Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Mieska wielkanocne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy wielkanocne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:50, 12 Lut 2010    Temat postu: Mieska wielkanocne Back to top

Ewam

Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym
----------------------------------------------------

Składniki :

* 1 kaczka
* 35 dag mielonej cielęciny
* 2 tosty
* 1/4 szklanki mleka
* 1 cebula
* 1 jajko
* 1 puszka ananasa
* 4 łyżki oleju
* 1 pęczek dymki
* 1 szklanka bulionu drobiowego
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Do zalanych mlekiem tostów dodać posiekana cebulę, mięso i jajko. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowany farsz przyprawić Vegetą Mix srodziemnomorskq pikantną oraz skorką cytryny. Nadziać nim kaczkę, a następnie ją zszyć. Rozgrzać olej w brytfannie i włożyć do niej kaczkę. Piec 2 i 1/2 godziny w temperaturze 180şt. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone kawałki ananasa oraz wlać sok z cytryny, bulion drobiowy PODRAVKA i sos sojowy, Upieczoną kaczkę wyjąć z brytfanny, sos przetrzeć, dodać dymkę i zagęścić mąką ziemniaczaną.
__________________________________________________


Maria Wanda


SZYNKA PO WIEDEńSKU
--------------------------------

Składniki:

1 szynka peklowana,
1 pęczek włoszczyzny,
2 liście laurowe,
2 ząbki czosnku,
ziele angielskie,
czarny pieprz

Ciasto:
0,5 kg mąki żytniej,
sól do smaku,
woda

Wykonanie:

Szynkę włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby była przykryta, dorzucić włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować około półtorej godziny. Wyjąć, ostudzić, usunąć skórę oraz nadmiar tłuszczu.
Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie obłożyć nim szynkę. Włożyć na godzinę do nagrzanego do 150 st. C piekarnika.



PIECZONA KIEŁBASA
-----------------------------

Składniki:

40 dag białej kiełbasy,
40 dag kiszonej kapusty,
cebula, 2 łyżki smalcu,
20 dag śmietany,
łyżeczka mielonej papryki,
pieprz,
pomidory i cebula do ozdoby

Wykonanie:

Kiełbaski ponacinać nożem w taki sposób, aby powstała kratka. Wysmarować smalcem formę do zapiekania. Kapustę pokroić, dodać do zasmażonej cebuli, włożyć do naczynia do zapiekania. Na kapuście ułożyć kiełbaski. Wstawić do piekarnika o temp. 220 st. C. Zapiekać 10 minut. Wyjąć i całość zalać śmietaną. Jeszcze raz włożyć do piekarnika i zapiekać 15-20 minut.
Wyjąć z piekarnika, udekorować plasterkami cebuli oraz pomidorami.
______________________________________________________


Maria Wanda


Szynka peklowana pieczona
---------------------------------

Składniki:
· 3 kg szynki wieprzowej
· zalewa do peklowania (patrz przepis poniżej)
· 1 szklanka czerwonego wina
· 1 szklanka czystego bulionu warzywnego
· sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Peklować mięso w zalewie przez 7 dni w chłodnym miejscu (temp. około 7 - 8*C).

Uwaga:

podczas peklowania mięso musi być całkowicie przykryte zalewą.

Parzenie szynki.

Na około godzinę przed parzeniem wyjąć mięso z zalewy i dokładnie opłukać. Zagotować wodę (więcej nie gotować), włożyć szynkę do wrzątku i przykryć.
Wyjąć szynkę kiedy woda całkowicie wystygnie.

Wymieszać wino z bulionem i przyprawić solą i pieprzem.

Pieczenie.

Nagrzać piekarnik do 220*C. Ułożyć mięso na jakimś ruszcie w brytfannie podlać połową wina z bulionem i piec około półtorej godziny, podlewając pozostałym winem z bulionem, (w trakcie pieczenia po około godzinie mięso odwrócić).

Można podawać na zimno lub na gorąco.

Zalewa do peklowania szynki (1 litr)

składniki:

0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
2/3 litra wody
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli kuchennej

sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (prócz soli peklowej) dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić, dodać sól peklową i dokładnie wymieszać.

Smacznego

Autor:
Chef Pau
________________________


Maria Wanda


niekoniecznie na święta
Jest to

przepis na schab, szynkę, łopatkę, filet z indyka bez pieczenia.
---------------------------------------------------------------------------
przepis skopiowany z netu dawno temu

Smak super!!! Łatwo się go wykonuje, a przepis jest banalny.
Oceńcie sami. Zachęcam!
Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).

Oto przepis:

- 2 kg mięsa - schab ( M_W ja w/g tej receptury zrobiłam filet z indyka i był extra smakowity
- 2 litry wody
- 1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski,
jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa,
np.łopatka- można dać więcej)

- 1 łyżka cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
- 5 ząbków czosnku (dużych)
- 2 łyżki majonezu
- Liść laurowy
- ziele angielskie
- kolendra - lub inne według swojego uznania

WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem.
Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast czosnek pokroić w kawałki.
Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy włożyć kawał mięsa.
Doprowadzić do wrzenia i pogotować - 5 minut.
Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.
Przykrywamy pokrywką garnek.
Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i gotowe.
Można w czasie "leżakowania" w zalewie mięso obracać,
ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!
__________________________________________



Maria Wanda


Pieczeń rzymska świąteczna Smile
-----------------------------------------

bułka czerstwa(1 sztuka)
papryka czerwona(100g)
cebula(50g)
czosnek( 2 ząbki)
oliwa z oliwek(25g)
śmietana 30%(40g)
jajko surowe
bekon (300g)
2 jajka ugotowane na twardo
liście kapusty włoskiej(100g)
wywar z kości (100g)
łopatka wieprzowa (300g)

Bułkę namoczyć w wywarze z kości i odcisnąć. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem rozdrobnić i podsmażyć na oliwie dodając pod koniec paprykę. Łopatkę zmielić, dodać do mięsa cebulę z papryką, bułkę jajko , śmietanę i przyprawy, wymieszać. Liście kapusty blanszować i odciąć grube żyłki. Na liściach ułożyć grube plastry bekonu, i mięso, w którego środek wkładamy ugotowane jajka, tak aby ze wszystkich stron mięso je pokrywało. Wkładamy na blachę, polewamy pozostałą częścią wywaru z kości i pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni.
____________________________________________________
 
Zobacz profil autora
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:10, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

karla


Pieczona szynka
-------------------------

Składniki:
2 kg szynki bez kości,
30 dag wędzonej słoniny skrojonej w słupki i zamrożonej (do szpikowania),
Bejca: 3 łyżki przyprawy Gyros
50 ml octu balsamicznego,
1 łyżeczka pieprzu,
100 ml oleju,
100 ml bulionu warzywnego,
kilka roztartych ząbków czosnku,
sól

Sposób przyrządzenia:
Szynkę wkładamy na 5 minut do wrzątku, po czym wyjmujemy i studzimy. W tym czasie z podanych składników wykonujemy bejcę.
Gdy szynka się schłodzi szpikujemy ją słupkami zamrożonej słoniny i wkładamy na co najmniej 24 godziny w marynatę.
Pieczemy w rękawie do pieczenia licząc 1 godziną w piecu na 1 kg mięsa w 200 st. C. Po upieczeniu zlewamy z rękawa sos. Można ją jeszcze po upieczeniu posmarować miodem i wstawić jeszcze do piekarnika na jakieś 20 min. w temp. 200 st. C.
__________________________________________________



Maria Wanda


MIĘSKA RÓŻNISTE PIECZONE
--------------------------------------
autor: Grześ855

Przygotować sobie
1 kg pięknego boczku surowego,
1 kg schabu karkowego,
kilka kiełbasek białych wedle uznania (ale to na samym końcu).
Przygotować
słoną zalewę i obszerne naczynie - kamienna miska jest idealna do tego celu. Wodę zagotować i zdecydowanie zasolić - trudno tu mówić o proporcjach ma być w smaku naprawdę słona. Dwoiste mięsko natrzeć przyprawami wg uznania (np.majeranek, czosnek, kolendra), zalać ostudzoną solanką, sprawdzić czy jest szczelnie zakryte mięso płynem. Zostawić w chłodnym miejscu co najmniej na noc, a można i na 24 godziny. Można przewrócić w międzyczasie jeden raz.
Pieczemy to mięso w rynce ponad godzinę, obkładając dookoła białą kiełbasą i dodając jeszcze dla białej kiełbasy nieco majeranku na wierzch. Od czasu do czasu polewamy tłuszczykiem z pieczenia, jeśli nadto się rumieni przykryć pokrywką. Mięsa przechodzą wzajemnie swoimi smakami i zapachami. Możemy podać je zarówno na ciepło jak i na zimno - w obu wypadkach są wyśmienite.
Chrzan jest tu najlepszym dodatkiem.
______________________________________________________


Maria Wanda


Schab z goździkami
--------------------------

Składniki:

1. 1,2 kg środkowego schabu
2. 1 łyżka masła
3. 3 łyżki goździków
4. 2 łyżki cukru
5. sól, pieprz

Sposób wykonania :

Mięso umyć, dokładnie osuszyć.
Sól wymieszać z cukrem i białym mielonym pieprzem, natrzeć starannie schab, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Schab zrumienić na rozgrzanym maśle, ułożyć na blasze, nakłuć goździkami, polać tłuszczem ze smażenia.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 ºC często polewając wytwarzającym się sosem.

Ja piekłam w ten sposób szynkę była wspaniała w smaku.
____________________________________________________


Maria Wanda


Schab suszony a'la wędliny parmeńskie
---------------------------------------------------
robiłam kilka razy gorąco polecam

Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.

Autor: Gargamel
___________________________________________


Maria Wanda


SCHAB FASZEROWANY SUSZONYMI OWOCAMI
--------------------------------------------------------

Kawałek schabu (zależnie od potrzeb)
Taki sam kawałek polędwicy wołowej
suszone śliwki
suszone morele
sól, pieprz

Polędwicę wołową myjemy, nożem robimy coś w rodzaju rękawa (w środku nacinamy tak aby nie rozciąć mięsa) i nadziewamy na przemian śliwkami i morelami, następnie nacieramy z wierzchu solą i pieprzem, formujemy wałeczek i zawijamy w folię aluminiową i zamrażamy.

Ze schabem postępujemy podobnie, nacinamy środek tak żeby powstało coś w rodzaju rękawa i nadziewamy zamrożoną polędwicą
Tak przygotowanego schabu nacieramy oliwą, sola pieprzem. Wierzch można posypać ulubionymi przyprawami. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w temp ok 200 stopni ok 1,5 godz.

Po pokrojeniu wygląda bardzo efektownie, a i smakuje znakomicie.
_________________________________________________________
 
Zobacz profil autora
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:17, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

holendrzyca


SCHAB NA SLODKO W GALARECIE
--------------------------------------------

1 kg schabu
40 dag owocow w slodkiej marynacie(np brzoskwinie ananasy gruszki...)
skorka z 1 pomaranczy
3 lyzeczki zelatyny
1.5 szklanki bulionu
1 glowka salaty
1/2 szklanki czerwonego slodkiego wina
natka pietruszki
sol cukier

oplukany i osuszony schab natrzyj sola.uloz na blasze i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz okolo 50 minut.owoce osacz z zalewy i potnij na czastki.po wystudzeniu schab pokroj w plastry i uloz na polmisku przykrytym lisciami salaty.fantazyjnie obloz listkami natki i owocami.udekoruj skorka pomaranczowa. zelatyne wsyp do zimnego bulionu wymieszaj.dodaj winoi gotuj az zelatyna sie rozpusci.przypraw cukrem i sola.tezejaca galareta zalej schab i owoce i wstaw do lodowki.
__________________________________________________________



holendrzyca


KOSZYCZKI Z GULASZEM
----------------------------------

40dag piersi z kurczaka
2 lyzki oleju
sol bialy pieprz
2 sloiki zielonych szparagow
3 lyzki maki2 lyzki masla
1 szklanka bulionu drobiowego
0/5 szklanki kremowki
0/5 szklanki bialego wina
4 gotowe koszyczki z kruchego ciasta
cytryna

mieso pokroj w kostke smaz ok 8 minut na oleju.przypraw sola i pieprzem.polacz z pokrojonymi szparagami. stop maslo oprosz maka zasmaz.wlej bulion i wino zagotuj.wymieszaj z miesem szparagami i smietana.podgrzej.gulasz podawaj w koszyczkach z ciasta.udekoruj plasterkami cytryny.
_____________________________________________________


Maria Wanda


Schab "minutka"
------------------------

2 kg schabu bez kości,
2 litry wody,
pół szklanki soli,
łyżka cukru,
łyżka majeranku,
łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
łyżeczka ziela angielskiego w ziarenkach,
4 ząbki czosnku

Schab włożyć do wrzątku, sporządzonego z ww. składników - gotować 3 minuty. Odstawić na 6-8 godzin. Wyjąć schab. Zagotować wywar i włożyć schab, gotować 1 minutę. Ostudzić i wyjąć schab.

Można zarumienić schab ze wszystkich stron, na rozgrzanym tłuszczu. Ostudzony schab kroimy na plastry i zalewamy galaretą przygotowaną z wody, Vegety i żelatyny wg przepisu na opakowaniu. Dekorujemy dowolnie np.: groszkiem konserwowym, papryką, jajkiem itd.
_______________________________________________________



Maria Wanda


Biała kiełbasa w koszulce
----------------------------------

Składniki: na 8 porcji
1 kg białej parzonej kiełbasy, majeranek, 2 kg ziemniaków, 4 żółtka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 szklanki oleju, gałka muszkatołowa, sól

Kiełbasę pokroić na kawałki długości 5-7 cm, ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku, dobrze odparować, ciepłe zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać masło, żółtka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową i zagnieść ciasto.

Kiełbaski oprószyć majerankiem, owinąć ciastem.
Smażyć w głębokim oleju na rumiano.
Podawać z czystym żurkiem.
_____________________________________________________


Maria Wanda



Pieczony boczek
--------------------------

Boczek surowy bez kości 1 kilogram
Cebula 2 sztuki duże
Czosnek 1,5 główki
Rozmaryn świeży 4 gałązk
Tymianek świeży ½ pęczka
Majeranek 2 łyżk
Kmin rzymski 2 łyżeczki
Liść laurowy 5 sztuk
Ziele angielskie 10 ziaren
Musztarda 1 łyżka
Ocet winny biały 5 łyżek
Olej ¾ szklanki
Sól, pieprz

Marynata
Cebula w kostkę, 1 główkę czosnku siekamy, tymianek i rozmaryn obrywamy liście, majeranek, kumin, ziele, liść, musztardę, ocet, olej, sól, pieprz - mieszamy razem.

Boczek nakłuwamy i szprycujemy pokrojonym czosnkiem, który nam pozostał.
Następnie rozsmarowujemy marynatę na boczek, resztą pozostałą zalewamy i zostawiamy na 3-4 dni.

Zamarynowany boczek wkładamy w brytfankę lub naczynie żaroodporne, podlewamy wodą lub piwem około 0,3 l
Przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Po godzinie co jakiś czas lekko podlewając obracamy mięso tak by się zarumieniło przez około 30-40 minut.
Rewelacyjnie smakuje zarówno z sosem cumberland, jak i z ćwikłą. Dobre na kanapki. Smacznego.
PS. To danie najbardziej kojarzy mi się ze świętami, to znaczy z drugim dniem- nie postnym
_____________________________________________________
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 19:03, 07 Kwi 2010    Temat postu: Back to top

Pieczeń rzymska (klops)


(keksowka o wymiarach 28 x 9 cm):

3/4 kilograma miesa mielonego (uzylam 500 gram miesa indyczego i 250 gram miesa wieprzowego)
5 jajek
1/2 szklanki bulki tartej
1 duza cebula
przyprawy: pieprz, sol, galka muszkatalowa, majeranek
kilkanascie oliwek
trzy ogorki konserwowe
kilkanascie grzybkow marynowanych
olej do smazenia

ponadto:
musztarda do posmarowania wierzchu
maslo i bulka tarta do wylozenia keksowki

w misce wymieszac mieso mielone z jednym jajkiem i bulka tarta. dodac tam przyprawy, oprocz soli.
cebule pociachac w drobna kosteczke i zeszklic na oleju. dodac do miski z miesem.
poszatkowac drobno ogorki konserwowe.
do miski wlozyc ogorki, oliwki oraz grzybki. wymieszac wszystko reka dokladnie na zwarta mase. na koniec posolic.
ugotowac pozostale cztery jajka na twardo.
keksowke wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta. wlozyc 1/3 miesa. ulozyc jajka na twardo, tak, zeby podczas krojenia widoczne byly zoltka (jak jest na zdjeciach). przykryc pozostala masa z miesa.
wstawic do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekac przez 1 godzine i 10 minut. po tym czasie posmarowac wierzch klopsa cienka warstwa musztardy. zapiekac jeszcze 10 minut.
wystudzic i wlozyc do lodowki.

źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy wielkanocne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach