Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Przystawki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:58, 09 Lut 2010    Temat postu: Przystawki Back to top

Grzyby jak ryby- REWELACJA
łatwe
Składniki Przepis
Składniki:

1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże - bielutkie). Wykorzystujemy tylko kapelusze, reszte można wykorzystac np. do zrobienia zapiekanek dziecion na kolację
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)

Zalewa:

4 szklanki wody,
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu koniecznie Pudliszki (łagodny ) !!!!
1 słoik koncentratu koniecznie Pudliszki !!!!
1 łyzka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy



Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na goracym oleju na złoty kolor.

W miedzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.

Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
I warstwa - grzyby,
II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa - grzyby
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki

Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.

Tą przystawkę nalezy podawać nastepnego dnia po sporządzeniu !
lexi27


Placuszki z wątróbki

- 50 dkg wątroby drobiowej
- 1/2 szklanki mąki,v - 1/2 szklanki mleka,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka oleju,v - pieprz, sól do smaku, ulubione przyprawy

Wątróbkę przekręcić przez maszynkę do mięsa dodać pozostałe składniki, wymieszać na dość rzadką masę .Smażyć na oleju tak jak placki zmiemniaczane
ps. mozna zamiast mielić wątróbkę to drobno posiekać


Roladki z szynki z farszem z białego sera z chrzanem

Składniki:
· 1 plaster szynki - duży lub średni (okrągły, nie porwany)
· 2 łyżeczki białego sera tłusty
· 1 łyżeczka tartego chrzanu
· cukier
· sól

Sposób przyrządzania:
Ser utrzeć z chrzanem. Doprawić solą i cukrem do smaku. Szynkę zwinąć w rożek. W środek włożyć masę serowo-chrzanową i udekorować.


Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym

Składniki:
- cebula
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- kostka rosołowa
- olej do głębokiego smażenia
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Robimy ciasto naleśnikowe z mleka, jajka i mąki. Dodatkowo dodajemy jedną kostkę rosołową. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na zwykłe naleśniki żeby dobrze obklejało cebulkę. Cebulę obieramy i kroimy na około jednocentymetrowe plastry. Środek plastra usuwamy tworząc krążki. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytownicy, maczamy krążki dokładnie w cieście i wrzucamy na wrzący olej. Jak zaczną się robić rumiane odwracamy na drugą stronę. Po uzmażeniu wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku w którego wsiąknie nadmiar tłuszczu. Podajemy póki jest ciepłe.
Oprócz cebulek możemy użyć różnych innych warzyw, np. cukinii, kabaczka..

Przepis pochodzi z internetu.


Roladkowe kanapki

Skladniki:

1 dluga bagietka
ok.25 dkg szynki w plasterkach (lub innej wedliny)
ok.25 dkg sera zoltego w plasterkach
serek sniadaniowy Hochland lagodny bez dodatkow (ok.1 /2 opakowania)
lub inny tego typu serek
4-5 srednich ogorkow kiszonych
papryka konserwowa
inne ulubione dodatki
sol,pieprz
folia spozywcza do owiniecia

Sposob wykonania:

Dla wygody kroimy bagietke na 4 lub 5 czesci.Kazdy kawalek przecinamy poziomo tak jak bulke,ale nie do konca (ma sie tylko otwierac).Wydlubujemy ze srodka tzw.osrutke,ktora nie bedzie nam potrzebna.Kazdy kawalek smarujemy wewnatrz serkiem-cieniutko,ale dokladnie.Nastepnie kladziemy wedline,a na nia zolty ser.Ogorki kroimy wzdloz na cwiartki,a papryke w dluzsze paski i ukladamy wzdluz bagietki.Potem zwijamy dosyc mocno tak jak rolade i obwijamy scisle folia spozywcza.Dajemy do lodowki na kilka godzin,a najlepiej na noc (mozna tez zamrazac na dluzszy czas).
Przed podaniem odwinac i kroic na kromeczki grubosci ok.1 cm.

Przepis z tąd [link widoczny dla zalogowanych]

Roladki z szynki

nadziewane połowa sałatka z pora a połowa białym serem wymieszanym z chrzanem, sola i pieprzem i odrobina jogurtu.

Sałatką z pora

Jeden duży por,
3 jajka,
4 rzodkiewki,
majonez (można zastąpić jogurtem naturalnym),
sól, pieprz,

Pora obieramy z zewnętrznych liści i odcinamy korzeń. Przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w plasterki. Tak pokrojonego wrzucamy do wrzątku (wszystkie kawałki muszą się całkowicie zanurzyć), co kilka chwil mieszając. Parzymy około 2 minut - jeśli ktoś lubi ostrzejszą sałatkę to krócej, jeśli mniej ostrą to dłużej. Przelewamy przez sitko i odstawiamy żeby ociekł z wody. Gotujemy na twardo 3 jajka, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Myjemy rzodkiewki i również kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dopiero po ostygnięciu pora możemy wymieszać wszystkie składniki, dodając majonez (lub jogurt naturalny) i sól, pieprz do smaku.


Klopsiki do zagryzki (O2 – Pancia7302)

1 kg mięsa mielonego,
bułka tarta,
jajko,
papryka surowa czerwona,
pieprz, sól;
na zalewę
1 kg cebuli obranej pokrojonej cienko,
3 ziela angielskie,
2 listki laurowe,
2 łyżki cukru,
ocet.

Z mięsa, papryki, jaja, bułki tartej (nie za dużo) zrobić mielone, usmażyć w oleju, z reszty zrobić zalewę gotując do miękkości cebulę, na końcu dodać ocet i słoiczek lub dwa przecieru pomidorowego. Zalać wywarem mielone, można dodać chili, odstawić na 2 dni.
Można zamiast mięsa zrobić z mielonej surowej ryby i też przesmażyć, zalać na dwa dni.
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 20:00, 09 Lut 2010    Temat postu: Back to top

KRUCHE BABECZKI Z PIECZARKAMI
----------------------------------------------
Można kupić gotowe babeczki mozna zrobic samemu.
nadzienie :
pół łyżeczki pieprzu kolorowego
30 dag pieczarek
cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
ciasto:
50 dag mąki
2 żółtka
25 dag masła
1/2 szklanki ramy cremefine classic
sól
zagnieć ciasto.Zawiń w folię i na godzine włóż do lodówki.Rozwałkuj,wykrojonymi krążkami wylep foremki.Piecz na jasnozłoty kolor i szybko wyjmuj.
pieczarki pokrój w plastry,cebule posikeaj.W rondlu rozgrzej tłuszcz ,włóż cebule i pieczarki,dodaj troszke wody i duś ok 20 minut.Oprósz mąką i zagotuj.Podgrzewaj do zagęszczenia.Na koniec dodaj kolorowy pieprz,natke.Gorącym nadizneiem napełniaj babeczki.




BROKUŁY W CIEŚCIE Z SOSEM CZOSNKOWYM
-------------------------------------------------------
(z tej porcji na ciasto wychodzą mi 2 brokuły)
2 brokuły
ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 jaja
3 szklanki jasnego piwa
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
sos:
1 l jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
ząbek posiekanego czosnku
soł,pieprz
brokuły podizel na różyczki,wrzuć na chwile do wrzątku.Mąke,jajka,piwo zmiksuj.Dodaj sól,pieprz i gałke.Ciasto wstaw na godzine do lodówki.Rózyczki maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu.Jogurt wymieszaj z majonezem,cozsnkiem,solą i pieprzem.



BRUSCHETTY
-----------------
3 duże miąższowe pomidory
bagietka
3 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki i bazyli
sól,pieprz
kilka listków bazyli
bagietke pokroić na kromki,włożyć do piekarnika i opiekać na złoty kolor 5 min w temp 200 stopni.Pomidory obrać ze skórki,gniazda nasienne usunąć a miąższ pokroić w kosteczke.Posiekać czosnek,wymieszać z pomidorami oraz z natkąi bazylią.1 ząbkiem czosnku natrzeć każdą grzanke z jednej strony,ułożyć na każdej grzance listek bazyli i po porcji pokrojonych pomidorów.Każda porcje opruszyć solą i pieprzem.



lodeczki z cykorii
----------------------

Teraz jest odpowiedni sezon na cykorię, a ta dostępna na tackach w marketach wcale nie jest gorzka (może końce zewnętrznych liści, zresztą to pikanterii dodaje ).
Sałatkę (typu feta+oliwki+kukurydza+ogórek albo dowolna inną, nieźle będzie też pasować jakaś słodkawa z rodzynkami) nalozyc w ułożone na płaskim półmisku porozdzielane listki cykorii. Każdy bierze liść w łapę i chrupie
Jakby was poniosła fantazja dekoracyjna, to można kupić prostokątny kawałek twardego żółtego sera, pokroić w plastry, każdy plaster przekroić jeszcze po przekątnej i na masztach z wykałaczek dorobić swoim łódeczkom serowe żagle (Nie dam głowy, czy wykałaczki się będą trzymać wbite w cykorię i lekko stabilizowane sałatką, ale powinny).


bagietki zapiekane
-----------------------

bageitke/bulke/chleb posmarowac przecierem pomidorowym, posmarowac gruba warstwa pieczarek (ztartych na tarce i uduszonych na masle), posypac startym serem zapiec

podawac z ketchupem albo najlepiej z sosem czosnkowym (jogurt naturalny+majonez+czosnek+ziola)


"buleczki kazjerki nadziewane"
z bułki kajzerki nalezy odciąć "dekielek" i wydrązyc miąsz, nastepnie mozna ta bułeczke dowolnie faszerowac , pieczarkami przesmazonymi , czy kiełbaska z cebula, porami, itd ,itp ,przykrywamy plastrem zółtego sera, na to odciety dekielek i do piekarnika na 3-4 min zeby bułeczki sie podgrzały.....
ja poszłam o krok dalej i do tych wydrążonych bułeczek dałam porcyjke bigosu , fasolki po bretońsku czy chili con corne i przykryła "dekieliem" i do piekarnika, na imprezach hit!!!!!
co do środka włozycie zalezy tylko i wyłącznie od Waszej fantazji....


KROKIETY NA WAFLU
Ziemniaki ugotowac jak do obiadu, podusić, dodać podsmażoną cebulkę, sól, pieprz
Jeszcze gorące posmarować na tali wafla-andruta.
Na brzeg ułożyć parówki albo kiełbaski(w orginalnym przepisie sąsiadki były parówki, ale moja teściowa dała jakąś cienką kiełbase) ułożyć ser żółty i zwinąć w roladę.
Następnie pociąć w poprzek na małe porcje , moczyć w roztrzepanym jajku i usmażć.
Mówię wam, że naprawde pyszne, zwłaszcz z barszczykiem.
Zdziwiłam się bardzo, ze teściowa to zrobiła, bo zazwyczaj niechętnie sięga po takie wynalazki, ale smakowało wszystkim.
No i ja jutro robię, ale porcję zrobię ze smazonymi pieczarkami, ciekawe co wyjdzie, dam znać.


KROKIETY Z KASZY GRYCZANEJ..A oto przepis:

2torebki kaszy gryczanej,garsc grzybow suszonych lub mrozonych,5dkg sera zoltego,1mala cebulka,2jajka,sol i pieprz do smaku

Grzyby oplukac,ugotowac,odcedzic,posiekac.Wody nie wylewac tylko w niej zagotowac kasze(pol godz od momentu wrzenia)Ostudzic.dodac jajka,grzyby,zieleniny,sol,pieprz i cebulke.Wszystko starannie utrzec.Uformowac walek o sr 3cm,kroic na kawalki 10cm,panierowac jak krokiety czyli jajko i bulka.Smazyc na zloty kolor
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:30, 18 Cze 2010    Temat postu: Back to top

Pory lub cykoria z szynką



po 2 pory lub 2 cykorie na osobę
2-4 plastry szynki (może być konserwowa) lub boczku
250 ml śmietany
1-2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pęczek szczypiorku lub dymki
sól, pieprz


Cykorię lub pory (białe części) płuczemy, a następnie zalewamy osolonym wrzątkiem i obgotowujemy przez 15 minut. Odcedzamy i zawijamy każdego pora w plastry szynki. Cykorię możemy przekroić na pół i każdą połówkę zawinąć osobno. Cebulę i szczypior siekamy. Śmietanę ubijamy z jajami, dodajemy przyprawy oraz cebulę i szczypiorek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cykorię lub pory owinięte szynką. Polewamy śmietaną z przyprawami. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180ºC.
Danie pyszne. Ja robiłam 2 porcje, a na jedną osobę była jedna cykoria i jeden por – wtedy dałam 1 jajko do sosu i trzeba piec w małym naczyniu, aby pory i cykoria były dobrze zakryte przez sos.


Przepis Macieja Kuronia z jego strony internetowej
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach