Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


filety rybne na rózne sposoby

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ryby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 12:58, 24 Lut 2010    Temat postu: filety rybne na rózne sposoby Back to top

Rybka na szpinaku (MG – Aida)

ok. 500 g świeżej rybki (ew mrożona ale trzeba ją dobrze odsączyć z wody i wysuszyć)
1 cytryna
2 ząbki czosnku (lub więcej jak ktoś lubi)
1 świeża papryka (może być zwykła a może być ostra)
posiekana natka pietruszki (choć niekoniecznie)
sól
pieprz
ostra papryka
oliwa
SOS SZPINAKOWY
1 cebula
1 główka czosnku
opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
200 ml śmietany 22% (szef kuchni)
100 g płatków migdałowych ew słupków
50 ml oliwy
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
sól
pieprz

rybę dzielimy na kawałki, układamy w naczyniu i solimy; skrapiamy obficie sokiem z całej cytryny. Czosnek kroimy w plasterki, paprykę w paseczki/talarki i rozkładamy na rybie. Polewamy oliwą. Jeśli używamy normalną paprykę (nie ostrą) należy kawałki ryby oprószyć ostrą papryką. Odstawiamy w chodne miejsce. Rybę przekładamy do blachy, wyłożonej folią aluminiową, zalewamy powstałym sosem, i pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 160 stopni.
SOS SZPINAKOWY
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na głębokiej patelni/w garnku, rozgrzewamy oliwę na której szklimy cebulkę; dodajemy czosnek a po chwili kumin, paprykę ostrą i słodką, mieszamy. Dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak, mieszamy aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok. 10-15 minut. Po czasie dodajemy migdały, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli ryba i szpinak ugotuje się/zapiecze w tym samym czasie od razu podajemy (na szpinak wykładamy rybkę)...ale ja najpierw zapiekam samą rybę a później jeszcze raz na szpinaku.
Na blachę wykładamy szpinak, a na niego kawałki ryby, z czosnkiem i papryką i zalewamy powstałym sosem z pieczenia ryby. Zapiekamy kilka minut.
(robiłam z dorsza, zamiast śmietany użyłam oczywiście jogurtu - ale potrawa pyszna)
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 5:26, 20 Gru 2012    Temat postu: Back to top

Danie z ryby

1;2 kg dorsza ze skórką ,
1 cebula średnai ,
1 pora,
20 dkg pieczarek,
1 papryka,
sół pieprz,oliwa,majeranek i troszkę vegety..

Mało oliwy wlać na patelnię dodać cebulę pokrojoną grubiej por w talarki ,rybypocięte w kawałki posolone i popieprzone ,paprykę pokroić wzdłuż,pieczarki w plastry majeranek vegeta i przyprawic .Dusić 20 min i gotowe
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ryby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach