Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


NADZIEWANE MUSZLE MAKARONOWE

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Makarony,Ryż,Kasze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 17:34, 12 Lut 2010    Temat postu: NADZIEWANE MUSZLE MAKARONOWE Back to top

Ewam

NADZIEWANE MUSZLE MAKARONOWE
-----------------------------------------------

Włóż muszle do wrzącej wody, posól, dodaj trochę oleju lub oliwy. Makaron ugotuj al dente. Po ugotowaniu spłucz dokładnie zimną wodą i odsącz na sitku. Następnie rozłóż muszle na ręczniku, aby dokładnie obeschły. Przygotuj farsze:

Farsz serowy
Składniki: 100 g sera żółtego typu gouda lub ementaler, 6-7 jajek ugotowanych na twardo, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3-4 łyżki majonezu, pieprz czarny świeżo mielony, sól
Jajka i ser pokrój w kosteczkę. W misce wymieszaj majonez, musztardę, wrzuć pokrojony ser i jajka, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Nadziewaj muszelki.

Farsz pieczarkowy
Składniki: 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 serek topiony gouda lub ementaler
pół pęczka natki pietruszki i/lub natki koperku, pieprz czarny świeżo mielony,
sól, sok z połowy cytryny, olej do smażenia (3 łyżki), masło do smażenia (ok. 1-2 łyżki).
Pieczarki pokrój na pół, a następnie na plasterki, cebulę posiekaj w kosteczkę, koperek posiekaj drobno. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki, od razu posól i polej sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją (pod warunkiem, że używasz młodych i białych pieczarek). Duś je aż do odparowania wody, którą puszczą pieczarki. Przełóż na talerz i na tej samej patelni bez mycia na 1 łyżce masła zrumień cebulkę, powinno to trwać ok. 8-10 minut. W rondlu rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj serek topiony i rozpuść go, dodaj pieczarki i cebulkę. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Teraz dodaj koperek, posól i popieprz. Ostudź i nadziewaj.

Farsz tuńczykowy
Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 średnie korniszony, 3 plastry marynowanej papryki, pół słoika marynowanych pieczarek, pół słoiczka marynowanych cebulek, pół słoiczka małego majonezu, sól, pieprz
Korniszony, paprykę i pieczarki pokrój w kosteczkę, dodaj dokładnie odsączonego tuńczyka, cebulki, majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, twarogiem i kurczaczkiem w miodowo imbirowej marynacie
------------------------------------------

Piersi kurczaka kroimy na kawałki i na pare godzin wsadzamy do marynaty:
oliwa
sos sojowy
ocet winny
2 łyżki miodu
imbir ( tak na oko)
liść laurowy
ziele angielskie 2 kulki
pieprz
czosnek rozgnieciony

Generalnie ta marynata nadaje sie również do innych mięs np. na grilla

Smażymy na patelni kurczaczka z 1/3 marynaty i dodajemy paczkę mrożonego szpinaku i kostkę rozgniecionego twarogu, albo fetę, troche masła do smaku, przyprawiamy wedle uznania. Taki sos mieszmy z makaronem ( ja wybieram rurki najczęściej). Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornedo i posypuję mozzarellą. Zapiekam 20-30 min
_____________________________________________________________


Ewam

cannelloni z serkiem wiejskim
------------------------------------------

[link widoczny dla zalogowanych]
Przepis znalazłam go na opakowaniu makaronu cannelloni Lubelli (to takie duże rurki).
więc serek wiejski miesza sie z jajkiem przyprawami (bazylia ) i pokrojoną w kostkę papryką i nadziewa sie nim te rurki. Makaron układa sie rurka przy rurce w naczyniu żaoodpornym wysmarowanym masłem i zalewa sosem pomidorowym. Na sos potrzeba pomidory z puszki, czosnek i podsmażoną cebulkę. Na koniec posypujemy startym żółtym serem. I zapiekamy w 200stC przez ok 30min.
PYCHA!!!
_____________________________________________
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 21:12, 21 Mar 2010    Temat postu: Back to top

SZPINAK w muszlach


1 cebula szalotka albo dymka
2-3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chili (niekoniecznie)
1 łyżka oliwy
1 op. (400 g) mrożonego szpinaku grubo siekanego
5-6 łyżek śmietany 30%
200 g sera pleśniowego
100 g startego sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
0,5 op. makaronu conchiglioni (duże muszle)
2 łyżki masła, 3-3 łyżki bułki tartej


Obraną cebulę, czosnek i oczyszczone z pestek chili posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mrożony szpinak i ogrzewać razem, aż odparuje płyn. Odstawić z ognia, wymieszać ze śmietaną. Dodać pokruszony ser pleśniowy i starty żółty ser. Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej i ew. szczyptą soli. Muszle włożyć do osolonego wrzątku. Ugotować al dente przez 6-8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Napełnić nadzieniem. Ułożyć w wysmarowanym masłem i posypanym tartą bułką naczyniu do zapiekania. Piec w 180 st. C przez 10 minut, aż ser się roztopi.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Makarony,Ryż,Kasze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach