Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


RACUCHY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 21:57, 12 Lut 2010    Temat postu: RACUCHY Back to top

Racuchy z jabłkami
************************
Składniki Przepis
250 gram mąki pszennej
3 dag drożdży
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
szklanka mleka
pół szklanki oleju
2 kwaśne jabłka(antonówka, reneta)
olej do smażenia Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ciepłym mlekiem. Rozczyn przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut w ciepłe miejsce.
W oddzielnej misce utrzeć całe jajka z cukrem.
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać mąkę, utarte jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Obrane jabłka pokroić w małe cząsteczki, wrzucić do ciasta drożdżowego i wymieszać. Odstawić pod przykryciem aż ciasto wyrośnie, czyli na około 3 kwadranse.
Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na roagrzanym płytkim oleju aż racuszki się zrumienią. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo wtedy racuchy przypalą się zamiast ładnie wyrosnąć.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Uwagi:
Równie doskonałe, jeśli nie lepsze są racuchy z dodatkiem jednego jabłka oraz sporej garści rodzynek.


racuchy drożdżowe
*********************
Składniki Przepis
2 1/2 szkl. mąki (1/2kg)
2 jaja
1 1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży
sól


RACUCHY Z SEREM
##################



Składniki:
• 250 g serka ricotta - ja daje zwykły gładki twarożek, taki jak na sernik, czasem kupuję serek waniliowy sernikowy (w Biedronce), nie homogenizowany, tylko sernikowy
• 125 ml mleka
• 2 duże jajka, osobno białka i żółtka
• 100 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ja daję ciut mniej, kiedyś zrobiłam z podwójnej porcji, dałam 2 łyżeczki proszku i było go czuć w racuszkach, więc mniej
• szczypta soli
• 2 łyżeczki oleju
• można dodatkowo posłodzić (ja dałam około 2 łyżek cukru)
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron. Podawać z owocami i/lub syropem klonowym.
Mój M je racuszki bez żadnych dodatków, ja uwielbiam z powidłami lub dżemem
Smacznego




PLACUSZKI Z SEREM WIEJSKIM
#########################


serek wiejski
2 jaja
3 łyżki mąki
cukier (łyzeczka,łyżka wg gustu)

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka,serek i cukier mieszać energicznie, dodać mąkę, mieszać.Roztrzepać białka, dodać do ciasta,wymieszać.
Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron.



Placuszki z bananami
###################



0,5 kg bananów
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2 jajka
cukier waniliowy
olej do smażenia

Banany kroimy dowolnie, ale najlepiej w cienkie plastry. Wszystkie składniki połączyć z sobą. Nakładać łyżką i smażyć małe placuszki. Można posypać cukrem pudrem, ale same też są pyszne!
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach