Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Słodycze

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 17:57, 06 Lut 2010    Temat postu: Słodycze Back to top

Ciasta i Desery - Słodycze
Maria Wanda - 2008-04-21, 20:32
Temat postu: SłodyczeKrówki to bardzo fajne cukierki. Każdy ma swoje ulubione: kruche, ciągnące się lub mocno skarmelizowane (toffi). Fajnie jest zrobić je samemu i zjeść takie świeże i miękkie. Wprawdzie cukier nie jest najzdrowszy, ale przynajmniej wiem, że nie daję moim dzieciom chemii. Przy okazji, polecam Wam śmietanę 30% w woreczku jest tańsza i bez konserwantów.

Krówki ciągutki

* pół litra śmietany 30%
* 2 szklanki cukru

Jeśli zamiast zwykłego cukru dodasz cukier puder, szybciej uzyskasz masę toffi. Wszystkie składniki wymieszaj i podgrzewaj na niezbyt silnym ogniu często mieszając. Trwa to około 40 minut, niestety. Przygotuj talerz, zimny, nasmarowany masłem. Co jakiś czas nalej na talerz kroplę masy i sprawdź czy tężeje. Najpierw masa będzie gotowa do wykonania krówek-ciagutek. Jeśli pogotujesz dłużej - wyjdzie masa toffi. Gotową masę wylej do odpowiedniej wielkości naczynia. Po stężeniu pokrój lub pokrusz na kawałki.
Uwagi: Jeżeli użyjemy cukru pudru zamiast zwykłego, to masa szybko zgęstnieje i zrobi się "toffikowa". Krótko gotowaną masą można smarować świeżo upieczone ciasto kruche. Po wystygnięciu masa nie straci elastyczności.

Krówki kruche i miękkie

* pół litra śmietany 30% (może być mniej tłusta)
* szklanka cukru
* pół kostki masła
* cukier z prawdziwą wanilią lub esencja waniliowa

Wszystkie składniki wymieszaj w garnku z grubym dnem i gotuj na średnim ogniu, mieszając. Gdy masa stanie się wyraźnie beżowa i zacznie się lekko przypalać, zdejmij garnek z ognia i ucieraj kilka lub kilkanaście minut. Masa będzie coraz chłodniejsza i gęsta. Wyraźnie zgęstniałą masę wylej do formy wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do lodówki. Kiedy dobrze stężeje - pokrój.
[link widoczny dla zalogowanych] Maria Wanda - 2008-04-27, 09:55
Blok czekoladowy
z WPD podała Jenny

250 g Kasi lub masła
500 g mleka w proszku
125 ml wody
6 łyżek kakao
450 g cukru
7 paczek herbatniki (ok.70szt.)

Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię, dosyp cukier i kakao. Całość zagotuj, aby składniki się dobrze rozpuściły. Przestudź. Połowę herbatników drobno pokrusz. Masę kakaową przelej do miski, wsyp mleko w proszku i pokruszone herbatniki. Wszystko wymieszaj. Pod koniec dołóż resztę połamanych na pół herbatników. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, ugnieć i wstaw do lodówki. nora - 2008-04-29, 05:31
LIZAKI

6 ŁYŻEK CUKRU
3 ŁŻKI SYROPU OWOCOWEGO[MALINOWY,POMARAŃCZOWY]
CUKIER WYMIESZAĆ Z SYROPEM ICIĄGLE MIESZAJĄC PODGRZEWAĆ NA MAŁYM OGNIU,AŻ DO ROZPUSZCZENIA KRYSZTAŁKÓW
GORĄCĄ MASĘ WYLAC NA FOLIĘ ALUMIN. FORMUJĄC LIZAKI
W KAŻDYM LIZAKU UMIEŚCIĆ PATYCZEK I POZOSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA nora - 2008-04-29, 05:34
SZYSZKI
25 DKG KRÓWEK
25 DKG TOFFI
MARGARYNA
2 ŁUŻKI KAKAO
2 WORECZKI RYŻU PREPAROWANEGO
OLEJEK MIGDAŁ.

KRÓWKI I TOFFI ROZGOTOWAĆ DAĆ TŁUSZCZ DOBRZE WYMIESZAĆ NIE GOTOWAC ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA DODAC KAKAO I RYŻ I OLEJEK WYMIESZAĆ
FORMOWAC SZYSZKI
CIASTKA MUSZĄ DOBRZE ZASTYGNĄĆ Ewam - 2008-05-28, 18:18
Krajanka z masłem orzechowym ( [link widoczny dla zalogowanych] )

Składniki:

*
60 g masła
*
¼ szklanki miodu (90 g)
*
80 g brązowego cukru (można dać mniej)
*
1/3 szklanki (95 g) masła orzechowego: smooth lub crunchy
*
2 łyżki marmolady (u mnie morelowa)
*
1 szklanka (90 g) płatków owsianych
*
1,5 szklanki (50 g) ryżu preparowanego
*
pół szklanki (35 g) wiórków kokosowych
*
pół szklanki (75 g) mieszanki suszonych owoców, posiekanych niezbyt drobno
*
¼ szklanki posiekanego kandyzowanego ananasa

W małym garnuszku wymieszać masło, miód, cukier, masło orzechowe i marmoladę, lekko podgrzać, do rozpuszczenia cukru. Jak cukier się rozpuści doprowadzić do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Wsypać pozostałe składniki, wymieszać.

Formę kwadratową o boku 23 cm natłuścić, wcisnąć w nią gotową masę. Włożyć do lodówki, aż do stężenia. Przechowywać również w lodówce, przykrytą, do tygodnia czasu. Ewam - 2008-05-28, 18:20
Ciasteczka Tiramisu
[link widoczny dla zalogowanych]

Jak smakują takie ciasteczka? Oczywiście do złudzenia jak słynny deser ... choć trochę więcej z nimi roboty Wink . Delikatne miękkie biszkopty, przełożone kremem z mascarpone. Rozpływają się w ustach ... Są bardzo smaczne, lecz z pewnością nie dla osób na diecie Wink . Przepis Marthy Stewart .

Składniki na 30 ciastek:

* 5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
* 1 szklanka cukru
* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
* pół szklanki mąki
* 1/4 łyżeczki soli
* kakao do oprószenia - około 2 łyżek

Składniki na krem:

* 3/4 szklanki serka mascarpone
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto
* pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ponadto:

* 170 g czekolady deserowej

Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).

W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając.

Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i mieszając), do połączenia.

Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.

Piec około 12 - 14 minut (ja piekłam krócej, to zależy od piekarnika) w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.

*ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie, nie chrupiące; jeśli tak się nie stało - przełożenie kremem lub pozostawienie do drugiego dnia bez kremu z pewnoscią sprawi, że zmiękną

Krem do przełożenia:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, schłodzić przez 15 minut.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciastka smarować od płaskiej strony czekoladą, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć kremem. Podawać natychmiast.

Smacznego Smile lily - 2009-03-12, 07:00
Post usuniety przez moderatora!!! Sad Ewam - 2009-06-18, 18:11
Blok kakaowy.

Składniki:

1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 kostka masła
ok. 40 dag herbatników
1 paczka mleka w proszku (niebieskiego)
bakalie
5 łyżek kakao
zapach rumowy

Wykonanie:

Wodę, cukier i masło zagotować. Połowę herbatników pokruszyć, resztę zemleć. Razem z mlekiem, bakaliami, kakao i zapachem dodać do rozpuszczonego masła i cukru. Wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej przezroczystą folią podłużnej foremki. Następnie wstawić na parę godzin do lodówki, żeby blok stężał. Wyjąć go z formy. Pokroić w kawałki. Pyszotka!
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach