Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Bułki i Bagietki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:37, 12 Lut 2010    Temat postu: Bułki i Bagietki Back to top

Ata

Bułki meksykańskie - bolillos autorka: Bajaderka
************************
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

A autorka w tym linku zaczyna te bułeczki od sponge (rodzaj zaczynu)

[link widoczny dla zalogowanych]

składniki
7g suchych drozdzy (ja używam świeże- ok. 30 g- Ata.)
1 1/3 szklanki cieplej wody
1 lyzka miodu
1 lyzka (17g) smalcu, roztopionego i przestudzonego (można użyć tłuszczu gęsiego)
1 1/2 lyzeczki soli
3 1/4 do 4 szklanek maki pszennej chlebowej ( ja daję mąkę typ 650)

sposób przygotowania
W duzej misce rozpuscic drozdze w wodzie, zostawic na 5 minut.
Dodac miod, smalec i sol - wymieszac, wsypac 2 1/2 szklanki maki i wyrobic ciasto dodajac stopniowo pozostala make w razie potrzeby. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne. Wyrabiac okolo 20 minut, uformowac w kule, przelozyc do natluszczonej miski i zostawic przykryte do wyrosniecia na okolo 1 godzine.
Przelozyc ciasto na stolnice, lekko odgazowac i zostawic przykryte na 10 minut aby odpoczelo. Podzielic na 10 rownych czesci, formowac z kazdej owalna buleczke i ukladac na plaskiej blasze wylozonej pergaminem. Lekko przykryc i zostawic aby podrosly na okolo 25 minut.
W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do 190*C. Kazda buleczke naciac wzdluz i piec az ladnie sie zrumienia, okolo 30 minut.

Ps. Upiekłam je drugi raz pod rząd. Pyszne też na drugi dzień- nie czerstwieją tak szybko. Podobno świetnie sprawdza się gęsi tłuszcz. Jak dorwę, to i z nim spróbuję Very Happy . Tymczasem użyłam stopionej słoninki (bez skwarków) popełnionej specjalnie do tych bułek Smile . Szczerze polecam- bułki świetne do kanapek (nie są to bułki słodkie).


BAGIETKI Autorka: Bajaderka ( przepis można spotkać na wielu forach i blogach Smile )


1 szklanka mleka
2 łyżeczki masla
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody o temp. pokojowej
3 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
4-5 szklanek mąki (mąki typ 550, 650 )

czysta woda w butelce ze sprayem

Do zagotowanego w garnuszku mleka dodajemy masło i cukier i mieszamy, aż mieszanina przestygnie. Przelewamy do większej miski, dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i powoli mąkę - ciasto ma być miękkie, elastyczne , lekko lepiące. Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość, a następnie przekładamy je na lekko obsypany mąką blat, formujemy prostokąt i tniemy na bagietki.

Przy pieczeniu bagietek najlepiej sprawują się specjalne metalowe formy - ale można bagietki ułożyć na papierze do pieczenia oddzielając je rantami z tego papieru.

Kiedy bagietki lekko podrosną , wkładamy je do nagrzanego do 250 stopni piekarnika , spryskujemy wodą, co nada im chrupiącą skórkę i pieczemy około 10 minut, a następnie dopiekamy jeszcze około 15 minut w 180 stopniach.


MINI-BAGIETKI Baguetin
************************
[link widoczny dla zalogowanych]

625g maki (oryg. przepis nie podaje konkretnej maki, wykorzystalam chlebowa pszenna biala) - a ja mąkę typ 650 - Ata
1 lyzka soli
25g swiezych drozdzy (ja: 7g opakowanie drozdzy instant)
1 lyzeczka cukru
400ml letniej wody


Make wymieszalam z sola, dodalam cukier, drozdze. Wymieszalam. Dalej mieszajac powoli dodawalam wode.
(w przypadku uzycia swiezych drozdzy, nalezy je wymieszac z polowa wody i cukrem, poczekac az urosna).
Ciasto z miski przenioslam na stolnice, zagniatalam ok 10 min, ciasto bylo elastyczne i gladkie. Ulozyalm w misce wysmarowanej oliwa, zakrylam folia przezroczysta i odstawilam w ciepłe miejsce na nieco ponad godzine (do podwojenia objetosci). Odpowietrzylam, po czym podzielilam na 20 czesci (kazda ok 50g.), zrobilam male kulki, przykrylam i pozwolilam odpoczac 10min.
Z kazdej kulki uformowalam maly placek, ktorego boki zlozylam do srodka (dosc dobrz jest to uwidocznione w oryginalnym przepisie). Bulki ulozylam na blasze (mozna wysmarowac olejem, lub grubo wysypac maka kukurydziana), nacielam wzdluz, posypalam maka. Zostawilam na godzine, spryskalam woda, potem upieklam w goracym (220-225 C) piekarniku 15-20 min.

Autor przepisu zaleca umieszczenie naczynia z woda w piekarniu przed rozpoczeciem rozgrzewania i pozostawieniu go tam w czasie pieczenia. Ja: ograniczylam sie tylko do spryskania bulek i scianek piekarnika...ale mozna eksperymentowac! Smacznego!

PS. Piekłam kilka razy te bułeczki, są pyszne i długo świeże, a składniki niewyszukane. Polecam, pyyyyszności Very Happy


BUŁKI SEROWE / [link widoczny dla zalogowanych]
****************************************

składniki:
* 100g zimnego masła
* 300 g maki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 120 g tartego żółtego sera
* 200 ml kwaśnej śmietany
* 1 jajko
* sól, pieprz

przygotowanie:
Masło drobno posiekaj. Do miski z masłem wsyp mąkę, proszek, szczyptę cukru, sól, wymieszaj. Rozdrabniaj masło palcami, otaczając mąką, aż powstana bardzo drobne grudki. Dodaj śmietanę, jajko i ser, wymieszaj. Powstanie luźne ciasto. Uformuj w dłoniach nieduze kule, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Odrobinę śmietany wymieszaj z cukrem i posmaruj wierzch bułek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st io piecz ok. 30 minut, aż urosną i się zrumienią.

# Dobre na śniadanie! wypróbowałam bardzo smaczne Smile Razz


Bułeczki z siemieniem autorka Agusia H ok. 16 bułeczek
*******************

[link widoczny dla zalogowanych]


1/2 - 3/4 szkl mleka

1/2 szkl wody

3 łyżki miodu (ja daję 1 łyżkę miodu i bardzo płaską łyżkę cukru- Ata)

1 duże jajko

1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła

2 i 1/4 szkl mąki pszennej (używam typ 650)

1 i 1/4 szkl mąki pszennej razowej (ja daję 1 szkl. mąki typu 650 i 1/4 szkl. otrębów pszennych Ata)

1/2 szkl ziarenek siemienia lnianego

1 łyżeczka soli

1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży


1 jajko

2 łyżeczki siemienia lnianego (może być mieszanka złotego i ciemnego- ja daję sam ciemny- Ata)

1 łyżka maku

sposób przygotowania:
Siemię lniane zmielic dobrze w młynku do kawy. (ja siemię mieszam z połową wody przeznaczonej do ciasta na bułki, zostawiam na kilka minut do napęcznienia i miksuję blenderem- Ata.)

METODA MANUALNA:
Rozpuścić drożdże w 1/3 szkl ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 min. Wsypać do miski resztę mąk, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

METODA MASZYNOWA:
Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Włożyć składniki w/g instrukcji do maszyny. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie ciasta trwa ok. 1 godz.)

NASTĘPNIE:
Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze ok. 1/2 godz. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i siemieniem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 min.
Doskonale z miodem, marmoladą, żółtymi serami albo twarożkiem.

Ps. Gorąco polecam, pyyyycha. Ata

Maria Wanda

Bułeczki, które rosną gdy śpisz. z kuchni skandynawskiej

2,5 dag masła
szklanka mleka
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
0,5 kg mąki
mleko do posmarowania

Wieczorem przygotować ciasto:

rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól,jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć naposypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na
posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Wstawić na noc na dolną półkę
lodówki. Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem
i piec około 5 minut.

UŁKI JAK Z PIEKARNI

5 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1/4 litra wody
500 gram mąki
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Rozmieszać w kubku drożdże z cukrem do całkowitego rozpuszczenia.
Wsypać mąkę do miski,dodać olej,1/4 litra wody i rozpuszczone drożdże.Posolić ciasto.
Ciasto wyrobić aż przestanie się lepić do rąk.
Przykryć miske z ciastem i wstawić na noc do lodówki.
Rano wygnieść ciasto i formować małe bułeczki(mi wyszło 12 sztuk) lub 2 długie bagietki.Położyć je na posmarowanej tłuszczem blaszce.Posmarować bułki olejem.
Po 20 minutach wstawić je do rozgrzanego piekarnika.Piec 10-20 minut w temperaturze 225 stopni.

Dla odmiany zwykłą mąkę można zastąpić pełnoziarnistą,bułki można posypać sezamem,makiem lub kminkiem.
Wiem,że niektórzy z Was się zdziwią,że ciasto drożdżowe każe wstawić do lodówki a nie w ciepłe miejsce,ale to taki przepis!!!Gwarantuje,że to ciasto w lodówce wyrośnie.

Wielkie Żarcie autor Mońcia

Bułeczki bostońskie
autor Liska

2,5 łyżeczki drożdży instant
250 ml mleka
60 g miękkiego masła
2 płaskie łyżki cukru
2 jajka, rozbełtane
560 g mąki pszennej (użyłam pół na pół białej i grahamowej)
2 łyżeczki soli

30 g topionego masła do posmarowania wierzchu bułeczek
do posypania: co kto lubi


Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepe miejsce, by podrosło na ok. 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C.
Ciasto podzielić na 16 części i formować z nich bułeczki o dowolnym kształcie (ja zrobiłam ślimaki i trojaczki Wink
Bułeczki posmarować masłem, posypać dowolną 'posypką' i odstawić na ok. 30 min, by podrosły.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut.

Ata

SZAFRANOWE BUŁECZKI Z TWAROŻKIEM
**************************************

[link widoczny dla zalogowanych]


Przesmaczne, pyszyste i mięciutkie. Z tego przepisu wychodzi około 30 bułeczek. Bez szafranu również bardzo dobre, wspaniały, lekko mleczny smak ... Z przepisu Icy Provkok. (ja też piekę je bez szafranu-Ata)

Składniki:

100 g masła lub margaryny
500 ml mleka
50 g drożdży
250 g twarożku (zmielonego)
1 g szafranu
150 g cukru
1/2 łyżeczki soli
około 1,1 - 1,2 kg mąki pszennej ( ja biorę TYP 550, 500- Ata)
1 jajko (do posmarowania)
Uwaga: w składzie bułeczek nie ma jajek! Smile

Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni. Drożdże rozkruszyć w naczyniu, wlać mleko z tłuszczem, wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać twarożek, szafran, cukier, sól, większą część mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyłożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać dodając resztę mąki. Z gotowego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie (około 3 mm), blisko lecz nie ściśle. Nakryć bułeczki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 min w temp. 200 stopni (w dolnej części piekarnika, jeśli piekarnik jest z termoobiegiem). Kiedy wystygną porozdzielać.

Ps. Te są słodkawe. Nam smakują same, z masłem, z dżemem. Mmmmm...

BUŁKI HAMBURGROWE / HOTDOGOWE wersja 1.

przepis Reinharta, na Cincinie podała Małgosimi
wersja na sponge

Sponge:
2,5 szklanki maki
2 łyżeczki drożdży instant
1,25 szklanki mleka pełnego i ciepłego

Ma bąblować 45-60 minut

DODAĆ w kolejności
1 2/3 szklanki maki
1,5 łyżeczki soli
3 łyzki cukru
1 żółtko rozbełtane
1/4 szklanki masła rozpuszcoznego lub miękkiego

1 jajko z 1 łyżeczka wody do pomalowania wierzchow opcjonalnie

Wyrabiac recznie 6-8 minut lub mikserem az odchodziod miski. zrobic test membrany*. Wyrastac 1,5-2 h w temp pokojowej, az powiekszy sie dwuktrotnie.. Zrobic 12 kulek (mocno naciagnietych). Lekko splaszczyc ulozyc na blaszce z pergaminem, posmarowac olejem z wierzchu, zostawic na 50-80 minut przykryte folią lub ściereczką. mozna posmarowac jajem jak powiększą się prawie 2 razy.
Piec w 200 st 15 minut. Porządnie wystudzić (na siateczce oczywiście)

* aby się w czasie WYRABIANIA ciasta przekonac, czy jest ono dobrze wyrobione robimy test windowpane - odrywamy z neigo malakleczke i rozciągamy i obracamy w różne strony - jeśłi uda nam się rozciągnąć tak, żeby powstała na środku cieniutka warstewka ciasta przypominająca witrażyk, membranę, błonkę - ciasto jest OK.

Ps. Można posypać sezamem
#####################################################

HAMBURGER BUNS- bułeczki hamburgerowe wersja 2.
***********************************************

Przepis Marthy Stewart podaje Liska na swoim blogu

[link widoczny dla zalogowanych]

na 8 dużych buleczek

3/4 szkl cieplej wody
1/3 szkl mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki mąki

Do posmarowania bułek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam

Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
Powoli dodawać resztę mąki.
Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Wyrośniete bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić.

Smacznego!


Ewam

Buleczki z serem-Przepis od anny,mojej kolezanki z Rosji Very Happy

skladniki:

3 zoltka
600 gram cukru
500gram sera bialego tlustego
200gramm smietany kwasnej
3 paczki cukru waniliowego
3 paczki proszku do pieczenia(tak mi powiedziala,pytalam czy nie za duzo,ale mowi ze tyle daje Smile )
1 kg maki lub jak bedzie malo to dosypac.-na wyczucie.
wszystko razem wymieszac,ciasto rozwalkowac i wykrawac szklanka kolkai,na wierzchu smarowac bialkami wymieszanymi z cukrem pudrem piec w nagrzanym piekarniku.....bardzo mi smakowaly


klejam przepis skopiowany ze stronki [link widoczny dla zalogowanych] , ale musze zeby mi sie nie zgubil bo uwielbiam te buleczki

Laugenbrötchen czyli buleczki o smaku paluszkow

Składniki:
285g wody
500g mąki pszennej
1 łyżka cukru
10g soli
25g świeżych drożdży lub ok. 1 łyżeczki suszonych drożdży
30g miękkiego masła

Do zanurzenia:
500g wody
4 łyżki sody
1 łyżka soli
gruba morska sól (lub sól maldon) i kminek do posypania

Mąkę wymieszać z solą, drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odczekać około 20 minut, aż zaczną pracować. Wyrobić ciasto, dodając po wstępnym jego zagnieceniu masło. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (około 1 godz).

Jeszcze łatwiej wrzucić wszystkie składniki do maszyny do chleba i wyrobić na programie "Dough". Pozostawić w maszynie na pierwsze rośnięcie do końca programu.

Odgazować ciasto. Podzielić na 24 równe wagowo porcje i uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. Ułożyć je na papierze do pieczenia i wsunąć blaszkę przykrytą ściereczką do lodówki na pół godziny. Wodę z sodą i solą zagotować. Bułeczki po wyjęciu z lodówki wkładać na 30 sekund do tej wody i wyjmować łyżką cedzakową, zostawiając na kratce do ciast do odsączenia. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypywać solą i kminkiem. Następnie bardzo ostrym nożem naciąć każdą bułeczkę. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją objętość (ok. 25-30 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 210ºC i piec w nim bułeczki, aż będą ładnie rumiane, przez ok. 20-25 min.


Maria Wanda

Bułki grahama

100 g mąki graham
400 g maki pszennej
40 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju

W/w składniki połączyć zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto odgazować formować bułeczki; po wyrośnięciu piec w temp. 200 stopni C około 20-25 min.
_________________

Kasias

BAGIETKI
------------------------
zaczyn:
* 35 dkg mąki pszennej typ 650
* 5 dkg drożdży
* 1,5 szkl. wody
Połączyć i pozostawić na 3-4 godz.

Następnie dodać:
* 150 ml. letniej wody
* 1,5 łyzki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 35 dkg mąki chlebowej ( może być 650)

Wszystko razem wyrabiać w robocie 5 min. , odstawić na kilka chwil i znowu ok. 10 min. wyrabiać. Odstawić do lodówki na noc przykryte naoliwiona folia.
Następnie uformować bagietki, wyłozyć na natłuszczona blache do napuszenia, na ok 1 godz.Posypać mąką, naciać i upiec. Piekarnik nagrzać do 230 st, spryskać wodą i włozyć spryskane przed samym włozeniem bagietki. W czsie pieczenia kilka razy spryskać piec. Po 10 min. zmniejszyć temp. do 200 st. i piec jeszcze ok 15 min. aż się zrumienią.




Maria Wanda

kAJZERKI
przepis z netu, autorka to Bajaderka.

3 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
1i 1/2 łyżeczki drożdży instant-tych w proszku. ale ja daję z 1,5- 2 dag świeżych
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła

wszystko wymieszać razem dodając porcjami mąkę. Wymieszać w misce, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Od tej chwili wyrabiać 5 minut - [można mikserem]. Ciasto pozostawić na 10 min. niech odpocznie i wyrabiać jeszcze 5 minut. Ciasto powinno być prężne o wyglądzie i lepkości plasteliny. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć,
naciąć na krzyż, ułożyć na blasze w odstępach, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 min, ale nie dłużej, bo się napuszą i stracą konsystencję kajzerek. Piec w temp. 225 st. przez 15-17 minut.


Ostatnio zmieniony przez Olina dnia Pią 18:59, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:58, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Claudia

JAGODZIANKI
----------------------------------

Składniki:
- ciasto:
- 5 dag drożdży
- pół szklanki cukru
- szklanka mleka
- 4 i pół szklanki mąki
- 3 jajka
- pół kostki masła
- szczypta soli
nadzienie:
- jedna lub dwie szklanki jagód
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- rozbełtane jajko lub białko do posmarowania jagodzianek
- olej do posmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj jajka, utarte do białości z resztą cukru, pozostałą mąkę, roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiaj przez pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odstawać od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175 st.C. Przygotuj blachę.
Wymieszaj dokładnie jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj. Wycinaj z niego kwadraty lub krążki, nakładaj nadzienie, po czym starannie zlepiaj brzegi. Można też z ciasta odrywać kawałeczki, rozpłaszczać je na dłoni, w zagłębienie nakładać nadzienie, zlepiać.
Ułóż jagodzianki na przygotowanej blasze i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Ciasto będzie wytworniejsze, jeśli zamiast 3 jajek użyjesz 5 żółtek G.Toruńczyk
Witajcie!
Proponuję dzisiaj jagodzianki,niestety Karla nie mogę sobie przypomnieć ciasta z agrestem.

przepis podawała Goskasproska na Oliwce.

Isa

"buleczki kazjerki nadziewane"
z bułki kajzerki nalezy odciąć "dekielek" i wydrązyc miąsz, nastepnie mozna ta bułeczke dowolnie faszerowac , pieczarkami przesmazonymi , czy kiełbaska z cebula, porami, itd ,itp ,przykrywamy plastrem zółtego sera, na to odciety dekielek i do piekarnika na 3-4 min zeby bułeczki sie podgrzały.....
ja poszłam o krok dalej i do tych wydrążonych bułeczek dałam porcyjke bigosu , fasolki po bretońsku czy chili con corne i przykryła "dekieliem" i do piekarnika, na imprezach hit!!!!!
co do środka włozycie zalezy tylko i wyłącznie od Waszej fantazji....


BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM autorka Kornelia
*********************************
Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 5 dag masła (3 łyżki), 3 łyżki gęstej śmietany, 5 łyżek ciepłego mleka, 2 jajka, 1 żółtko, 1/3 łyżeczki soli. Rozczyn: 1/3 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżka cukru, 3 dag świeżych drożdży (ok. 3,5 łyżeczki suszonych drożdży). Nadzienie serowe: 40-50 dag twarogu (najlepiej podwójnie zmielonego), 1 jajko, 1 żółtko, 10 dag cukru

Jak przyrządzić?
Rozrobić rozczyn, poczekać chwilę, aż drożdże zaczną rosnąć i połączyć z przesianą mąką. W garnku rozgrzać masło, śmietanę, cukier i sól. Gdy się rozpuszczą i nie będą za gorące, dodawać po jednym jajku i żółtko, ciągle mieszając. Następnie wlać wszystko do miski z mąką i drożdżami i połączyć mikserem, dolewając stopniowo ciepłe mleko. Składniki muszą się dobrze połączyć, więc można to robić robotem kuchennym z hakiem do ciasta lub tradycyjnie wyrabiać ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godziny, może być dłużej. Jak ładnie wyrośnie, przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy delikatnie na wielkość 30x40 cm i smarujemy powierzchnię, na którą będziemy kładli nadzienie, roztopionym masłem. Następnie delikatnie nakładamy nadzienie i rozprowadzamy je równomiernie po całym cieście. Zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na plasterki grubości 1,5-2 cm i układamy na natłuszczonej blaszce. Nawet jak ser jest trochę rzadki i wycieka, nie ma się co martwić, bo upieką się bardzo ładnie. Smarujemy każdy krążek rozbitym jajkiem i pozostawiamy na jakieś 5-10 minut, aż trochę podrosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy, aż się zarumienią (20-25 minut). Jak wystygną, smarujemy lukrem.


Uwagi:
Nadzienie serowe można zastąpić nadzieniem cynamonowym (1 szklanka brązowego cukru, 2 łyżki cynamonu, 5 dag masła) lub makiem z rodzynkami.

Maria Wanda

Kajzerki lub bułeczki nadziewane farszem

4 kajzerki, 8 jajek, 3 łyżki masła, 3 cebulki dymki, 4 łyżki mąki, 1 i 1/2 szkl. mleka, 1/3 szkl. startego sera żółtego, sól, pieprz, słodka papryka

Kajzerki przekroić na połówki, wybrać z nich troszkę miąższu i podpiec w piekarniku na złocisty kolor. Jajka ugotować na twardo i posiekać. W garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekaną dymkę i dusić pod przykryciem ok. 3 - 4 minut, posypać mąką i dusić kolejną minutę, wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką i gotować ok. 5 minut. Dodać ser żółty i dalej gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. W bułeczkach ułożyć posiekane jajka, zalać sosem i zapiekać w żaroodpornej formie ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika można posypać świeżą zieleniną. Można też do sosu dodać suszonych ziół.


1. Ściąć wierzchy grubości ok. 1-1,5 cm. W zależności od rodzaju nadzienia wierzchy odkładamy do przykrycia (zazwyczaj wtedy, kiedy nadzienia nie posypujemy serem) lub odrzucamy (np. do użycia w formie grzanek lub bułki tartej).

2. Ze środka wyjmujemy miękisz, zostawiając cienką (ok. 5 mm) warstwę przy ściankach. Miękisz użyjemy np. do kotletów mielonych.

3. Wnętrze bułki smarujemy bardzo cienko miękkim masłem. Jeśli będziemy bułki przykrywali "wieczkiem", wówczas i je cienko smarujemy od wewnętrznej strony.
Tak spreparowane bułeczki nadziać, posypać serem lub przykryć wieczkami, ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Zapiekać w gorącym (ok. 200 st. C) piekarniku. Po 15 minutach będą gotowe.

Warianty nadzienia:

1. Uduszone na maśle wraz z cebulą i natką pieczarki. Pod koniec doprawić i dodać sporo żółtego sera. Wymieszać podgrzewając, nałożyć do bułek, przykryć wieczkami lub posypać serem.

2. Usmażyć niezbyt ściętą jajecznicę na szynce lub innej wędlinie. Doprawić zieleniną.

3. Na dno bułeczek włożyć po 2 łyżki szpinaku (uduszonego z masłem, czosnkiem i śmietanką), na szpinak wbić jajko, przyprawić, polać gęstą śmietaną.

4. Wędlinę (najlepiej szynkę lub polędwicę) pokroić w paski, udusić w maśle wraz z cebulą. Na dno bułek wsypać starty żółty ser, na to wędlinę i na wierzch znów ser oraz trochę świeżego masła.

5. Na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekanego mięsa z drobiu (gotowanego lub pieczonego), czosnku i pokrojonych w plasterki zielonych oliwek oraz natki. Przesmażyć, ew. doprawić i nałożyć do bułek. Po wierzchu posypać serem.

6. Delikatnie zrumienić na maśle cebulę. Małe kotlety mielone przekroić na połówki, cienko posmarować je od wewnątrz musztardą, w środek włożyć plasterki sera. Na dnie każdej bułki ułożyć cebulę, na niej kotlet (złożony w całość), a wierzch posypać startym serem.

7. Cienkie parówki obrać ze skórki i pokroić w krążki. Podsmażyć na oliwie; odłożyć. Na tej samej oliwie udusić cebulę, pomidory i paprykę (drobno pokrojone), odparować aż powstanie gęsty sos. Dodać parówki i zmiażdżony czosnek, doprawić na ostro (np. sosem chili lub tabasco). Na dnie bułki położyć plasterek sera, na to s os z p parówkami, przykryć wieczkiem lub posypać serem.

Kasias


" MAKOWYJE PLUSZKI" czyli WYWIJANE BUŁECZKI Z MAKIEM
[link widoczny dla zalogowanych]

-------------------------------------------------------------------------------
ciasto na 16 sztuk:

325 ml letniego mleka
50 gr roztopionego masła
1 i 1/2 łyżeczki majonezu
500 gr mąki pszennej
50 gr cukru
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

stopione masło , cukier i mak do posypania

Wyrobić ciasto w maszynie do chleba lub w mikserze, pozostawić aż podwoi objętość. Wyjać na lekko posypany mąką blat i podzielić ciasto na porcje, z każdej uformowa kulkę. Odstawić na 5-10 minut przykryte wilgotna ściereczka. Nagrzać piekarnik do 190 st.
Kazdą kuleczkę rozpłaszczyć, rozwałkować na placek, posmarować masłem, posypać cukrem i makiem i zwinąć w rulon. Rozciąć w środku wałeczek, tak jak faworka , lekko rozchylić i wywinąć końce pod spód i przez otwór do góry / tak jak faworka tylko z obu stron /. Pozostawić do wyrośniecia na 10-15 minut. Spryskać przed pieczeniem woda. Pic ok. 20-25 minut.

*Radzę wejść na stronę AgusiH , skąd pochodzi przepis i tam obejrzeć na filmie sposób wykonania bułeczek. Jest to proste, ale trudno opisać to wywinięcie...



Tu podaję link rosyjski na którym są zdjęcia z kolejnych etapów wykonania:
[link widoczny dla zalogowanych]


:oczami: BUŁECZKI z Hotelu Parker Hause w Bostonie

--------------------------------------------------------------------------------
składniki na 16 bułeczek:
*1 i 1/4 łyzeczki drożdży instant
*175 ml ciepłego mleka
*30 gr płynnego masła
*15 gr płynnego masła do smarowania
*1 łyżka cukru
*1 jajko
*280 gr maki pszennej
*1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuscić w połowie ciepłego mleka i odczekać 5 min. Resztę mleka rozmieszać z 30 gr masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i reszte składników. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Włożyc do miski wysmarowanej masłemi odstawić do wyrośniecia pod przykryciem na 1,5 godz. Ciasto rozwałkować na prostokat 20x40 cm. Pociać na 4 paski o szer. 5 cm Każdy pasek podzielić na 4 kawałki. Powstanie 16 prostokatów.Posmarować kazdy masłem i złozyć na pół, masłem do środka. Układać na blasze jeden za drugim, zakładajac jedną bułeczkę na drugą na 1 cm. Przykryć ściereczka i odstawić na 30 min. do podrośniecia. Całość posmarować jeszcze raz masłem z wierzchu i piec w temp. 220 st. ok. 15-20 minut.


[link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:51, 30 Kwi 2010    Temat postu: Back to top

PSZENNE BUŁECZKI - ŚLIMACZKI
( przepis pochodzi ze strony [link widoczny dla zalogowanych])
Składniki na 10 dużych bułek

* 1 szklanka (250 ml) letniego mleka
* 2 łyżki roztopionego masła (ja wlałam przypadkowo od razu i porcję masła do smarowania placuszkówSmile)
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru
* pół łyżeczki soli
* 3 szklanki mąki pszennej
* 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

Ponadto:

* 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków
* 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
* sezam, do posypania

Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką).

W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut).

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem (u mnie był to mak). Piec w temperaturze 180ºC około 12 - 14 minut, do zezłocenia. Wyłożyć na kratkę do przestudzenia.
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:53, 30 Kwi 2010    Temat postu: Back to top

A Bolillosów nie wstawiam, bo już jest przepis....powiem tylko, że dla mnie też rewelacja:). gdy tylko wypróbuje kolejne to wstawię
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:24, 21 Maj 2010    Temat postu: Back to top

HOT - DOGI (źródło [link widoczny dla zalogowanych])

Składniki:

* 2 szklanki mąki
* 1/4 szklanki mleka
* 1 jajko
* 1/2 kostki margaryny
* 2 dag drożdży
* 2 łyżki cukru (ja dałam 1 łyżkę)

Dodatkowo:

* parówki
* ser żółty
* pieczarki

Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, odstawić do wyrośnięcia. Do mąki, roztopionej i ostudzonej margaryny oraz jajka, dodać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto, podzielić je na 10 równych części. Poszczególne części rozwałkować, na kazdym kawałku układać starte na tarcve pieczarki, kawałki żółtego sera i parówkę. Zawinąć. Posmarować mlekiem i opcjonalnie posypać dowolnymi ziarnbami (mak, sezam, słonecznik). Piec około 10-15 minut w 180-200 stopniach C.

Z tego samego ciasta zrobiłam bułeczki z pieczarkami. Różnią się one tylko farszem. Farsz do bułeczek stanowią pokrojone w kostkę pieczarki podsmażone z cebulą. Resztę wykonuje się tak samo.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach