Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Alkoholowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Napoje bezalkoholowei z procentem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:32, 09 Lut 2010    Temat postu: Alkoholowe Back to top

Grzane czerwone wino

Składniki :

* 1 litr czerwonego wina
* 2 łyżki cukru
* łyżka miodu
* 3 gozdziki
* przyprawa do grzanego wina
* łyżeczka imbiru


Sposób przygotowania:

Do rondelka wlać wino, dodać przyprawę do grzanego wina,cukier i miod.Podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.Odstawić na godzine a następnie ponownie zagrzać i odcedzić przez sitko.


AGRESTóWKA
----------------------

Składniki:
1 kg dojrzałego agrestu
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
1/2 kg cukru
aromat waniliowy


Sposób przyrządzania:
Agrest dokładnie umyć, odciąć ogonki i owoce wrzucić do słoja, lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać, a owoce zasypać cukrem oraz dodać aromat waniliowy. Odczekać dwa tygodnie i powstałe nalewki - słodką i wytrawną - wymieszać. Wlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na miesiąc, aby dojrzała.

autor Goskasproska,na Oliwce

NALEWKA FARMACEUTÓW
--------------------------------

Składniki:
-1 kg cytryn-bardzo dokładnie obranych, pozbawionych pestek, pokrojonych w plasterki. Z -jednej cytryny najpierw cieniutko obrać skórkę.
-1 kg cukru
-1 litr mleka
-1 litr spirytusu

Cytryny+ skórka+cukier+mleko+spirytus do słoja, zamknąć i na miesiąc odstawić w ciemne i chłodne miejsce. od czasu do czasu potrząsać.
Gdy nabierze złocisto-zielonkawej barwy, przefiltrować i do butelek.
Odczekać jeszcze 2 tygodnie i już można próbować.


WINOGRONA W RUMIE
---------------------------

Składniki:
-1 kg dużych słodkich winogron
-1 l rumu
-1/2 kg cukru - pudru

Winogrona pozbawione szypułek wypłukać i dokładnie osączyć. Ułożyć w wyparzonych wrzątkiem słoikach. Przesypywać cukrem - pudrem.
Zalać rumem i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne i suche miejsce. Po dwóch miesiącach są gotowe. Świetne jako dekoracja tortów i sałatek owocowych.


Cytrynówka
przepis z netu źródło nieznane

Od kilku lat sprawdzony przeze mnie przepis od znajomych:
1 część czystego spirytusu 96%
1 część płynnego miodu /lipowy, wielokwiatowy, akacjowy/
1 część soku wyciśniętego z cytryn

Proporcje można brać na szklanki, litry - w zależności od potrzeb, chodzi o to żeby było wszystkiego po 1/3.
To wszystko zmieszać w jednym naczyniu. Poczekać 3 dni aż się przegryzie /to najtrudniejsza próba życiowa Wink ), ja zawsze ulegam Smile ) /.I teraz wszystko zależy od tego, czy cytryny są soczyste i kwaśne mniej lub bardziej, i czy miód bardzo słodki czy nie. Jeśli tak-to wówczas cytrynówka nie wychodzi taka mocna i można po 3 dniach spokojnie degustować. Natomiast czasami wychodzi jednak mocna, i wówczas można dolewać przegotowanej wody żeby procenty osłabić.
Zaleta tego przepisy jest to, ze nigdy nie udadzą się dwie identyczne w smaku cytrynówki, bo właśnie te składniki nigdy nie są tak samo dobrane. Albo miód jest z innej pasieki, albo cytryny bardziej dojrzałe itp.
Właściwości cytrynówki /sprawdzone/:
-spijana w ciągu jednego wieczora jako alkohol "wiodący" -uzależnia uczestników imprezy już na zawsze Wink ))
-trudno się nią upić jeśli w ciągu imprezy nic innego się nie pije-to jest najdziwniejsze właśnie, można jej wypić sporo
-nie powoduje kaca następnego dnia /to właściwość soku z cytryn/
-ma właściwości profilaktyczno-lecznicze jeśli pije się ją z umiarem /2 kieliszki dziennie/-pozwala uniknąć przeziębienia w zimie, grypy itp.

LIKIER CZEKOLADOWY:
przepis z netu źródło nieznane

Składniki:

6 żółtek,
0.25 l spirytusu,
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (osobiście polecam gorzką, bo inaczej wychodzi wściekle słodkie)
1 szkl. cukru,
1.5 szkl. mleka (skondensowane niesłodzone)
0.25 laska waniliowa ( albo cukier waniliowy sztuk raz )

Sposób przyrządzenia:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (taką prawie białą). Czekoladę roztopić w garnuszku i zalać mlekiem, po czym dokładnie wymieszać ( nie dopuszczac do wrzenia!). Do utartych żółtek, ciągle mieszając, wlewać czekoladę z mlekiem (ostudzoną!), a następnie bardzo cienkim strumieniem spirytus. W trakcie wlewania spirytusu nadal należy całość dość szybko mieszać. Gdy likier będzie posiadał prawidłową konsystencję należy przelać go do czystych butelek, włożyć kawałek wanilii i szczelnie zakorkować, po czym ustawić w chłodnym miejscu na kilka dni.
Jeśli używamy cukru waniliowego, ucieramy go razem z żółtkami i cukrem zwykłym
Można też dodać do imprezy kieliszeczek brandy, jak ktoś ma...
Powinno toto odstać w (s)pokoju jakieś siedem dni...
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:35, 09 Lut 2010    Temat postu: Back to top

N A L E W K A W I Ś N I O W A / M A L I N O W A
LU B Z C Z A R N E J P O R Z E C Z K I
przepis z netu źródło nieznane

Cechą charakterystyczną wytwarzania nalewek jest umiejętność wykazania się cierpliwością. Jako produkt gastronomiczny nadają się dla leniwych, minimalny efekt pracy, maksymalny zachwyt wywołany na twarzach gości, oczarowanych naszymi umiejętnościami. Wytwarzanie tego produktu wymaga dużej dozy samozaparcia, aby nie degustować produktu w zbyt szybkim tempie, gdyż może to spowodować szybkie zużycie zapasu a do następnego owocobrania zostanie jeszcze kilka miesięcy.

Nalewka wiśniowa/malinowa/lub z czarnej porzeczki:

Duży, ca 3- 5 litrowy słój zapełniamy umytymi, przebranymi, zdrowymi i świeżymi owocami. Nie mieszamy owoców, nalewki robimy zwykle z jednego gatunku. Możemy oczywiście zdecydować się na zrobienie kilka nalewek. Wkład pracy jest minimalny a efekt zawsze wzbudza zachwyt. Najtrudniejsze jest czekanie.

W przypadku wiśni dobrze, jeśli uda nam się wymieszać wiśnie hodowlane z dzikimi wiśniami, tzw. psinkami. Wiśni nie drylujemy!

Zalewamy owoce mieszanką pół na pół spirytusu z wódką.
Mieszanka alkoholu musi zakryć całkowicie owoce.
Zostawiamy na 8 tygodni.
Naciąg zlewamy do szczelnego naczynia i odstawiamy.
Owoce zostawiamy w słoiku i zasypujemy dużą ilością cukru, zostawiamy na kolejne 6-8 tygodni.
Cukier ma wyciągnąć alkohol i dać sok.

Po 6-8 tygodniach zlewamy sok, wyciskamy w razie potrzeby przez sito lub gazę.

Mieszamy z pierwszym naciągiem, rozlewamy do butelek.
Możemy wreszcie spróbować eliksiru.
Zaznaczamy na butelce poziom napełnienia.
"Daninę aniołów" i ubytki degustacyjne, kiedy częstujemy gości, uzupełniamy wódka.

Zasada główna: zdegustowaliśmy 50 ml, dolewamy 50 ml wódki. W ten sposób nasz produkt staje się szlachetniejszy i nabiera mocy. Poza tym ma te cudowną właściwość, ze nigdy go nie ubywa Smile
Owoce z nalewki możemy zużyć do deserów lub nawet podjadać.
Są bardzo zdradliwe, szczególnie wiśnie, można się nimi nieźle " ubzdryngolić".
_________________


BIRCH APPLES
50ml wodki np.nemiroff brzozowka
50ml likieru lub soku jablkowego
60ml sprite
do wysokiej szklanki wrzucic kilka kostek lodu w shakerze energicznie zmieszac lod wodke i likier lub sok jablkowy. przecedzic zawartosc i wlac do szklanki. uzupelnic spritemozdobic plasterkiem karamboli lub jablka


BANANA DREAM
pol banana
50ml soku ze swierzych pomaranczy
50ml wisky(np chivas regal)
lyzeczka cukru pudru
4-5kostek lodu
plaster mandarynki do dekoracji
wszystkie skladniki (oprocz mandarynki) zmiksowac z kostkami lodu w blenderze przelac do szerokich kieliszkow i udekorowac owocem.


PEPPER ENERGY
30ml wodki smakowej np. nemiroff honej pepper vodka
30ml campari
30ml soku grejpfrutowego
70ml napoju burn
do wysokiej szklanki wrzuc kilka kostek lodu.wodke campari i sok wymieszac w shakerze z lodem. przecedzic do szklanki dodac burn.

Nalewka na wiśniach.

Litr wiśni na litr wódki. Niech będzie kilogram, lepiej półtora. Wiśnie wydrylować. Wydrylowane wiśnie wraz z sokiem do dużego słoja wrzucić i wódką zalać, dobrą ale nie najdroższą 40% . Na dokładkę pół laski wanilii i kawał kłącza tataraku rozkrojonego na kawałki ( kłącza a nie liści ), kilka goździków. Zamknąć szczelnie, w chłodne i ciemne miejsce wstawić. Żadne tam parapety słoneczne, i owoce cukrem zasypane.
Niech ten owoc ciągnie sobie, można czasem zaglądnąć i słojem potrząsnąć.
I tyle, najlepiej ze 3 lub 4 miesiące, a i do wiosny jak kto cierpliwy.

Potem nalewkę ściągnąć do oddzielnego naczynia, szczelnego. Na pozostałe wiśnie wlać jakieś 1/3 litra miodu. Raczej mieszanego, bez wyrazistego smaku. Zostawić na 2/4 dni wstrząsając od czasu do czasu.

Powstały likier, zlać do odstawionej nalewki.
Owoców pozostałych nie zażerać ani wyrzucać.

Do połączonej nalewki wlać ze 3/4 litra spirytusu i na dzień odstawić.
Następnego dnia przez gazę przepuścić i zabutelkować.

Trzymać najlepiej do następnego roku.
Pić w doborowym towarzystwie.

Agrestówkę podobnie można zrobić tylko nie dodawać tataraku i wanili z goździkami ,

Orzechówka

Tę robi się wtedy jak orzechy dochodzą do swojej wielkości. Ale niedojrzałe są.
Takie trzeba zerwać i z zielona łupiną w plastry pokroić, kilka orzechów ( z 6-7) na pół litra wódki, do tego można łyżeczkę miodu dodać. Trzymać ze 3-4 miesiące aż brunatnej barwy nabierze. Zlać, przecedzić. To gorzka wódka jest Żołądkowa.

Na zgagę po imprezową i kłopoty polityczne.

NALEWKA Z MLEKA SKONDENSOWANEGO

mleko skondensowane (słodzone) gotuję 1.5 godziny w tych srebrnych garach, bo trzymają temperaturę i zostawiam przez noc do wystygnięcia (nie otwierać gorących puszek, bo wybuch i bryzg na sufit!). Ja od razu gotuję 5 puszek i albo robię cysterne nalewki, albo mam na zapas do czegoś. Karmel do gara, wlewam trochę wody i miksuję, a potem miksuję z wódeczką wlewaną cienkim ciurkiem. Proporcje na oko, ale koleżanka robi: 1 puszka mleka, szklanka wody, szklanka wódy. Ja wody ciut mniej
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:36, 09 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Smocza krew- likier
********************

1 i 1/2 kg dojrzałych malin lub jeżyn
1 kg cukru
1litr spirytusu rektyfikowanego

Owoce przebrać, oczyścić z szypułek, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać cukier, wymieszać dokładnie i przełożyć do wyparzonego suchego słoja, przykryć jałową gazą i pozostawić na 2 dni w ciepłym słonecznym miejscu. Wlac spirytus i dobrze wymieszać. Po 3 dniach przecedzić przez sito wyłozone kilkakrotnie złożoną gazą lub przez bibułkowy filtr do kawy. Odstawić na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć płyn przez filtr lub bibułę filtracyjną. Przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy. Specyfik dobry na silne przeziębienia i kiepski humor.

TATA Z MAMĄ, CZYLI MALINIAK LEŚNICZEGO
******************************************

2 szklanki soku ze świeżych malin (najlepiej sokowirówka lub sokownik)
1/2 litra żytniej wódki
1/2 laski wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
20 dag cukru
otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki żródlanej wody

Cukier zalać wodą, dodać wanilię lub cukier wan. oraz sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, stale mieszając, by powstał syrop. Sok wymieszać z ciepłym syropem, dodać wódkę i dobrze wymieszać. Przelać do wyparzonego słoja lub dużej butelki, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Następnie przefiltrować i przelać do czystych butelek.




LIKIER MALINOWY
******************
Wyciśnięte maliny przecedzić przez muślin, wziąć tyle cukru miałkiego, ile szklanek tego soku, zagotować na syrop razem i w przestudzony lać spirytus z dodaniem takiej ilości wody, ile było malinowego soku.
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:46, 09 Lut 2010    Temat postu: Back to top

JAŁOWCÓWKA MYŚLIWSKA

25 dag jagód jałowca
suszona skórka skrojona z 1/2 cytryny
10 dag cukru
1 ł wódki czystej (45%)
0,1 l spirytusu (90%)
0,1 l przegotowanej źródlanej wody
Jagody jałowca potłuc w moździerzu lub zawinąć w czystą szmatkę i potłuc młotkiem), wsypać do czystego gąsiorka. Dodać skórkę z cytryny, zalać wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 tydzień. Z cukru i wody przygotować syrop i do jeszcze ciepłego dodać spirytus. Wymieszać. Wódkę znad jałowca przefiltrować przez papierowy filtr do kawy, dodać do syropu i wymieszać. Odstawić na 24 godziny, a następnie rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej przez pół roku.


Herbata z rumem


ciemny rum - 40 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
cukier – 1-2 łyżeczki
mocna herbata - 100 ml
cynamon – kawałek




Przygotowanie:

Do szklanki wsypać cukier, wlać gorącą herbatę, sok i rum. Wrzucić kawałek cynamonu.


wśiekły pies Very Happy
do kielisza 50ml wlewamy łyzeczke soku malinowego , na to 3-4 krople tabsco i dopelniamy wódką....
UWAGA działa Razz


ogorkowy drink

50ml wodki
100ml soku z ogorkow kiszonych
lód
wiem wiem brzmi kosmicznie ale spróbujcie , pycha

ZABAJONE


2 żółtka
2 łyżki stołowe cukru
3 łyżki stołowe Prosecco (wino musujące)
⅓ filiżanki bitej śmietany
Gorzka czekolada do przybrania (opcjonalnie)

Połóż miskę na prawie gotującej się wodzie, do miski wlej żółtka i cukier.

Zacznij je mieszać elektryczna trzepaczką. Mikstura powinna zrobić się blada i gęsta, powinna potroić swoją objętość i mieć bąbelki na powierzchni. To może zająć 15min.

Ciągle mieszając wlej powoli Prosecco, powinna zrobić się miękka, lekka masa. Zdejmij miskę z garnka i połóż na zimnej powierzchni lub wstaw do zimnej wody i mieszaj aż ostygnie. Potem pomieszaj bitą śmietanę i włóż do mikstury.
Przelej do 2 szklanek, posyp czekoladą i podaj.


Chór wujów

Autor: ewapn
- 50 wódki,
- 50 rumu,
- 200 portera,
- lód i cola - "do pełna".


Wlewamy skłądniki alkoholowe, dopełniamy "do pełna" colą i lodem... To wszystko.
Zwalające z nóg..... i niech sie komus nie wydaje, ze jego to nie dotyczy... próbowali tacy, co im sie wydawało, że sporo mogą. Podawac w kuflu od piwa.


LIKIER TRUSKAWKOWY
:szok: ----------------------------------
:hyhy:
6 SZKL. TRUSKAWEK
1 L WÓDKI
1/4 L SPIRYTUSU
6 SZKL, CUKRU
2 CUKRY WANIL.

OWOCE ROZGNIEŚĆ[NAJLEPIEJ RĘKĄ]
ZALAĆ WÓDKĄ SZCZELNIE PRZYKRYĆ ZOSTAWIĆ NA 9 DNI W CIEMNYM MIEJSCU NP .ZA SZAFĄ
PO TYM CZASIE OWOCE ODCISNĄĆ PRZEZ GAZĘ DO PŁYNU DAĆ CUKIER I WANILIĘ,ZAGOTOWAĆ ,PRZESTUDZIĆ
DODAĆ SPIRYTUS I SZCZELNIE PRZYKRYĆ,ŻEBY NIE UCIEKAŁY%
GDY BĘDZIE ZIMNE WLAĆ DO BUTELEK :szok:

Wino a la wermut


I Składniki

- 1kg Ryźu
- 3kg Cukru
- 7l wody przegotowanej
- 3 całe cytryny
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 8 szt. goździków
- 30 Rodzynek
- Szczypta tymianku
- Szczypta cynamonu
- Szczypta piołunu
- Drożdże
- 1,5 gałki muszkatułowej


II Przygotowanie:

- Drożdże kupić w wersji tokay i przygotować zgodnie z opisem a opakowaniu (2-3 dni wzceśniej)
- 1kg ryźu opłukać
- Cukier zagotować z wodą
- Cytryny zetrzeć na tarce w całości ze skórką
- Resztę pokroić i wszystko razem połączyć


III Oczekiwanie:

- Po 3 tygodniach po okresie szybkiej fermentacji zlać ciecz do nowego zbiornika a osad wywalić
- Po 2-3 Miesiącach Pić 15-18% wermut ryżowy
_________________

Ciociosan wersja 2

"7 litrów wody przegotować i rozpuścić w niej 3 kg cukru, roztwór ostudzić do temp. 30*C i dodać 1kg ryżu (dobrze przepłukanego) i 10 dkg drożdży spożywczych (bardzo świeżych), dodać:
pół malej łyżeczki piołunu
pol malej łyżeczki cynamonu
pol malej łyżeczki tymianku
3 duże cytryny pokrojono w plasterki ze skorka
8 ziarenek ziela angielskiego
2 starte gałki muszkatelowe
25dkg rodzynek

Fermentacja trwa 6 tygodni. Po 6 tygodniach winko zlać, osad wyrzucić, balon umyć, wlać ponownie i pozostawić na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach wino rozlać do butelek. Winko powinno leżakować około 2 lat."

Wersja III

8 l wody
3 kg cukru
1 kg ryżu
10 dkg świeżych drożdży
2 cytryny / sok/
2 op.cukru waniliowego
10 dkg rodzynek
0.5 łyżki tymianku,imbiru,gałki muszkatołowej
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren goździków

wodę przegotować,rozpuścić cukier, ostudzić.Wszystko wlać do szklanej butli.Wrzucić wszystkie składniki. Zakorkować wstawić rurkę fermentacyjną. Stoi 60 dni ,po 50 dniach wino ściągnąć znad osadu,butlę wymyć i ponownie wlać wino. stoi jeszcze 10 dni. Po tym czasie nadaje się do spożycia.Dodatkowo podpowiem, że lepiej zrobić od razu podwójną ilość , jest tak smaczne, że żal że się tak szybko wypiło.

Domowy Bailey's

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
0,5 szklanki zwykłego mleka
2 łyżezki kawy rozpuszczalnej - rozpuścić w 4-5 łyżkach wody
0,25 litra wódki

Mleko w puszce gotować przez 3 godziny lub użyć gotowego krówkowego mleka skondensoanego. Ostudzić. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić.
Wszystkie składniki razem zmiksować.
Najlepiej smakuje zimny, prosto z lodówki.

żródło: [link widoczny dla zalogowanych]

Likier jest pyszny, wychodzi butelka 0,7 l.
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:16, 21 Maj 2010    Temat postu: Back to top

LIKIER KUKUŁKA (www.mojekucharzenie.blox.pl)

30 dag cukierków kukułek

500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (teraz dałam go ok. 400 g bo tylko tyle miałam i nie wpłynęło to ujemnie na smak)

250 ml wódki (można dać więcej, jeśli ktos lubi poczuć procenty w likierze, bo z tą ilością wódki likier jest bardzo delikatny)

Mleko wlać do garnuszka, wrzucić do niego kukułki. Mieszając podgrzewać, aż do rozpuszczenia kukułek. Ostudzić i wymieszać z wódką. Wlać do butelki lub karafki. Ja trzymam likier ok. 2 dni w lodówce, żeby się przegryzł.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Napoje bezalkoholowei z procentem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach