Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Gołąbki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 20:17, 09 Lut 2010    Temat postu: Gołąbki Back to top

Gołąbki po wenecku

główka białej kapusty
100 g fasoli perłowej
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 cebule
1 szkl rosołu
300 g wieprzowiny bez kości
1 łyżka tłuszczu
sól
pieprz
majeranek

Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, pozostawić na 2 godziny, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści. Cebule obrać, opłukać pokrajać w drobną kostkę, usmażyć. Fasolę zmielić razem z mięsem, wymieszać z cebulą, koncentratem pomidorowym, doprawić. Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać rosołem, wstawić do gorącego piekarnika i dusić do miękkości pod przykryciem.

Gołąbki po wietnamsku

1 główka białej kapusty
80 g ryżu
1-2 cebule
2-3 łyżki ketchupu
1 szkl rosołu
150 g wieprzowiny bez kości
80 g fasoli perłowej
1 łyżka tłuszczu
sól
pieprz
przyprawa curry

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściać grube nerwy nie uszkadzając liści. Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godz. następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, zmielić razem z mięsem. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z przygotowaną masą i ryżem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać rosołem wymieszanym z ketchupem i dusić do miękkości pod przykryciem

Gołąbki z grzybami

300 g świeżych grzybów
500 g świeżej kapusty
2 cebule
3-4 łyżki oleju
2 łyżki margaryny
2 szkl sosu śmietanowego z przecierem pomidorowym
sól

Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie oddzielić liście i lekko pobić nerwy liściowe. Grzyby ugotować, drobno pokroić, wymieszać z posiekaną podsmażoną cebulą, posolić i obsmażyć. Farsz kłaść na liściach kapusty i zawijać je w koperty. Gołąbki obsmażyć, zalać sosem i dusić 35-40 minut.
_________________


GOŁĄBKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

KILKA LIŚCI KAPUSTY
30 DKG PARZONEJ BIAŁEJ KIEŁBASY

NA SOS:
PUSZKA POMIDORÓW BEZ SKÓRKI
CEBULA
SZCZYPIOREK
1/2 SZKL. ŚMIETANY
1/2 ŁYŻECZKI OREGANO
SÓL,PIEPRZ,OLIWA

LIŚCIE OBGOTOWAĆ ,WYCIĄC TWARDE WŁÓKNA
KIEŁBASĘ POKROIĆ NA KAWAŁKI,KAŻDY OWINĄĆ LIŚCIEM I SPIĄĆ WYKAŁACZKĄ
CEBULĘ OSIEKAĆ,ZESZKLIĆ NA OLIWIE,DODAĆ ZMIKSOWANE POMIDORY,DOPRAWIĆ,ZAGOTOWAĆ,DODAĆ ŚMIETANĘ I OREGANO
GOŁĄBKI WŁOŻYĆ DO GARNKA Z SOSEM,CHWILĘ PODDUSIĆ
PRZED PODANIEM WYJĄĆ WYKAŁACZKI
{MOŻNA ZAMIAST CAŁYCH POMIDORÓW DAĆ NP. KONCENTRAT POMIDOROWY I MOŻE BYĆ ZWYKLA KIEŁBASA}


Leniwe gołąbki

SKŁADNIKI:
350 g mielonego mięsa wieprzowego,
400 g kapusty,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1/2 szklanki surowego ryżu,
1/4 szklanki kaszy manny,
1 jajko, sos sojowy,
sól i pieprz.

Na sos:
2 kostki rosołowe,
przecier pomidorowy,
płaska łyżka mąki pszennej,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.

SPOSÓB WYKONANIA:
Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i drobno siekamy za pomocą malaksera (lub ścieramy na tarce) ja poiszatkowałam. Odciskamy z nadmiaru soku, po czym łączymy z mięsem. Dodajemy surowy ryż, kaszę mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól (bardzo oszczędnie), pieprz oraz odrobinę sosu sojowego do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiany, a z powstałej masy formujemy nieduże, podłużne kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu, aż porządnie się zrumienią z obu stron. Następnie zdejmujemy kotleciki z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej odpowiedniej ilości wrzątku i zalewamy pulpety, tak aby były całkowicie przykryte.
Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50-60 min w temperaturze 170 stopni C. Kotlety powinny nieco napęcznieć. Po tym czasie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, zlewamy powstały w czasie pieczenia sos do rondelka. Rozcieńczamy go wodą, tak, aby powstała ilość wystarczyła do ponownego przykrycia kotletów. Sosik zagotowujemy, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Obie mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie, po czym wlewamy do sosu. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia (sos będzie raczej rzadki). Zalewamy nim kotlety i wstawiamy jeszcze na chwilkę do piekarnika. Kiedy sos zacznie bulgotać, oznacza to, że danie jest gotowe.
przepis z netu w całości

Moja uwaga
Za długi okres pieczenia wystarczy 1/2 h i ja zmniejszyłam po 10 min temperaturę /od chwili zagotowania/ do 110 stopni.
_________________
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 12:40, 12 Mar 2012    Temat postu: Back to top

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną

Do przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną będziesz potrzebowała:

1 białej kapusty,
1 woreczka kaszy gryczanej,
10 dag suszonych grzybów,
1 jajka,
soli,
pieprzu,
2 cebul,
0,5 litra bulionu warzywnego.


Kapustę należy obgotować w wodzie, aby jej liście stały się elastyczne. Następnie wybieramy kilka dużych liści, które ułatwią nam zawijanie farszu.

Kaszę należy ugotować i po ostudzeniu dodać do niej surowe jajko. Grzyby zalewamy wrzątkiem na kilka godzin przed gotowaniem potrawy, a następnie dodajemy je do farszu razem z zeszkloną cebulką. Całość doprawiamy solą i pieprzem.


Na środku każdego liścia kładziemy farsz i zawijamy go, zakładając kapustę z każdej strony. Następnie gołąbki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około godzinę.

Smacznego!
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach