Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


karp ,losos

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ryby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 14:55, 07 Lut 2010    Temat postu: karp ,losos Back to top

Ryby - karp ,losos
Ewam - 2008-02-02, 16:48
Temat postu: karp ,lososłosoś w sosie serowym
-----------------------------------------------
2 dzwonka łososia
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
tarty żółty ser
mały pojemnik śmietanki 12%
jogurt naturalny

Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą, ułożyć w nim kawałki łososia oprószonego solą,przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika. Rybę zapiekać 20 min. w temp.225*C.
Sos:
Zmieszać śmietanę z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę, żółty ser.

Rybę polać sosem i wstawić jeszcze na 10-15 min. do piekarnika. Ewam - 2008-02-02, 16:52
Temat postu: ewamkarp w piwie
-------------------------------------
1 karp(koło 1 kg takie najsmaczniejsze)
5 dag rodzynek
3/4 szkl piwa
1średnia cebula
4 gożdziki
skórka starta z cytryny
2 łyżki octu 6%( lub 1 łyzka 10% i 1 łyzka wody)
sól, pieprz
łyżka masła do smażenia
karpia oczyścić,ociać łeb,pokroić w nieduże dzwonka 2-3 cm szer,oprószyć pieprzem isolą, posypać pokruszonymi gożdzikami,pokropić octem,odstawić na chwilę
cebulę obrać,pokrajać w kostkę wrzucić na rozgrzane masło i obsmażyć
na szklisto,bez rumienienia
sledzie z czosnkiem- na 1 płat sledzia 1 ząbek czosnku
majonez pół na pół ze śmietaną
śledzie pokroić na 2 cm kawałki,dodać wyciśnięty czosnek i zalać mieszanka majonezu i śmietany, odstawić co najmniej na parę godzin w chłodne miejsce
wydaje się że tego czosnku jest ogromna ilość ,ale wcale tak nie jest
używam zwykłego czosnku,nie tego ogromnego
wlać piwo prawie zagotować i włożyć kawałki ryby,zmniejszyć gaz i przykryć rondel,
na bardzo małym ogniu dusić ok 30 min
rybę wyjąć ,włozyć rodzynki iskórkę cytrynowa i bez pokrywki gotować jeszcze ok 2- 3 min
soesem polać rybę


Karp nadziewany
-----------------------
karp ok 1 kg
10-15 dag pieczarek
2 jaja
łyżka masła lub margaryny
2-3 łyżki tartej bułki
1/2 szkl śmietany
tłuszcz do smażenia pieczarek i pieczenia
sól pieprz

rybę oczyścić,z głowy usunąć oczy, natreć solą
grzyby posiekać i obsmażyć na tłuszczu ,doprawić do smaku sola i pieprzem,przestudzić
masło lub margarynę utrzeć z 2 żółtkami,wymieszć z grzybami i tartą bułka,ubić biąłka na pianę ze szczyptą soli, dodać,przyprawić ten farsz solą i pieprzem
włożyć farsz do brzucha karpia i spiąć wykałaczkami i osznurować( lub zaszyć)
pólmisek zaroodporny(żeby nie trzeba było ryby przekładać) wysmarować tłuszczem, włożyć rybę polać roztopionym tłuszczem i do piekarnika na 35 - 40 min
w czasie pieczenia polewać parę razy wytworzonym soem lub wodą
na końcu jak ryba już upieczona oblać ją śmietaną leciutko posoloną i jeszcze zapiec parę minut
i gotowe holendrzyca - 2008-02-05, 10:58
ROLADKI RYBNE Z PIECZARKAMI
2 filety z pangi(450g)
4 pieczarki
sos pieczarkowy(knorr winiary itp)
vegeta
1 lyzka masla
50ml smietany 30%
2 lyzki bulki tartej
1 jajko
1 lyzka posiekanej natki pietruszki
pieprz

filety przekroic w poprzek na polowe oproszyc vegeta i pieprzem.pieczarkidrobno posiekac podsmazyc na masle. smietane polaczyc z bulka tarta jajkiem pieczarkamii natka pietruszki doprawic vegeta i pieprzem. platy ryby smarowac farszem zwijac w roladki i spiac wykalaczka. obtoczyc w mace i smazyc na rozgrzanym oleju przez ok.10-15 minut. sos pieczarkowy przygotowac wg przepisu i podawac z roladkami. Isa - 2008-02-05, 23:18
Wiosenna rybka
kochane nie podaje dokładnie składników tylko jak wykonać bo proporcje są dowolne w zaleznosci od ilości i skladników...

naczynie zaroodporne wysmarować oliwą połozyc , rozmrozone filety rybne ( ryba dowolna),posypac ulubionymi ziołami , pora pokroić w plasterki przesmazyć na maśle,wyłozyć na rybę , osobno przyżądzic sos składajacy sie ze słotkiej smiatany mnimum 18%, żółtego sera , jajka , zageszczonego łyzka mąki, doprawaic , włozyć do nagrzanego piekarnika na ok 45 min w temp 180 stopni
ps. jeśli zamiast pora damy przesmazone pieczarki czy papryke tez jest rewelka i najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką
przepis podawała dawno temu na sasiednim forum Nessca............ Ewam - 2008-02-07, 21:28
Jancia
Karp w czosnku
---------------------------------

2 karpie podzielić na 12 kawałków
1 cebulę drobno posiekać, 1 główkę czosnku też drobno posiekać, bazylię, tymianeki wegetę i 1 szkl.oliwy wymieszać .Każdy kawałek karpia zanurzyć w zalewie i układać w misce.Zostawić na 48 godz. w lodówce.PO wyjęciu część karpia upiec w panierce a część w cieśćie naleśnikowym.
smacznego życzę wszystkim Maria Wanda - 2008-02-10, 05:56
Pstrąg w warzywach i winie

Dzwonka pstrąga oprószyć mąką, obsmażyć.
0,5 cebuli piórka zeszklić.
seler i 3-4 marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej i obgotować w wodzie.

Na warzywa położyć rybę i gotować około 15 minut. Na koniec wlać 0,5 szklanki białego wytrawnego wina gronowego dusić 15 min.

Smile :serce: Maria Wanda - 2008-02-13, 12:03
Roladki z łososia w sosie serowym

Składniki:

· Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
· 1 opakowanie wędzonego łososia
· 3 łyżki twarożku
· pół cytryny
· kilka gałązek koperku
· świeżo zmielony pieprz
· 3 łyżki tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Fix przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia porozdzielaj na pojedyncze plastry. Na każdy nałóż po łyżeczce twarożku i po jednej gałązce koperku. Skrop sokiem z cytryny. Porcje łososia zawiń delikatnie w ruloniki i oprósz pieprzem. Przełóż roladki do naczynia do zapiekania i wlej gorący Fix Knorr do 3/4 grubości roladek. Naczynie wstaw na 8 minut do piekarnika o temp. 170 C. Roladki można posypać startym serem.
(Unilever)


Wink Wink Maria Wanda - 2008-02-13, 17:29
Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką

Składniki:

· 1 mini kostka pieprz kolorowy Knorr
· 4 średnie pstrągi
· sól
· pieprz
· papryka
· 1-2 cytryny
· 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Każdą rybę dokładnie wypatrosz, obetnij skrzela. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wyczyszczone ryby natrzyj solą i skrop sokiem z cytryny. Po wierzchu posyp rozkruszoną mini kostką pieprz kolorowy Knorr. Do wnętrza ryb włóż sporo wiórków masła. Jeżeli chcesz, aby ryba miała chrupiącą skórkę, włóż ją w specjalny ruszt i połóż na grillu. Możesz rybę piec w folii aluminiowej, będzie wtedy delikatna i soczysta. Pstrągi piecz na grillu około 20 minut.

(Unilever)

Smile Isa - 2008-02-13, 22:52
sledzie........teściowej
Platy sledziowe trzeba pokroic w dużą kostekę, cebule w piórka i przelozyc warstwami. Zagotować wodę z cukrem, zielem,listkiem potem dodac octu ( powinno to byc mocno kwasne) ostudzic i zalac sledzie.powinno to byc zrobione minimum na 24 godz. przed podaniem.Zlewamy po upływie czasy zalewe i dodajemy smietanę kwaśna , kila łyzek groszku zielonego i kilka łyzek korniszona pokrojonego w kostkę i mieszamy jak bedzie mało kwaśne mozna dodac jeszcze octu i teraz klucz do sukcesu do całosci ścieramy na duzych oczkach jedno jabłko , zostawić do przegryzienia sie, najlepiej na noc............rozkosz w ustach Maria Wanda - 2008-02-16, 10:38
Klasyczny przepis skandynawski na łososia marynowanego.
przepis z netu źródła nie pamiętam

Zawsze będziemy mile widziani jako specjaliści od kuchni skandynawskiej.
Ciekawostka: kiedyś najemni robotnicy rolni w Szwecji w zawieranych kontraktach o pracę w warunkach żywienia wpisywali:" łosoś nie częściej niż 4 razy w tygodniu".

Min. 1-2 kg świeżego filetu z łososia, podzielić na pół (można kupić nie wyprawioną rybę i samemu wyfiletować, nie jest to trudne, ale wymaga pewnej wprawy);
200 ml cukru;
100 ml soli;
2-3 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu;
3 wiązki świeżego koperku (nie takiego dużego, przerośniętego, jak do ogórków, lecz takiego świeżo "urośniętego"). może być mrozony
Wymieszać sól, cukier, pieprz.
Natrzeć rybę. Zostawić na 1/2-1 godzinę.
Pokryć gęsto koperkiem drobno pociętym - nie oszczędzać!
Złożyć filety do siebie, włożyć do torby foliowej, zawiązać.
Włożyć do lodówki, pod lekkim ciężarem, na min. 48 godzin.
Obracać co 12-14 godzin, aby obie części przeszły sokiem.
Uwaga: ryba puszcza dużo soku, więc lepiej użyć dwóch-trzech toreb plastykowych, żeby sobie nie zabrudzić lodówki.
Po upływie 48 godzin wyjąć z lodówki, kroić ostrym, długim i miękkim nożem (są takie specjalne noże do filetowania ryb i krojenia) na cienkie plasterki.

Do ryby podaje się:

"Hovmästarsås":

sos koperkowy z musztardą Dijon:
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 4 łyżki białego vineget;
- 1 łyżeczka białego pieprzu;
- 3-4 łyżki musztardy Dijon (uwaga: to musi być taka prawdziwa, piekielnie ostra musztarda o zdecydowanym
smaku, najlepsza francuska);
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej Sarepskiej lub Kremskiej (z ziarenkami gorczycy, półsłodkiej);
- 200 ml oliwy z oliwek;
- 1 wiązka kopru (patrz wyżej);
- 2-3 krople Tabasco lub trochę sosu HP.

Cukier, sól, pieprz, vinegret wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać musztardę jedną i drugą, wymieszać. Dodać drobno pokrojony koperek, wymieszać, dodać oliwę i Tabasco lub HP. Maria Wanda - 2008-02-20, 19:55
Sałatka rybna

30/50 deka surowego, wyfiletowanego łososia ( bez skóry i jasne, że trzeba ości do reszty wyskubać ), do tego
2 średnie cebule,
1 lub 2 soczyste marchewki
i 2-3 łodygi naciowego selera.

Najpierw łosoś.
Kroimy go w cieniutkie plasterki i nurzamy w marynacie.

Marynatę robimy z łyżki octu balsamicznego ( to jest moja, oszczędnościowa wersja, bo to droga przyprawa jest, a tu nada nam aromat i smaczek ) do tego sok z jednej cytryny, sól i pieprz do smaku oraz jakie 1/3 szklanki oliwy lub dobrego oleju ( ja używam, tłoczonego na zimno Kujawskiego ). Roztrzepać to razem na emulsję, zalać rybę.
Cebulę pokroić na wiórki, łodygi selera na talarki, tak samo marchew ( lub utrzeć na grubej tarce ). Dodać do ryby i wymieszać. Odstawić na parę godzin do lodówki.
Jeść z chlebem/bułką i masłem. Maria Wanda - 2008-02-23, 14:58
RYBKA W KORONKACH

4 niepanierowane kostki rybne lub nieduże
filety z ryb morskich 15 dag sera pleśniowego (rokpol lub lazur) 2 jajka
1 łyżka mąki pszennej tarta bułka,
sok z cytryny
sól, pieprz
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, szczypiorek, bazylia)

Kostki natrzeć sokiem z cytryny, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Jajka ubić ze szczyptą pieprzu.
Tartą bułkę wymieszać z posiekaną zieleniną. Ser dokładnie pokruszyć, wymieszać z mąką.

Porcje ryby obtaczać w serowej masie, maczać w ubitych jajkach i panierować w tartej bułce z ziołami. Smażyć na złoty kolor na silnie rozgrzanym tłuszczu, następnie przykryć patelnię i zmniejszyć płomień do minimum lub całkiem go wyłączyć i pozostawić filety na 5 minut, aby „doszły, Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Maria Wanda - 2008-02-23, 15:04
RYBKA POD KOŁDERKĄ


50 dag filetów z ryb morskich (dorsz,
mintaj, morszczuk, flądra) 1 spora cebula
2-3 łyżki margaryny lub masła 1 szklanka gęstej śmietany 1 łyżka przesianej mąki pszennej 1 jajko
sok z 1/2 cytryny 1 łyżka startego sera żółtego (parmezan, oscypek, kaszkawał)
suszone zioła prowansalskie
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha, bazylia)
sól, pieprz
l kg ziemniaków

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny, solą i ziołami prowansalskimi, odstawić na pół godziny. Formę do zapiekania natłuścić. Ułożyć rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 15 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce tłuszczu. Śmietanę ubić z mieloną papryką, wymieszać z uduszoną cebulą, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę zalać sosem śmietanowym, posypać tartym serem i wstawić ponownie do piekarnika, zapiekać do chwili, gdy „kołderka" lekko się zarumieni, a ser stopi. Przed podaniem posypać obficie posiekaną zieleniną. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować. Przed podaniem ułożyć na natłuszczonej blaszce, posypać wiórkami zimnego masła i wstawić razem z rybą do piekarnika na 10 minut. Maria Wanda - 2008-02-23, 19:26
Paprykarz rybny Zdzisława M

Składniki:

· 1/2 kg filetów ryby (Panga)
· 1 duża marchewka
· 1 duża ( lub 2 małe )cebula
· 1 litr wywaru rybnego ( może być bulion rybny Knorra )
· 1 przecier pomidorowy 30 % ( 10dag)
· oliwa słonecznikowa
· 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
· 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
· 10 dag ryżu
· 10 plasterków kiszonego ogórka ( koniecznie )

Sposób przyrządzania:

Cebulę bardzo drobno usiekać w ,,piórka", a następnie jeszcze je poprzekrawać. Zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do cebuli . Smażyć na małym gazie przez 5 minut. Zalać wywarem rybnym . filety z ryby, w tym przypadku z Pangi osuszyć, posolić, popieprzyć i usmażyć bez specjalnego rumienienia. Usmażoną rybę rozdrobnić na małe kawałeczki (właściwie strzępki) i wrzucić do wywaru. Dodać przecier pomidorowy. Rozpuścić go w wywarze. Wsypać ryż i gotować na małym gazie często mieszając aż wchłonie cały płyn. Trwa to ok. 45 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin by się smaki dobrze wymieszały. Na każdej porcji położyć plasterek kiszonego ogórka. Tak na oko wychodzi 8-10 porcji wielkości małej puszki paprykarzu Maria Wanda - 2008-02-27, 11:03

Placuszki łososiowe
(wg przepisu Nigelli Lawson)

na placuszki:

350g-500g zimnego puree
420g łososia z puszki w sosie własnym (można zastąpić tuńczykiem)
15 g rozpuszczonego masła (o ile puree jest bez masła)
duża szczypta pieprzu cayenne
otarta skórka z połowy cytryny
sól, pieprz
jajko

na panierkę i do smażenia:
2 jajka
ok 100g pokruszonej macy
50g masła


W dużej misce wymieszać składniki na placuszki a następnie formować placuszki wielkości pięści. Włożyć do lodówki na 20-60 min. by utrwalić kształt placuszków. Panierować placuszki w jajku i macy, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle aż panierka stanie się złoto-brązowa.
Propozycja dodatków do placuszków: groszek i ketchup.
Z podanych składników wychodzi ok 7-9 placuszków o średnicy ok 7cm. Isa - 2008-03-07, 23:34
Rybka serowa
Autor: jaga
- około pół kg filetów rybnych, może być też kostka (mrożone lub świeże),
- 1 ser pleśniowy, np. lazur lub rokpol (ok 20- 30dag),
- marynowany zielony pieprz - łyżeczka,
- śmietana mała 12%,
- sól,
- biały pieprz,
- olej,
- przyprawa do ryb.
Rybę oprószyć w małej ilości przyprawy do ryb, podsmażyć na oleju (jeśli mrożona, to najpierw rozmrozić), zdjąć z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucić zielony pieprz i pokrojony ser. Gdy ser się rozpuści dodać śmietanę i dobrze wymieszać. na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać rybę i przykryć ją tymże sosem.
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 9:28, 15 Mar 2010    Temat postu: Back to top

Sola z jabłkami i pieczarkami



Składniki:
300g filetów z soli
200g pieczarek
2 jabłka
1 pęczek cebuli dymki
1 mały pęczek estragonu
40g masła lub margaryny
2 łyżki oleju
mąka pszenna
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mrożone filety umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, posolić, popieprzyć i obtoczyć delikatnie w mące. Jabłka pokroić na małe kawałki. Pieczarki pokroić w zależności od wielkości na połówki lub na ćwiartki. Cebulę dymkę pokroić na kawałki długości około 2 cm.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim filety z obu stron. Filety wyjąć z patelni i trzymać na ogrzanym półmisku w cieple. Estragon grubo pokroić. Masło lub margarynę rozgrzać. Dusić najpierw kawałki dymki, potem pieczarki i na końcu kawałki jabłek. Przyprawić, solą pieprzem i estragonem. Filety ułożyć na jabłkach i pieczarkach.

przepis Anny z mg mam zgode na jej przepisy wklejanie Laughing

 
Zobacz profil autora
lidka
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 25 Maj 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

 PostWysłany: Wto 14:40, 03 Lis 2015    Temat postu: Back to top

Świetne te przepisy na rybki Smile
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ryby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach