Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Ryż

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Makarony,Ryż,Kasze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 16:52, 12 Lut 2010    Temat postu: Ryż Back to top

Ewam

Ryżowa zapiekanka z boczkiem
--------------------------------------

Składniki:
3 woreczki ryżu
40 dag wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
10 dag żółtego sera
1 szklanka rosołu
4 łyżki śmietany 18%
majeranek
sól
pieprz
ketchup


Sposób wykonania:

Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polać ketchupem.

Składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.
[link widoczny dla zalogowanych]
___________________________________________


Ryz po turecku
-----------------------
Tylko mnie nie zabijcie za to ztureczczenie (tak to nazwac? hhihi) hihihi poprostu wpisuje to co jadlam ,co gotowala mama szwagra ,co zapamietalam no i najwazniejsze to co bylo smaczne ,jest wyprobowane i co juz osobiscie robilam Smile

a wiec skladniki
•1 czesc ryzu
•¼czesc makaronu w ksztalcie ryzu
•kukurydza w puszcze
•maslo
•vegeta

Ryz ugotowac na sypko,makaron w ksztalcie ryzu ugotowac na sypko.
Maslo roztopic w garnku ,albo na patelni,w zaleznsci od upodoban i ilosci...masla ma byc sporo,zeby je bylo czuc,ale oczywiscie nie tyle zeby ryz czy makaron w tym masle plywaly...wsypac ryz i makaron podgrzewajac mieszac zeby bylo wszystko cieple ,dodac kukurydze i doprawic do smaku vegeta ...pycha do wszystkiego ,mieska ,ryb ,warzyw ...zamiast ziemniakow
____________________________________________________________


Ostatnio zmieniony przez claudia_1 dnia Pią 17:01, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 16:54, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Olina

Ryż inaczej

ryż
marchewka
pietruszka
szynka
serek topiony
zioła
curry
kostka rosołowa

Surowy ryż wrzucić na patelnie i lekko podsmazyc z odrobina tłuszczu tak zeby sie zrumienił.
W osobnym garnku rozpuszczmy kostke rosolową i zalewamy nia ryż. Przykryć i zostawić na ogniu ok. 15 min. Kiedy ryz zacznie pęczniec dodajemy warzywa pokrojone w słupki,jak warzywa zaczna mięknąć dodajemy szynke i serek pokrojony w kostkę,Wszystko wymieszać,zostawić na małym ogniu aż ryż będzie miękki,posypać przyprawami.

Z netu
 
Zobacz profil autora
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 16:55, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda

Placki z ryżu
------------------

Ciasto jak na naleśniki:
cukier waniliowy, proszek do pieczenia,
woreczek ugotowanego ryżu.
Można dodać starte na grubych oczkach jabłko.
Smażyć jak placki ziemniaczane.
Po usmażeniu posypać cukrem.
_______________________________________________

Ryż po włosku
------------------

składniki:
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 500 g pomidorów
* 400 g ryżu
* 80 g masła
* 50 g parmezanu lub innego tartego sera
* puszka konserwowanego groszku
* 50 g szynki
* sól

Czosnek udusić w oliwie na złoty kolor. Gdy się zarumieni, wyjąć go i na tłuszcz włożyć umyte, obrane ze skóry, pokrojone na cząstki i pozbawione pestek pomidory. Dusić bez przykrycia, aż sos bardzo zgęstnieje. W lekko osolonej ugotować ryż tak, aby był twardawy
Odcedzić, wymieszać z masłem i parmezanem. Uformować z niego niską babkę z dużym wgłębieniem po środku. Wgłębienie przegrodzić na dwie połowy warstwą ryżu. Do jednego wgłębienai wlać sos pomidorowy, do drugiego - odcedzony groszek zagrzany razem z pokrojoną drobno szynką i odrobiną masła. Podawać jako przystawkę lub osobne danie.
_____________________________________________________________


Ryż smażony
-----------------

* 2 szkl ugotowanego ryżu
* średnia cebula - pokrojona w piórka
* 1-2 jajka
* 5-6 łyżek oleju sojowego
* 10 dkg pieczarek - pokrojonych w grube plastry
* pół łyżeczki cukru
* sól, pieprz
* 3-4 gałązki szczypiorku
* posiekana zielona pietruszka

Marynata:

* łyżka sosu sojowego
* ząbek czosnku - roztarty
* łyżeczka mąki ziemniaczanej
* pół łyżeczki cukru
* 1 łyżka wódki

Składniki marynaty wymieszać.

Jajka roztrzepać i wlać na patelnię z rozgrzanym olejem, nie mieszać, smażyć aż się zetną. Przestygnięty omlet zwinąć w rulon i pokroić jak makaron. Rozgrzać olej, usmażyć cebulę na dużym ogniu ciągle mieszając. Wlać marynatę i trzymać na ogniu jeszcze minutę. Oddzielnie smażyć na oleju pieczarki, przez 1-2 minuty. Smażyć ryż 1 minutę, dodać sos sojowy, cukier, pieczarki, szczypiorek, cebulę. Przybrać makaronem z omletu i pietruszką.
_________________________________________________________


Risotto
--------------

Skladniki:
*0,5 kg piersi z kurczaka
*4-5 pieczarek
*1 szt papryki (obojetne jaki kolor, niemniej jednak optycznie lepsze jest dodanie papryki czerwonej)
*1 szt pora
*1 szt dużej marchewki
*1/2 szklanki oleju
*sól, pieprz i maga do smaku, wegeta

Pierś z kurczaka pokroic w kosteczkę, ugotować z małą ilościa wegety. Ryż ugotować na pól twardo. Pokroić warzywa, marchewke zetrzeć na sredniej wielkości oczkach tarki, tak przygotowane warzywa duścic na oleju do miekkości. Gdy warzywa są juz miękkie, ryż i mięso ugotowane zmieszać wszystko razem i doprawic sola, pieprzem i koniecznie magi. Smacznego
__________________________________________________________


Ostatnio zmieniony przez claudia_1 dnia Pią 16:58, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 16:59, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Nora

RYŻ W LIŚCIACH SAŁATY
------------------------------

UGOTOWAC SZKLANKĘ RYŻU NA SYPKO
30 DKG RESZTEK Z KURCZAKA PIECZONEGO LUB GOTOWANEGO
JAJO
ZIELONA SAŁATA
SZKLANKA ŚMIETANY
SÓL PIEPRZ, MASŁO
ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
CUKIER

MIĘSO ZEMLEĆ POŁĄCZYĆ Z UGOTOWANYM RYŻEM DOPRAWIC DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM,WYROBIĆ
LIŚCIE SALATY ZALAĆ WRZĄTKIEM,OSĄCZYĆ
Z FARSZU FORMOWAĆ MAŁE KULKI ZAWIJAĆ W LIŚCIE SAŁATY,UŁOŻYĆ CIASNO W ŻAROODPORNYM NACZYNIU
ŚMIETANĘ DOPRAWIC SOKIEM Z CYTRYNY,SZCZYPTĄ CUKRU,SOLĄ I PIEPRZEM,ZALAĆ OWINIĘTE SAŁATĄ KULKI ZAPIEKAĆ W PIEKARNIKU 30-40 MIN.
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 13:48, 31 Gru 2011    Temat postu: Back to top

RYŻ W WARZYWACH z kurczakiem


Porcja na 8 osób

1,5 szklanki niegotowanego, suchego ryżu*
4 łyżki oleju
kurczak, skrzydełka, udka (porcja dla każdej z osób)
marchewka – ok. 2 sztuk (ok. 30 dag)
pietruszka (ok. 20 dag)
seler (selera i pietruszki razem tyle co marchwi)
por – jeden średni (ok. 20 dag)
sól, pieprz, papryka w proszku albo przyprawa Kamis do pieczonego kurczaka
2 kostki rosołowe (królewski lub z kury)

Kurczaka umyć, odsączyć, rozkawałkować i posypać przyprawą, odczekać 10 minut (jeśli nie mamy przyprawy posypać solą, pieprzem i papryką, ale odczekać 1,5 godziny). Obsmażyć na gorącym tłuszczu, odłożyć na talerz. Naczynie żaroodporne (6-litrowe)** wysmarować olejem. 4 łyżki oleju rozgrzać na patelni i wsypać ryż. Zrumienić mieszając (8-10 minut) na jasnobrązowy kolor. Wsypać do naczynia, wyrównać. Zetrzeć surowe: marchew, pietruszkę i seler na tarce o małych oczkach (selera i pietruszki razem musi być tyle co marchwi). Por pokrajać od białej strony na pół i w talarki. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ryż. Następnie na warzywa ułożyć kurczaka. W pół litrze wody rozpuścić kostki rosołowe, wlać do ryżu. Całość pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień piec w 200 st. C. przez ok. 1 godz. i 10-20 min. Po upieczeniu zdjąć kurczaka, wymieszać ryż z warzywami i ewentualnie doprawić do smaku. Na talerze wykładać porcje ryżu, obok kurczaka i świetnie do tego pasuje ananas z puszki, a najlepiej gruszka.
Bardzo często robię to danie (podwójną porcję) na rodzinne świąteczne obiady i każdemu smakuje Very Happy

* dzień wcześniej albo kilka godzin wcześniej ryż dobrze wypłukuję i zostawiam do wyschnięcia bo na patelnię wsypujemy surowy ryż
** do pieczenia tego dania używam metalowej "gęsiarki" bo najlepiej się sprawdza


Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Sob 13:49, 31 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Makarony,Ryż,Kasze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach