Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Szwecka kuchnia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ogolna dyskusja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Hannaeva
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 12 Gru 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 12:41, 16 Gru 2012    Temat postu: Szwecka kuchnia Back to top

Przepis na te kulalki-köttbullar jest prosty,robimy tak jak na kotlety mielone,tylko,ze formujemy je w kulki i smarzymy,nie jest to takie proste,mi dluzszy czas wychodzily kwadratowe,sztuka tego,aby sie udalo,trzeba je ciagle obkrecac,moze sie Wam uda Laughing
[url]http://mylifeinusa.spotlife.se/files/2012/09/xl_kottbullar.jpg
jemy je z ziemniakami,sosem brazowym i koniecznie z lingonsylt-po polsku to chyba zurawiny,na slodko
[link widoczny dla zalogowanych]
pierwszy raz jak zobaczylam co stary na talez sobie naklada,nie moglam pojac,ze mieso sie je ze slodkim,ale powiem wam,ze naprawde smaczne,wiecej potraw sie tu je z drzemem,opisze to pozniej.[/url]
 
Zobacz profil autora
Hannaeva
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 12 Gru 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 13:16, 16 Gru 2012    Temat postu: Back to top

Julbord-to swiateczny stol, [link widoczny dla zalogowanych] .Szwedzi znani sa z tego,ze jak jakies wieksze sa imprezy, swieta to szykuje sie szwecki stol,na nim jest prawie wszystko co dusza zapragnie.Ale wracam do swiat,tu je sie mieso w wigilje,na kazdym stole jest szynka,te gulalki,male kielbaski,zwane-prinskorv [link widoczny dla zalogowanych] zapiekanka ziemniaczana,z jakims sledziem-jönssons frestelse [link widoczny dla zalogowanych](9).jpg ,pasztet wlasnej roboty,podobne jak my mamy zimne nozki,taka galaretka,zeberka w miodzie,rozne rodzaje sledzi,wiekszosc jest na slodko,losos na zimno,wegosz,i duzo innych smakolykow,chlebek z rodzynkami,tez sie znajduje na stole,zajadamy go z zoltym serem.Na deser je sie julgröt-to gotowany ryz na mleku,na slodko,polewa sie czyms w rodzaju kisielu Very Happy zupka slodka,zimna . Jak kto miejsce ma w zoladku sa wypieki,slodkosci i wodeczka.

U mnie swieta wygladaja wlasnie tak,ale zawsze dzielimy sie opladkiem,szwedzi nie maja tej tradycji,potem zajadamy barszczyk czerwony z uszkami,szynka itp....
Tak to moze wygladac,jak sobie nalozymy jedzonko Very Happy nie zbyt apetycznie,moze.No teraz zglodnialam,tym pisaniem ide smarzyc nalesniki,pa
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ogolna dyskusja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach