Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Chałka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:02, 12 Lut 2010    Temat postu: Chałka Back to top

Ata

CHAŁKA PACHNĄCA WANILIĄ- przepis na Cincinie podała Gusia

Zaczyn:

5 łyżek mleka
5 łyżek mąki
5 łyżeczek cukru
50g drożdży

150 ml mleka
2 jaja
50g masła
5 łyżek cukru
600g mąki (daję typ mąki 500 lub 550)
cukier waniliowy

jajo do posmarowania wierzchu chałki (ja smaruję mlekiem- A.)

Składniki zaczynu wymieszać ze są dokładnie i pozostawić na 15 minut.
Do zaczynu dodać jaja, mleko, rozpuszczone i wystudzone masło,cukier i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i dokładnie wyrobic ciasto. Pozostawić do wyrośnięcie, gdy podwoi objętość, podzielic na 3 częsci, każdą rozwałkować w wałeczek a następnie wałeczki spleść w warkocz. Pozostawić do wyrośnięcia, posmarować wierzch jajkiem, piec w 220 stopniach przez około 20 minut.

Ciasto można podzielić równiez na 6 wałeczków i zapleść dwie chałki, są wtedy mniejsze i poręczniejsze.

a tutaj link do zaplatania chałek (to jeden ze sposobów)
************************************************
[link widoczny dla zalogowanych]

a tutaj KRUSZONKA, bez niej nie ma dla nas chałki- ta jest szybka i pyszna, a jej autorką jest BAJADERKA

185 g mąki, 100 g cukru, cukier waniliowy wymieszać razem i polać stopionym gorącym masłem (100 g)
To jest bardzo duża ilość kruszonki- na chałki z tego przepisu (ja robię 2 mniejsze)
kruszonkę robię z połowy porcji i wychodzi jej wystarczająco dużo.
Polecam baaaardzo mooooocno Smile
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:57, 30 Kwi 2010    Temat postu: Back to top

CHAŁKA (Przepis pochodzi ze strony [link widoczny dla zalogowanych])
Jest naprawdę rewelacyjna

2,5 dag drożdży
1 szklanka wody
1 jajko
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
4,5 szklanki mąki pszennej
białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane)
kruszonka ( zrobiona z mąki, masła i cukru pudru- np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru)

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować.
Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki które z osobna dzielić na 4 lub 6 części.
Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym, roztrzepanym, jajkiem, posypać kruszonką.Piec około 35 minut w temperaturze 190°C.

A tutaj link do filmy jak zaplatać chałkę z 6 części
http://www.youtube.com/watch?v=22p3wIHLupc&feature=player_embedded
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Chleb i bułki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach