Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Chleb Żytni

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:04, 12 Lut 2010    Temat postu: Chleb Żytni Back to top

Maria Wanda

CHLEB ŻYTNI

Przepis:

1 kg mąki żytniej
40 dag ziemniaków
1 dag drożdży
sól
źródlana lub mineralna woda
tłuszcz do posmarowania blachy

Poprzedniego dnia 35 dag mąki zalać trzema szklankami przegotowanej ciepłej wody (najlepiej źródlanej albo mineralnej) i postawić w ciepłym miejscu do sfermentowania (zimą możemy wykorzystać do tego celu poczciwy kaloryfer). Rano ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito. Do zaczynu chlebowego dodać ziemniaki i pozostałą przesianą mąkę, pokruszone drożdże i łyżeczkę soli. Wyrabiać ciasto około 10 minut (najlepiej mikserem), a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 3-4 godziny. Przełożyć na natłuszczoną blachę i zostawić jeszcze na pół godziny. Włożyć do nagrzanego piekarnika (około 200°C) i piec około godziny. Do chleba można dodać kminek (mielony lub w ziarenkach), jeśli oczywiście lubimy jego smak.

W dawnych czasach blachę chlebową wykładano liśćmi kapusty i... tataraku, który ma podobno zapewniać zdrowie i doskonałą kondycję na długie lata!
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach