Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Przetwory owocowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 7:23, 12 Lut 2010    Temat postu: Przetwory owocowe Back to top

Olina ............2008-02-10, 16:15

Jabłeczna niby nutella

2kg. jabłek
0,5kg.cukru
2 budynie czekoladowe
100g.kakao
100g.orzechów laskowych
puszka mleka skondensowanego

Obrane jabłka rozgotowac,dodac resztę składników i krótko gotowac,stale mieszajac.
Pasteryzować 20min.

Marii
----------------------
Maria Wanda ........2008-03-05, 08:58

Powidła śliwkowe

nie mniej niż 2 kg śliwek węgierek (najlepiej bardzo dojrzałych, pomarszczonych przy szypułce)
cukier - nie więcej niż 30 dag na 1 kg śliwek
trochę zimnej wody

Usunąć pestki, wrzucić na dużą patelnię lub do dużego rondla, skropić wodą i rozpocząć smażenie. Początkowo śliwki puszczą sok i będą wyglądać jak gęsty kompot. Smażyć na niewielkim ogniu, od czasu do casu mieszając drewnianą łyżką. Wraz z upływem czasu mieszać coraz częściej, aby zapobiec przywieraniu. Gdy śliwki będą powoli zsuwać się z łyżki, dodać cukier. Ja dodaję naprawdę niewielką ilość, ale wszystko zależy od upodobań. Smażyć do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorące powidła nakładać do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcić na tzw. pół obrotu. Pasteryzować w piekarniku ok. 20 minut.
----------------------
2008-05-04, 18:09

WIŚNIE KANDYZOWANE

2 kg wiśni - usunąć pestki
zasypujemy 1,5 kg cukru.
zostawiamy na 12 godz. po tym czasie odlewamy sok który powstał (do jakiegoś naczynka) odstawiamy w chłodne miejsce.

wiśnie zasypujemy ponownie 1 kg cukru- po 12 godz. dodajemy wcześniej odlany sok i podgrzewamy wszystko-ale nie doprowadzamy do wrzenia.

następnie wkładamy wszystko do słoików i zagotowujemy 5 minutek.

wisienki są jędrne, i pięknie wyglądają na deserach , tortach....pychotka.
----------------------
Ata ......... 2008-05-02, 20:52

Hiram skandynawski
czyli konfitura z rabarbaru z imbirem na cinie podała Joanna

[link widoczny dla zalogowanych]
***************************************************

Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali

Składniki:
1 kg rabarbaru
1 kg cukru
3 łyżki imbiru
skórka z 1 cytryny

Wykonanie:
Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem.
Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć.

uwagi Autorki:

Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura.
Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce.
--------------------
żyrafka ............2008-07-19, 19:04

Śliwkowa nutella- przepis Joanny z Cincina.

Składniki:
2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek
80 dag cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 opakowanie 100 g kakao Deco Morreno
1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady

Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec smażenia dodać kakao i posiekaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10 minut.
Smaczne do wszystkiego, ja najbardziej lubię do przekladania piernika.
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 7:29, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

nora ..............2008-03-28, 22:41

DŻEM Z JARZĄBINY

1 KG JARZĘBINY
1 KG KWAŚNYCH JABŁEK
1/2 KG CUKRU

[ OWOCE JARZĘBINY ZBIERA SIĘ PO PRZYMROZKACH-TRACI GORZKAWY SMAK LUB WKŁADA DO ZAMRAŻALKI NA NOC ]
OWOCE BEZ SZYPUŁEK DAJEMY DO GARNKA Z GRUBYM DNEM I ZALEWAMY POŁOWĄ SZKLANKI WODY
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM ,AŻ OWOCE ZACZNĄ PĘKAĆ,WSYPAĆ CUKIER I JESZCZE CHWILĘ PODGRZEWAĆ ,AŻ SIE CUKIER ROZPUŚCI
OBRANE JABŁKA POKROIĆ W KOSTECZKĘ I DAĆ DO JARZĘBINY I SMAŻYMY ,AŻ JABŁKA STANĄ SIĘ PRZEZROCZYSTE .CAŁY CZAS MIESZAJĄC,ABY SIĘ NIE PRZYPALIŁ
NAPEŁNIĆ SŁOIKI GORĄCYM DŻEMEM I ZAKRĘCIĆ,ODWRÓCIĆ DNEM DO GÓRY NA CHWILĘ
------------------------
2008-05-02, 10:32

KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z CUKINIĄ

70 DKG BRZOSKWIŃ [OBRAĆ WYJĄĆ PESTKI]
60 DKG CUKINI [OBRAĆ ,WYJĄĆ PESTKI,ZETRZEĆ NA TARCE NA WIÓRKA]
SKŁADNIKI PRZELOŻYĆ DO GARNKA DODAĆ 1 OPAKOWANIE CUKRU ŻELUJĄCEGO 2:1
POSTĘPOWAĆ JAK NA OPAKOWANIU
KONFITURĘ WKŁADAĆ DO SŁOIKÓW ,SZCZELNIE ZAMKNĄĆ
ULOŻYĆ DO GÓRY DNEM NA 5 MIN
--------------------

2008-05-02, 11:05

KONFITURA Z RAJSKICH JABŁEK

1 KG RAJSKICH JABŁEK[WIELKOŚCI CZEREŚNI]
1 KG CUKRU

JABLUSZKA PONAKŁUWAĆ,WLOŻYĆ DO WRZĄCEJ WODY,GOTOWAĆ 5 MIN
Z CUKRU I 3/4 SZKL. WODY UGOTOWAĆ SYROP WLOŻYĆ JABŁUSZKA I ZOSTAWIĆ NA KILKA GODZIN
NASTĘPNIE SYROP ZLAC ,ZAGOTOWAĆ I WRZĄCYM ZALAĆ OWOCE
GOTOWAĆ JESZCZE NA WOLNYM OGNIU,AŻ JABLKA BĘDĄSZKLISTE[OK. 25-30 MIN]
PRZELOŻYC NATYCHMIAST DO NIEDUŻYCH SLOIKÓW I ZAKRĘCIĆ
NADAJĄ SIĘ DO DEKORACJI TORTÓW,CIAST I DESERÓW
-------------------------------

2008-05-02, 15:09

DŻEM POMARAŃCZOWY Z DYNI

1,5 KG DYNI JADALNEJ
OBRANA SKÓRKA Z 4 POMARAŃCZY I 1 CYTRYNY WYPARZONE
PŁASKA ŁYŻECZKA KWASKU CYTRYNOWEGO
70 DKG CUKRU

DYNIĘ OBRAĆ USUNĄĆ PESTKI POKROIĆ W KOSTKĘ
DODAĆ SKÓRKI I DUSIĆ POD PRZYKRYCIEM,AŻ DYNIA BĘDZIE MIĘKKA
DAĆ KWASEK CYTRYNOWY OSTUDZIĆ
NASTĘPNEGO DNIA ZAGOTOWAĆ BEZ PRZYKRYCIA,OSTUDZIC
GOTOWAĆ TAK PRZEZ 2 DNI ,ABY ODPAROWAŁ NADMIAR WODY
GDY MASA BĘDZIE JUŻ DOŚĆ GĘSTA DODAĆ CUKIERI TROCHĘ OLEJKU POMARAŃCZOWEGO
ZAGOTOWAĆ
GORĄCY WŁOŻYĆ DO SLOIKÓW ZAPASTERYZOWAĆ
--------------------------

2008-05-06, 06:29

GRUSZKI MARYNOWANE
====================
1 KG TWARDYCH GRUSZEK
3/4 SZKL. OCTU
1/2 SZKL. CUKRU
CYNAMON
5-6 GOŻDZIKÓW
GRUSZKI OBRAĆ WIĘKSZE POKROIĆ NA ÓSEMKI,WYJĄĆ GNIAZDA NASIENNE
OCET ZAGOTOWAĆ Z 3 SZKL. WODY ,CUKREM,CYNAMONEM I GOŻDZIKAMI
OWOCE WŁOŻYĆ DO OCTU I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU 15 MIN
PRZEŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW I ZALAĆ WRZĄCYM,PRZECEDZONYM OCTEM
SŁOIKI ZAMKNĄĆ I ODWRÓCIC DO GÓRY DNEM
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 17:12, 11 Sie 2011    Temat postu: Back to top

MARMOLADA ARBUZOWA

przepis dostałam od koleżanki, ale nie wiem skąd ona go wzięła Question w każdym razie spróbowałam i ma fajny smak

1 kg miąższu arbuza (ja kupiłam prawie 3 kg i było akurat kilo miąższu)
50 dag cukru
sok wyciśnięty z 6 cytryn (ja dałam 4 cytryny i jak dla mnie jest w sam raz, nie za kwaśny ale cytrynę czuć)
żelfix 1:1 (dałam 3:1 bo taki miałam)

Arbuza pokroić na kawałki, miąższ wydrążyć, dokładnie usunąć pestki, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do garnka, wsypać żelfix, dokładnie wymieszać, wlać sok z cytryny, wsypać cukier. Mieszając, gotować 5 minut. Przełożyć do słoików zamknąć, na 5 minut położyć słoik do góry dnem (w tym czasie powinien się zassać choć u mnie w niektórych zrobiło się to jak odwróciłam z powrotem do góry pokrywką). Wychodzi ok. 7-8 słoiczków małych. Marmolada nie jest mocno żelowa, ale też nie wyszła płynna. Fajna w smaku.
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 7:39, 21 Lis 2012    Temat postu: Back to top

DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY


2 kg dyni makaronowej
1,5 kg cukru
8 pomarańczy


Dynie należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny. Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, zdjąć błonki i pokroić na kawałki. Gdy dynia puści sok, dodać pomarańcze i otartą skórkę (jeśli ktoś nie lubi zbyt aromatycznych dżemów można dać połowę startej skórki). Gotować na małym ogniu, aż dżem stanie się szklisty i gęsty ok. 2 godzin. Gorący dżem wkładać do słoiczków, zamknąć, odwrócić do góry dnem.

Z podanej porcji wychodzi ok. 8 słoików po 250 ml.

Przepis mam od koleżanki, w tym roku robiłam i jest przepyszny, nie za słodki, dyni nie czuć, ma się wrażenie że to jest dżem tylko pomarańczowy.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach