Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


kiszona kapusta

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Sałatki i Surówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:32, 06 Lut 2010    Temat postu: kiszona kapusta Back to top

KISZONA KAPUSTA NA NIEDZIELĘ
================================
2 kg białej kapusty
1 kg śliwek węgierek
1 łyżka nasion kminku
kilka zmiażdżonych goździków
6-7 dag sołi
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i podzielić na ćwiartki. Kapustę wymieszać z przyprawami i solą, układać, przekładając śliwkami, w wyparzonych słojach lub kamionkach. Ubić wygotowanym tłuczkiem i przykryć wygotowanym porcelanowym talerzykiem. Pozostawić na 3-4 dni w cieple, następnie przenieść w chłodne miejsce. Przez następne dni zdejmować pianę i wyparzonym drewnianym widelcem przebijać kapustę do dna. Gdy zakończy się fermentacja, kapustę przełożyć do wyparzonych czystych słoików, ewentualnie pasteryzować. Do tej ilości kapusty można także dodać około 40 dag porów, dobrze oczyszczonych i pokrojonych w cienkie piórka.
_________________





Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda


Kapusta pekińska kiszona (a'la kimichi)
====================================

Składniki:
· 1 duża główka kapusty pekińskiej
· 3 duże świeże słodkie papryki (zielona, żółta, czerwona)
· 2 świeże papryki chili
· 4 duże cebule (po 2 białe i czerwone)
· 2 główki czosnku
· kminek, imbir i grubo mielony czarny pieprz do smaku sól kamienna do kiszenia

Sposób przyrządzania:

Kapustę poszatkować, chili i słodką paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i nasion, (trochę nasion papryki chili pozostawić do przyprawy) pokroić w cienkie paski. Cebulę pokrajać w pół talarki, oczyszczone ząbki czosnku rozkroić na połówki (wzdłuż). Układać warzywa warstwami, przesypując cienką warstwą soli i przyprawami, każdą warstwę mocno ugniatać (aż kapusta zacznie puszczać sok). Całość nakryć talerzykiem i obciążyć (warzywa powinny być całkowicie przykryte sokiem). Postawić w ciepłym pomieszczeniu (około 20oC) na około tydzień, aż na wierzchu soku zacznie powstawać cienka warstwa pleśni. Pleśń zebrać i odstawić kiszonkę do chłodnego pomieszczenia (około 6oC do 8oC), kisić jeszcze około tygodnia. Odlać sok, zamknąć szczelnie słój, przechowywać w lodówce.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Sałatki i Surówki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach