zarazem z chrupiącą skórka...jak dla mnie b.smaczny!!! Smile
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:
* 300g mąki białej, pszennej chlebowej (ja użyłam 650)
* 195g wody
* 6g soli
* 0,6g świeżych drożdży(1/8 łyżeczki suszonych)

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić i włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-16 godz.(Ja zrobiłam to we wspaniałaj misce Tupperware) w temp. pokojowej.

Ciasto chlebowe:
* 550g mąki pszennej chlebowej(dałam 650)
* 150g mąki pszennej razowej
* 415g wody
* 18g soli
* 12g świeżych drożdży(6g suszonych)
* 250g upieczonych lub ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kawałki,( mogą być ze skórką)-ja dałam gotowane z poprzedniego dnia z obiadu.

Wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu wymieszać (można mikserem 3 min). Powoli dodawać po kawałku zaczyn i wyrobić wilgotne, ale nie luźne ciasto. Zagnieść 4 min na stolnicy, włozyć do miski i zakryć folią (ja oczywiscie w misce Tupperware). Odstawić do wyrośnięcia w temp. 24 st. na 1,5 godz. W połowie wyrastania mozna ciasto raz złożyć. (na blogu Tatter jest film o formowaniu chleba owalnego).
Następnie podzielić na dwie części i uformować kule, odłożyć na 20 min. by odpoczęło.
Uformować 2 bochenki, podsypując mąką jak potrzeba i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i 15 min. w temp. 24 st.C.
Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st C i wstawić chleb na 35 minut , (po 15 min. obniżyć lekko temperaturę). Dodatek ziemniaków powoduje że chleb szybko nabiera koloru.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja piekłam w dwóch garnkach glinianych bo ciasto wyszło mi trochę za lużne. Smile ale wyszedł pyszny!




Ostatnio zmieniony przez Olina dnia Pią 18:16, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:23, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Kasias

CHLEB ZIOŁOWY

zaczyn:
* 2 łyzki mąki (pszenna typ 650)
* 1 łyzeczka kopiata cukru
* 5 dkg drożdży
* 1 szkl. ciepłej przegotowanej wody

Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotować zioła po 1 małej łyżeczce:
1/ kolendra
2/ majeranek
3/ kminek
4/ szałwia
5/ tymianek
6/ czarnuszka
7/ mięta
8/ lubczyk
9/ cząber

dodać :
1/2 łyżeczki pieprzu prawdziwego
1 płaska łyżeczki soli

Wszystko zalać 1/2 szkl. ciepłej, przegotowanej wody.

Do 1/2 kg przesianej mąki chlebowej, pszennej dodać namoczone zioła i zaczyn.Dobrze wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej formy. Pozostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość posmarować oliwą bądź mlekiem i upiec w temp. 180 st. ok. 50-60 min.

Ata

CHLEB 5 ZIAREN [link widoczny dla zalogowanych]
***************
przepis cytuję w całości:

Soaker:
80g łamanego żyta
80g siemienia
70g nasion słonecznika
70g płatkow owsianych
375g wody

nasiona zalewam woda, mieszam, przykrywam folia, zostawiam na 12-16 godzin

Pate fermente:
300g maki pszennej bialej chlebowej (ja używam typ 650- Ata)
195g wody
1 lyzeczka soli
0.6g swiezych drozdzy (1/8 lyzeczki instant)

drozdze rozczyniam w wodzie, dodaje make i sol, mieszam do uzyskania gladkiej masy (gestej), przykrywam folia, zostawiam na 12-16 godzin.

Nastepnie w duzej misce umieszczam :
700g bialej pszennej maki chlebowej (jak wyżej)
280g wody
20g soli
16g swiezych drozdzy (1 i 1/2 lyzeczki instant)
i namoczone ziarna.
Mieszam (recznie/mikserem) az skladniki sie polacza (ok 3 min), nastepnie dodaje po kawalku pate fermente. Mieszam. Sprawdzam hydracje. Wyrabiam 3-4 minuty. Ciasto jest dosc luzne...
Przykrywam i zostawiam do wyrosniecia na 2 godz. skladajac raz po godzinie.
Dziele ciasto na dwa duze bochenki, lub 3 srednie lub buleczki...lekko formuje z podzielonegociasta kule, zostawiam przykryte na stole, sklejeniami do gory, na 20 min. Pozniej formuje wlasciwe ksztalty, umieszczam w koszu lub blasze (sklejeniami do gory).
Gotowe bochenki wyrastaja 1-1 1/2 godz.
Pieke na kamieniu w dobrze nagrzanym piecu, w temp 240C, z para, przez 40 min. (chleby) jesli skorka chleba zbyt szybko brazowieje, zmniejszam temperature pieca.
Goraco polecam..chleb jest wysmienity dlugo zachowuje swiezosc!

Maria Wanda

chleb tzw ekologiczny
autor: Anetka


1 kg mąki
1 szklanka otrąb pszennych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych)
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki słonecznika (łuskanego)
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1 litrze wody, albo w małej ilości wody do podrośnięcia a resztę do litra daję mleko serwatkę lub maślankę

Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy, zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut. Proporcje płatków , czy innych nasion nie muszą być zachowane czasami daję jakiegoś składnika więcej np słonecznika
Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy. Wychodzą dwie długie keksówki
_________________

Ata

Delikatny mleczny chleb na zakwasie z małym dodatkiem drożdży
*********************************************************
[link widoczny dla zalogowanych]


Mięciutki i wilgotny miąższ, chrupiąca cienka skórka.
liczba porcji: 2 okrągłe bochenki

1 szkl zakwasu pszennego lub żytniego
2/3 szkl mleka
1/4 szkl wody źródlanej
2 łyżki roztopionego masła
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka soli gruboziarnistej
3 i 1/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży ( ja dałam świeże wielkości orzecha laskowego-Ata)

Na wierzch:
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie jajko+ woda- Ata)
pestki dyni i słonecznika

sposób przygotowania
Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem.

METODA MANUALNA:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki.
Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple, przykryte wilgotną ściereczką. (Mój rósł dłużej i nie w cieple, a w chłodnej o tej porze roku kuchni- Ata)

MASZYNA DO CHLEBA:
Wlać do maszyny zakwas z mlekiem. Nastawić na program: wyrabianie ciasta. Dodać resztę składników w/g instrukcji dołączonej do maszyny. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie trwa ok. 1 godz.).

NASTĘPNIE:
Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. na blasze pokrytej papierem do pieczenia, przykryte natłuszczoną folią.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki. Jeden bochenek posypać pestkami dyni, drugi pestkami słonecznika.
Piec 10min w 240 stopniach, potem jeszcze 20min w 190 stopniach.

PS. Smaczny i ze słodkim i ze słonym, bo smak samego chleba jest bardzo delikatny i neutralny. Moje dzieci baaardzo go za tę delikatność polubiły. My zresztą też Very Happy


[link widoczny dla zalogowanych]

Rossiysky z ziarnami- przepis cytuję w całości za Autorką
***********************************************

320g zaczynu zakwasowego żytniego razowego*
280g wody
480g jasnej mąki żytniej
10g soli
50g pestek słonecznika
50g pestek dyni

Do zaczynu dodałam wodę i dobrze wymieszałam. Wsypałam mąkę i sól, dodałam nasiona i wyrobiłam lepkie, raczej luźne ciasto. Trwało to zaledwie 2-3 minuty. Zakryłam naoliwioną folią i zostawiłam do wyrośnięcia w 28C (dobrze jest poczekać, aż chleb urośnie nieco (1/2 cm) ponad foremkę). Wtedy wierzch chleba posmarowałam oliwą, posypałam ziarnami, włożyłam go do pieca rozgrzanego do 210C i piekłam 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyłam do 190C i piekłam kolejne 40-45 minut.


* zaczyn zakwasowy można przygotować metoda 3 stopniowa lub wymieszać:

50g zakwasu żytniego razowego

150g maki żytniej razowej (100%)
300g wody
szczelnie przykryć i zostawić na 12-24 godziny. Po tym czasie zaczyn jest gotowy do użycia.
Przepis modyfikowany, oryginal pochodzi z ksiazki A. Whitley "Bread Matters".

Ps. Chleb jest super! W smaku treściwy, o pięknej strukturze- umnie jeden z faworytów. Polecam Smile

 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 20:07, 21 Maj 2010    Temat postu: Back to top

CHLEB Z CEBULĄ I OLIWKAMI (www.o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl)

Składniki na 2 dość spore bochenki (lub jeden wielki bochen, jak to u nas było):

* 7 szklanek mąki pszennej typ 720 ( dałam 6 szklanek mąki pszennej typ 650 i 1 szklankę mąki graham typ 1850)
* 2 czerwone cebule (dałam zwykłe)
* 2 łyżki stołowe oliwy (u mnie olej)
* 1 i 1/3 szklanki oliwek bez pestek
* 2 łyżeczki soli
* 4 łyżeczki drożdży suszonych (ja dałam 8 płaskich łyzeczek rozkruszonych, swieżych drożdży)
* 3 łyżki posiekanej pietruszki, kolendry, lub mięty (nie posiadałam, więc u nas jej zabrakło)
* 2 szklanki ciepłej wody


Cebulę pokroić w cienkie talarki i zeszklić na oliwie.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki pokrojone w plasterki, drożdże, sól, oraz posiekaną pietruszkę lub inną zieleninę. Wlać 2 szklanki wody.
Wszystko dokładnie wymieszać, jeżeli ciasto jest zbyt suche dolać ciepłej wody (ja dolałam około 1/4 szklanki więcej). Następnie zagniatać ciasto ok. 10 min.
Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (rośnie naprawdę szybko). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na pół i uformować dwa bochenki, lub 16 małych podłużnych chlebków.
Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, nakryć ściereczką i pozostawić aż wyrosną.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte chlebki naciąć, posmarować oliwką (ja pominęłam, bo zapomniałam) i wstawić do piekarnika uprzednio spryskanego wodą.
Duże bochenki piec 40 min. natomiast małe 25 min.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach