Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Mięsa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy z grilla
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 19:19, 08 Lut 2010    Temat postu: Mięsa Back to top

PIKANTNA POLĘDWICA Z GRILA

Składniki:
· 10 plastrów polędwicy wołowej
Marynata
· Knorr Delikat do mięs
· 8 łyżek oliwy z oliwek
· pieprz kajeński
· 2 łyżki musztardy
· 1 kieliszek wódki lub koniaku
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: dokładnie wymieszaj oliwę z Delikatem do mięs, pieprzem kajeńskim, musztardą oraz wódką albo koniakiem. Polędwicę opłucz i delikatnie rozbij (najlepiej przez przezroczystą folię, aby nie porozrywać włókien). Mięso z obu stron równomiernie posmaruj marynatą (najlepiej zrobić to pędzlem). Odstaw na 24 godziny do lodówki. Piecz na rozgrzanym ruszcie około 8 minut (w trakcie pieczenia mięso odwróć, aby upiekło się z obu stron).
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 19:21, 08 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Karkówka w ciekawym sosie (kuchnia O2 - Autor: bla)

0,5 kg karkówki,
1-2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 słoiczki musztardy,
4-5 łyżek oleju,
przyprawy według gustu - ja używam przyprawy "grill pikantny" i "grill klasyczny" zmieszanych razem.
można dodać wódki żeby mięso bardziej skruszało

Cebulę i czosnek pokroić w dosyć grube talarki, dodać musztardę, olej i przyprawy (wymieszać to w jakimś dużym naczyniu). Następnie posmarować dno garnka/miski przygotowanym sosem i ułożyć warstwę kotletów, kotlety posmarować sosem itd., czyli: sos, mięso, sos, mięso. Odstawić na przynajmniej 1-2 godziny, a najlepiej na noc do lodówki. Przed wyłożeniem na grill lub na patelnię oczyścić delikatnie z nadmiaru sosu.


Boczek w marynacie chrzanowej z grilla

Składniki:

· 2 kg świeżego chudego boczku
· 1/2 litra piwa jasnego
· 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
· 2 łyżki stołowe utartego chrzanu
· 1 łyżka stołowa octu winnego
· 1 łyżka stołowa soku z cytryny
· 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
· 1 łyżeczka soli
· 1 posiekana cebulka
· 2 posiekane ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

Sporządzić marynatę poprzez dokładne wymieszanie składników blenderem (prócz cebuli i czosnku, cebulę pokrajać w talarki a czosnek posiekać). 2 kg świeżego chudego boczku pokroić w paski około 2 cm szerokości, układać w misce warstwami i zalewać marynatą, przykryć.

Marynować boczek w lodówce przez około 12 godz.

Piec na grillu około 30 min., przekładając mięso i polewając pozostałą marynatą, (węgiel nie może oczywiście mieć płomienia).


Ostatnio zmieniony przez Olina dnia Pon 19:23, 08 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 9:09, 06 Lip 2010    Temat postu: Back to top

Żeberka ogniste (o2)

1,5 kg żeberek wieprzowych,
2 łyżki miodu,
3 ząbki czosnku,
mały słoiczek musztardy,
2 łyżki białego wina,
¼ łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka suszonego oregano,
sól
i pieprz.

Żeberka przygotowujemy dzień przed grillowaniem. Mięso dzielimy na pojedyncze porcje z kostkami. Do garnka wlewamy miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, oregano, odrobinę soli i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zanurzamy w nich porcje żeberek. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dolewamy do garnka wino i szklankę wody. Przykrywamy i gotujemy
przez ok. 40 minut, aż żeberka będą prawie miękkie. Wtedy odstawiamy garnek, ale nie wyjmujemy mięsa.
Następnego dnia, tuż przed grillowaniem, sprawdzamy, czy żeberka są wystarczające pikantne i słone.
Pieczemy je na grillu kilka, kilkanaście minut.
+ wcale nie były bardzo ostre, takie w sam raz.
 
Zobacz profil autora
Hannaeva
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 12 Gru 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 20:33, 12 Gru 2012    Temat postu: Back to top

smakowite potrawy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy z grilla Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach