Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Ogórki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 5:32, 12 Lut 2010    Temat postu: Ogórki Back to top

Olina .........2008-02-07, 18:05

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

Zalewa: 4 szklanki wody
1 niepełna szklanka octu
2 łyzki soli
1szklanka cukru
3 ziarna pieprzu,ziele, listek laurowy
zalewę zagotować, lekko przestudzić i dodac do niej 2 łyżki musztardy (ja daję ciut więcej w tym roku)
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, do słoików, zalewać zalewą i pasteryzować ok. 5 minut.
--------------------------
2008-02-07, 18:10

Ogórki z czosnkiem

4kg ogórków gruntowych
6 zabków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
4 łyżki soli Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na 1-2 godz. Wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10-15 minut.

Autorka emoloos
------------------------
2008-02-07, 18:11

KROKODYLKI

2 1/2 kg ogórków
4 łyżeczki soli
3 łyżeczki chilli
1 główka czosnku
8 łyżeczek oleju
3 niepełne szkl.cukru
1 1/2 szkl.octu
Ogórków nie obierać. odciąć końce i pokroić wzdłuż na 8 (grube na 16). posypać solą. po 6 godz.,gdy się zmorzą doda chilli,przeciśnięty czosnek,wymieszać. z oleju,cukru i octu zagotować zalewę i zalać nią ogórki. zostawić na 12 godzin. do słoików wkładać ogórki i zalewać zalewą. pasteryzować.
są rewelacyjne. nadają się i na przystawkę na obiad jak i zagryzka na imprezkę. ja dodaję zamiast 4 łyżeczek chilli tylko 2 i 2 słodkiej papryki,bo inaczej są bardzo ostre,a to już jak kto lubi.
------------------------------
2008-02-07, 18:22

CUKINIA JAK ANANAS

(przepis łatwiutki, już to robiłam, jest smaczne, podobnie można robić gruszki):
Zalewa:
1 szklanka octu
2 szklanki wody
3 szklanki cukru
odrobina soli
Na gotującą się zalewę wrzucać pokrojoną w kostkę obraną cukinię, wyłączać gaz od razu, jak się zagotuje, szybciutko w sloiki i...gotowe!
Dla urozmaicenia smaku do sloików mozna dodawać goździki lub cynamon, lub wanilię. Naprawdę smaczne, można wykorzystać do deserów i ciast.
Jeśli wg tego przepisu chcemy robić gruszki, należy wybrać twarde i po obraniu pokroic w ósemki. Reszta jak wyżej.
Ewa
--------------------------
Olina .........2008-02-07, 18:25

PAPRYKA ZNAJOMEJ:

Papryki i cebuli wedle uznania (papryki powinno byc w słoiczku wiecej niż cebuli,
a jak ktoś nie lubi, to cebuli niewiele-ale zaręczam, że pyszna).
Cebulę pokroic w plastry (potem są w sałatce takie ładne kółka), obgotować w osolonej wodzie(2-3 minuty), wyjąć.
W tej samej wodzie obgotować (2-3 minuty) paprykę pokrojoną w paski. Do słoików i zalać zalewą.
Zalewa:
4 szklanki wody
1/2 szklanki octu
6-8 łyzek cukru
1 kopiata łycha soli
2-3 listki laurowe
1-2 ziela angielskie
1 łyżeczka gorczycy
Pasteryzować 10 minut.
Robię ją juz kilka lat, zawsze nam smakuje.
Ewa
----------------------
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 5:39, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda ......2008-02-08, 12:24

Ogórki o smaku małosolnych na zimę

Umyte ogórki włożyć do słoików dodać przyprawy koper,chrzan,czosnek,gorczyca

Zalewa
3 l wody
120 g soli (100 ml)
120 g cukru (125 ml)
150 g octu 10% (175 ml) 2 części octu 10% i 1 część wody

Zagotować i wrzątkiem zalać ogórki w słoikach (w nawiasach podaję miarę objętościowa składników).
Słoiki zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 - 4 dni, wynieść do piwnicy lub spiżarni.


MAŁOSOLNE

Umyte ogórki ułożyć w słoiku lub garnku kamiennym dodać przyprawy: koper, chrzan, czosnek mogą być liście porzeczki, wiśni.
Zalewa:
1 l wody
2 płaskie łyżki soli
1 płaska łyżka cukru
Zagotować wodę z solą i cukrem - wrzątkiem zalać ogórki.
--------------------------
2008-02-14, 13:39

Przecier ogórkowy

Sposób przyrządzania:

Ogórki umyć. Ściąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka) bez obierania. Osolić. Zostawić aż puszczą sok ( 2 godziny). 4 Słoiczki po dżemie umyć i wyparzyć. Do każdego włożyć baldachy kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy, kawałek korzenia chrzanu. Wlać masę ogórkową z sokiem. Słoiki zakręcić. Zostawić na tacce w cieple przez 4 dni. Wytrzeć ( kisząc się mogą wykipieć) do sucha. Wynieść w ciemne, suche i chłodne miejsce. Nie wekować. Słoiki same się zamkną. Tak przygotowany przecier może stać 2, albo i 3 lata
------------------------
sylwia ............2008-02-23, 09:25

Ogórki w keczapie

5kg. ogorków
3 łyzki soli
gorczyca,pieprz,liśc laurowy,ziele ang.

zalewa
5 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
2 łyzki soli
12 łyzeczek pikantneko keczapu

Ogórki obrac,wydrazyc srodki,pokroić w cwiartki,posolić i odstawić na 2 godz. Następnie włozyć do słoików z przyprawami.Wodę zagotować z solą cukrem i octem po wystudzeniu dodać keczap. zalać ogórki. Pasteryzować 5-7 min.
------------------------
2008-02-23, 09:30

Ogórki w zalewie musztardowej

ogórki obrać, pokroić w pionowe ćwiartki, poupychać pionowo w słoikach.
Zalewa:4 szklanki wody
1 niepełna szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łychy soli
kilka ziaren pieprzu czarnego, ziela angielskiego, listki laurowe ze 2-3
Zalewę zagotować, kiedy lekko przestygnie, dodać 2 łychy musztardy (ja zawsze robię z sarepską), wymiąchać, zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut.
------------------------------
sylwia .........2008-02-23, 09:35

OGÓRKI Z CURRY
ogórki, cebula
zalewa:
4 szklanki wody,
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki curry
2 łyżki soli
ziele angielskie
Zalewę zagotować, gorąca zalewać ogórki i cebulę, chwilę pasteryzować. Mniejsze ogórki w całości, większe można pokroić, cebulę pokroić w krążki, można ją potem tez jeśc jest super z tej zalewy.
----------------------------
2008-02-23, 09:40

ZALEWA DO KORNISZONÓW
-4 szkl.wody
-1 szkl. octu 10%
-2 łyżki cukru
-1 łyżka soli
-koper,czosnek cebula-do każdego słoika wg.uznania
-pieprz-ziarna,liść laur.-kawałek,zielę ang.-kilka sztuk/słoik
Zalewę połączyć,zalać słoiki,pasteryzować kilka minut,przechowują się doskonale i zawsze ich braknie.
----------------------
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 5:46, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda.............2008-02-23, 19:52

Ogórki Pani Janki

Doskonała surówka do pieczonego kurczaka .
Odmiana ogórków konserwowych .Delikatne . Bardzo smaczne

Składniki:
· 3 kg ogórków średniej wielkości
· 1 litr wody
· 1 szklanka octu 10 %
· 2 łyżeczki curry
· O,5 kg cukru
· 3 łyżeczki gorczycy
· 10 plastrów cebuli
· 10 zielonych liści selera
· 1,5 łyżki soli

Sposób przyrządzania:

Ogórki obrać ze skórki . Przekroić na cztery części wzdłuż .Zagotować zalewę z wody , octu , curry , soli , cukru , gorczycy . Gorącą zalać ogórki .Na wierzchu na ogórkach kłaść plaster cebuli i liść selera . Wekować 5 minut . Podawać jako surówkę lub dodatek do kanapek, wędlin .
-----------------------
nora ...........2008-03-06, 08:52

OGÓRKI KISZONE W CIĄGU 24h

Ogórki zalać 3 częściami osolonej wody,a czwartą częścią barszczu żytniego i pozostawić w cieple.Po 24h będą ukiszone
-------------------------

Maria Wanda.............2008-03-10, 17:28

Ogórki w miodzie

Jadłam niedawno ogórki, które mi bardzo zasmakowały. Poprosiłam o przepis. I oto on.

Składniki na zalewę:

* 1 szkl wody
* 1 szkl octu
* 1 szkl cukru
* listek, ziele, pieprz

Wszystko zagotować. Po wystudzeniu dodać
* 2 łyżki miodu

Ogórki obrać , pokroić w grubsze talarki. Posolić i zostawić na 2 godziny. Odlać sok. który puszczą . Układać w słoiku i zalać przygotowaną zalewą. Wstawić słoiki do garnka z wodą i zagotować 7-10 min. Wyjąć i odwrócić do góry dnem.
-----------------------------
2008-03-26, 08:42

Sałatka z ogórków nieobieranych

2 kg ogórków
2 duże cebule
1/2 szkl. octu
1/2 szkl. oliwy
8 ząbków czosnku
pęczek pietruszki
łyżka soli
Wykonanie: Wszystko pokroić, wymieszać i włożyć do słoików. Gotować 15-20 minut.
----------------------
Ogórki po meksykańsku

2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
główka czosnku
4 łżki pieprzu cayenne(lub 5 łyżek chili)
60 dag cukru
1,5 szkl. octu 10%
8 łyżek oleju
Wykonanie: Ogórki przekroić wzdłuż, posolić i pozostawić na 6 godzin. Po tym czasie odlac wodę z solą. Cały czosnek zmiażdżyć i dodać do ogórków razem z pieprzem. Zagotować cukier z octem i olejem. Gorącym wywarem zalać ogórki i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do słoików. Nie pasteryzować!
------------------------
Pikle z musztardą

2 litry wody
1/2 l octu
40 dag cukru
10 dag soli
2 musztardy stołowe
Wykonanie: Zagotować to wszystko razem, ostudzić i zalewać ogórki(malutkie albo większe dzielone na części) ułożone w słoikach. Gotować 5 minut.
------------------
Ogórki grillowe

4 kg ogórków
1 szkl. soli
9 szkl. wody
1/2 kg cebuli pokrojonej w krążki
5-7 gałązek selera
Wykonanie:
Ogórki pokroić w plastry 3-4 cm, włożyć do garnka i zalać solanką. Na wierzch dać gałązki selera i cebulę.
Odstawić na 3 godziny.
Potem liście selera pokroić drobno, cebulę odcisnąć i pokroić.
Solankę wylać!Ogórki przełożyć do słoików, dać po trochę cebuli i selera. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować 10-15 minut.
Zalewa:
2 szkl. octu
4 szkl wody
3 szkl. cukru (można dać ciut mniej)
1 łyżeczka ziela angielskiego i gorczycy
3 liście laurowe
cała przyprawa do grilla
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 5:51, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda.............2008-07-27, 17:33

" pikielki "

Nieduże ogórki obieramy i kroimy wzdłuż.Bardzo ciasno układamy w słoikach.
Zalewa:
1 l wody + 3 łyżeczki soli
1 szkl.cukru
1 szkl.octu 6 %
kilka ziarenek pieprzu,ziela ang.,listek laurowy,gorczyca
1 łyżeczka musztardy
Zalać ogórki ułożone w słoiczkach.Dać do zimnego piekarnika.Gdy piekarnik nagrzeje się do 150 stopni - trzymać 5 min.,i wyłączyć.Zostawić do ostygnięcia.

Dosmaczenie kupionych ogórków konserwowych
Moja sąsiadka kupuje gotowe ogórki konserwowe dodaje do nich łyżeczkę curry i łyżeczkę oregano - po kilku dniach są kapitalne.Przepis dał jej syn który pracował w restauracji i kucharki tam tak robiły.
Podała
MUPŚ Sofi
-----------------------
2008-07-27, 19:11

Sałatka z ogórków nieco inaczej

4 kg ogórków zielonych
25dag cebuli
25dag marchwi
10dag pietruszki z natką
2 ząbki czosnku
Ogórki w skórkach i cebulę kroimy w paseczki(na tarce specjalnej)
marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej,Natkę pietruszki posiekać, a ząbki czosnku zetrzeć.

Do tego dodajemy:

1/2szkl.cukru
1szkl.octu ale niepełna
8dag soli
15 ziarenek ziela angielskiego
15 ziarenek pieprzu
8 goździków

Wszystko razem wymieszać i odstawić na 2 godz.Przełożyć do słoików i pasteryzować ok.20 min. Spróbujcie bo to coś rewelacyjnego.
---------------------------
2009-08-15, 09:21

Sałatka z przerośniętych ogórków

4 kg ogórków przerośniętych (duże , mogą być zażółcone)
1 kg papryki czerwonej i żółtej
10 łyżeczek soli
po 3/4 szklanki cukru, octu i oleju
10 dkg zielonego kopru
2-3 ząbki czosnku zmiażdżonego

Ogórki pokroić w dość grube plastry ze skórą , paprykę oczyścić z pestek i pokroić, dodać sól, ocet, cukier, olej, czosnek i pokrojony koperek, wszystko wymieszać. Odstawić na 2 godziny, potem powkładać w słoiki, zalać pozostałym sokiem i pasteryzować od 5 do 10 minut. Smacznego!
----------------------
Ogórki w słupkach

Wspaniałe ogóreczki, łagodne, przepyszne. Najpierw nieobrane ogórki trzeba pokroić w ćwiartki wzdłuż, jak duże, to każdą połowę rozkroić na dość wąskie części. Namoczyć w solance z grubej soli na 4 godziny: 9 szklanek wody i 1 szklanka soli. Potem ogórki układać w słoikach, można dodać cebulkę pokrojoną w niezbyt drobne piórka albo kolorową pokrojoną paprykę. Teraz zalać gorącą zalewą: 1 szklanka octu, 6 szklanek wody, 2 i 1/2 szklanki cukru (to nie pomyłka!). Do tego pokruszony listek laurowy i ziele angielskie. Po zakręceniu słoików wstawiam je do apertyzacji na 10 minut, nie dłużej.
Nie zjadać przed upływem 3 tygodni - dopiero wtedy uzyskują właściwy smak.
No mówię Wam, przepyszne są…
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 5:56, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

żyrafka.......... 2008-07-17, 08:30

Sałatka szwedzka

Na 3 kilogramy ogórków.

Zalewa:

2 1/2 szklanki cukru
1/2 litra octu
6 szklanek wody
3 1/2 płaskie łyżki soli
Składniki zalewy zagotować, przestudzić.
Ogórki umyć, nie obierać. Pokroić w plasterki, ułożyć w slojach. Do każdego słoika dać jedną płaską łyżeczkę gorczycy i baldach kopru. Zalać przestudzoną zalewą. Pasteryzować 4 minuty od zagotowania. Pycha . Robię w słoiczkach po dżemie.
--------------------------
2008-07-29, 17:15

Ogórki po wrocławsku

Ogórki umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż.
Zalewa:
2 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Zalewę zagotować.
Do każdego słoika wlożyć : kawałeczek korzenia selera, pietruszki, kilka talarków marchewki, kawałek cebuli, nać selera i pietruszki, gorczycę, ziele angielskie.
Ogórki powkładać do słojów, na ciasno. Na wierzch położyć koper ( baldach),zalać zalewą. Pasteryzowć 3 minuty od zagotowania.
Najlepsze ,, octowe " ogórki jakie jadłam. Wykorzystuję do czego się da - obiad , sałatki, przystawki
Ilość zalewy dostosowuję oczywiście do ilości ogórków, dzisiaj na 8 sloików po dźemie i 2 duże, takie 3/4 litra zużyłam podwójną zalewę.
---------------------
nora........... 2008-07-19, 21:55

Z MROŻONYCH OGÓRKÓW

4 kgogórków
pokroić w plastry dziś na jutro ,na następny dzień zamrozić na noc
6 cebul
12 papryk

zalewa:

3 szkl. octu 10%
4 szkl. cukru
3 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
natka pietruszki

Na gotującą się zalewę dać cebulę pokrojoną i ogórki prosto z zamrażalnika
Gotować mieszając,aż będą lekko twarde pod koniec dać pokrojoną paprykę chwilę podgotować

Gorące dajemy do słoików i odwracamy do góry dnem .
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 6:01, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Olina ...........2008-07-29, 18:13

Ogórki konserwowe

Zalewa
5 szkl. wody
1 szkl. octu
3 czubate łyżki cukru
1 płaska łyzka soli

do słoika wkładam (oczywiście oprócz ogórków)
po pare plasterków marchewki,cebuli,gorczyca,ziele ang.,pieprz,kolendra,kawałek chrzanu,zabek czosnku i liście selera.
Ogórki zalewam gorącą zalewą i pasteryzuję ok 10 -15 min.
------------------------
2008-07-29, 18:15

Korniszony inaczej

małe ogórki (ilość w/g uznania)
podgotowana marchew (pokrojona w talarki)
mała cebula pokrojona w talarki

Składniki na 1 słoik 0,9 l. :
- 4 łyżki octu 10%
- 1 płaska łyżka soli
- 1,5 łyżki cukru
- koper, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie

Bardzo małe ogórki wyszorować w zimnej wodzie, ułożyć pionowo w słoju o pojemności 0,9litra.

Wcześniej na dno słoja wkładamy koper, układamy ogórki, dodajemy parę talarków marchewki i cebuli oraz resztę wymienionych przypraw.
Do każdego słoja na końcu dodajemy ocet, sól, cukier - dolewamy zwykłą zimną wodę.Zakręcamy słój i pasteryzujemy 6 min. od momentu zagotowania.

Ten przepis pochodzi z W-Z
dzisiaj własnie go wypróbowałam (słoiki siedza w garze) jeszcze nie wiem jakie bedą
----------------------------

2008-08-13, 17:05

Ogórki z koncentratem pomidorowym

Ogórki pokroić na 4 lub 6 części
Zalewa
Litr wody
3/4 szkl.octu
1 szkl. cukru
2łyzki soli
Wszystko zagotować,jak wystygnie dodać słoiczek przecieru pomid.
Do słoika dać 2 ziela ang., 2 ząbki czosnku, koper,powkładać ogórki i zalać zalewą.Pasteryzować 5 min.

Przepis dostałam od kolezanki
---------------------------------------
2009-07-28, 14:49

Ogórki w butli
Butla po wodzie mineralnej 5l
Ogórki ( na oko tyle ile wejdzie do butli)
duża główka czosnku

spory kawałek chrzanu
5 baldachów kopru
liscie chrzanu albo wiśni

Na spód butli dac połwe czosnku,chrzanu i kopru wrzucic ogórki(potrzasac od czasu do czasu butlą) w połowie dac resztę czosnku,chrzanu i kopru znowu ogórki na koniec liście chrzanu albo wiśni.



Ja zgotowuję 2,5 l wody,dodaję 4 łyżki soli kamiennej i zalewam po wystudzeniu.

Od czasu do czasu trzeba odkrecac korek żeby gazy wypuscic.
-------------------
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Marynaty i Przetwory domowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach