Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


NA ZDROWIE--porady

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Rady i Porady
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 17:48, 13 Lut 2010    Temat postu: NA ZDROWIE--porady Back to top

xyz_123..............2008-02-10, 16:20

ANTYBIOTYK NATURALNY
====================


-3 cytryny
-2 główki czosnku
-6 łyżek miodu
-1 szkl.wody(przegotowanej,zimnej)

Wycisnąć sok z cytryn,czosnek przecisnąć przez praskę,dodać miód i wodę,wymieszać(plastikową lub drewnianą łyżeczką).Odstawić na 24h,przecedzić.
zdrowa osoba -pić 1łyżeczkę dziennie
chora osoba -pić 1łyżeczkę co 4 godz.

przepis podawała Olina-na Oliwce

Kapłanki,Amazonki i ....czarownice.
-------------------------------

Maria Wanda ............2008-02-11, 09:27

Leczniczy ocet jabłkowy

Sposób przygotowania:

Pokrojone jabłka, bez części robaczywych, nadgniłych czy spleśniałych, zmiażdżyć lub zetrzeć' na tarce. Miazgę włożyć do szklanego naczynia i zalać ciepłą, przegotowaną wodą w ilości: l litr na 0,8 kg miazgi, Na l litr wody bierze się 4 łyżki cukru lub miodu.

W celu przyspieszenia fermentacji można dodać trochę drożdży piekarskich i suchego razowego chleba.

Odkryte naczynie trzymać w ciepłym (ponad 20 st. C), ciemnym miejscu. Miazgę mieszać 2—3 razy dziennie drewnianą łyżką, a po 10 dniach zlać do woreczka z gazy, odcisnąć. O-trzymany sok przecedzić ponownie do słoja z szerokim o-tworem. Na każdy litr soku do dać 50—100 g cukru (miodu) i kilka razy wymieszać. Następnie przykryć naczynie gęstą gazą lub płótnem, trzymać w cieple.

Po 4—8 tygodniach, gdy płyn uspokoi się i przybierze jasny kolor* usuwamy z niego resztki pofermentacyjne, przefiltrowujemy i zlewamy do butelek, wykładając lejek gazą. Korkujemy butelki, lakujemy (woskujemy), wstawiamy do chłodnego, ciemnego miejsca.

Ocet może być stosowany jako przyprawa do surówek, chrzanu, barszczu i innych potraw, a także jako produkt dietetyczny i leczniczy.

RECEPTY:



1. Angina. W 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody rozpuścić 2 łyżeczki miodu, dodać 2 łyżeczki octu. 4 Razy dziennie płukać powoli gardło, wypijać bardzo powoli kilka łyżeczek mieszanki, co jakiś czas. Dzieci do piątego roku życia łykają powoli mieszankę o składzie: l łyżeczka octu, l łyżeczka miodu, 3 łyżeczki ciepłej, przegotowanej wody.

2. Astma. Nacierać klatkę piersiową octem, a przy wrażliwej skórze octem zmieszanym z naparem kwiatu lawendy.

3. Bezsenność. Rano i wieczorem (po jedzeniu) wypijać po 2 łyżeczki octu zmieszanego z 2 łyżeczkami wody.

4. Bóle głowy. Przyłożyć na czoło (można i na kark), kompres z gazy namoczonej roztworem z 2 łyżeczek octu, 2 łyżeczek miodu i 1/2 szklanki wody. Po nagrzaniu kompres wymienić.

5. Choroby skórne, (suche, ze złuszczeniami lub lekko ociekające). Miejsce chore myć roztworem złożonym w równych częściach z octu, wywaru z 2 korzeni łopianu i oleju z migdałów słodkich lub oliwy z, oliwek. Kawałkiem gazy preparat wklepywać w chorą skórę. Po osuszeniu przyłożyć niewielką ilość kremu witaminowego. Zabieg stosować rano i wieczorem. Podczas kuracji nie należy przemywać skóry wodą z mydłem.

6. Kaszel. Skład syropu: sok ze średniej wielkości cytryny, tyle samo octu, 2 łyżeczki miodu akacjowego, 2 łyżeczki gliceryny. Wymieszać, zużyć w ciągu 12 godzin. Przy silnym kaszlu zażywać po l łyżeczce, co 2 godziny w ciągu dnia (dzieci powyżej 2 lat — 1/2 łyżeczki syropu 3 razy, co godzinę rano i 3 razy po południu).

7. Mdłości. W początkowym okresie wypić l łyżeczkę octu z 1/2 szklanki przegotowanej wody.

8. Oparzenia. Robić kompresy z octu.

9. Złe trawienie. Pić l łyżeczkę octu z 1/4 szklanki wody gazowanej po jedzeniu.

10. Ukąszenia owadów. Robić okłady z octu.

11. Zwichnięcia. Masować obolałe miejsce emulsją o składzie: 2 łyżeczki octu, 2 łyżeczki wywaru z tymianku, l łyżeczka esencji terpentynowej i l żółtko kurzego jaja.

12. Żylaki. Masować nogi rano, od dołu do góry, roztworem o składzie: wywar z liści winorośli czerwonej (garść liści na l litr wody) i octu, w proporcji 1:3. Wieczorem wypić l łyżeczkę octu z 1/2 szklanki wody.


źródło : Rady Szamana
---------------------------------
2008-02-12, 21:21

Oryginalna nazwa tego napoju brzmi Adrak czai. W północnych Indiach, skąd pochodzi, pija się go podczas zimowych miesięcy. Dzięki zawartości imbiru i pieprzu herbatka ma właściwości rozgrzewające, jest też wspaniałym domowym lekarstwem na przeziębienia i bóle gardła.

3 łyżki drobno startego korzenia imbiru
4 łyżki cukru lub miodu lipowego
1 cytryna
1 mała pomarańcza
3 łyżki posiekanych liści świeżej mięty (niekoniecznie)

Wlej do rondelka 3 szklanki wody, wsyp imbir oraz - jeśli lubisz - 2 łyżki mięty i gotuj wszystko 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj cukier lub miód i mieszaj, aż się rozpuści.
Przecedź herbatkę przez drobne sitko lub gazę.
Z połowy cytryny i całej pomarańczy wyciśnij sok i dolej go do herbatki, dorzuć też szczyptę pieprzu. Do każdej szklanki herbatki dodaj plasterek cytryny i ewentualnie 1/2 łyżeczki mięty.
--------------------------

2008-02-15, 09:42

"Napój życia"

Do 1 szklanki gotującej się wody wsypać
1 łyżeczkę kakao
1/2 laski wanilii
oraz 1-4 łyżeczki pieprzu cayenne,

gotować 3 min.

zapobiega grypie i każdemu przeziębieniu.
-------------------------

xyz_123........... 2008-03-13, 09:03

* Aby mieć gładką cerę należy jeść pestki słonecznika i dyni.
Zawierają one duże ilości cynku, który chroni przed wypryskami i trądzikiem , a jednocześnie przywraca blask włosom.



* Aby mieć piękną karnację, należy jeść marchew.
Pod wpływem beta-karotenu, którego duże ilości znajdują się w korzeniu warzywa, skóra nabiera pomarańczowego odcienia.
By uzyskać taki efekt, należy jeść regularnie marchew na surowo lub pić sok.

* Aby mieć mocne paznokcie, należy pić herbatkę ze skrzypu. Substancją czynną jest zawarty w ziółkach krzem.
Wpływa on też korzystnie na kondycję włosów, zapobiega stanom zapalnym skóry.

* Aby mieć piękne zęby, należy jeść ryby. Są one bogate w wapń, fluor i witaminę D.
Ich jedzenie przyczynia się do wzmocnienia układu kostnego i zapobiega próchnicy.

Porady podane przez 'zarazek' na Oliwce.

Kapłanki,Amazonki i ....czarownice.
------------------------------

Irme ...........2008-03-14, 13:27

Syrop z sosny

młode pędy sosny zbierane w maju
cukier
spirytus

Pędy płuczemy z robali i innych takich, wkładamy do słoika (dużego) i przesypujemy cukrem, to zostawiamy na słońcu aż puszczą sok, nie zadługo żeby nie sfermentowało (ok tygodnia). Potem zlewam ten syropek do butelek i do każdej dolewamy kieliszek spirytusu.
Tak może syropek postać do wiosny a zimą jest super rozgrzewający na kaszel.

przepis podała na WPD: jola_mm
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 17:52, 13 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda ............2008-04-20, 19:39

Odżywka z rumu i żółtek dla poprawienia ukrwienia skóry głowy

Składniki:
* 2 żółtka
* 2 łyżki rumu
* pół łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania i nakładania:

* Wszystkie składniki zmiksować dokładnie ze sobą.
* Następnie dokładnie przeczesać włosy i lekko je zwilżyć.
* Maseczkę dokładnie wmasować w skórę głowy i rozprowadzić na całej długości włosów.
* Głowę owinąć folią spożywczą oraz ręcznikiem, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury składniki lepiej się wchłaniają.
* Mieszankę pozostawić na głowię przez około 15 minut.
* Spłukać dokładnie głowę ciepłą, lecz nie gorącą wodą.


Peeling z płatków owsianych i migdałów
Składniki:

* 2 łyżeczki płatków owsianych
* 2 łyżeczki utartych migdałów
* łyżeczka mąki pszennej
* odrobina mleka

Sposób przygotowania i nakładania:
* Migdały zmiksować.
* Następnie dodać do nich płatki owsiane i ucierać w moździerzu aż do uzyskania miałkiej konsystencji.
* Dodać mąkę i wymieszać.
* Podgrzać mleko i niewielką jego ilość dodać do proszku tak, by otrzymać jednolitą niezbyt sztywną masę.
* Tak powstałą papkę nałożyć na twarz na około pół godziny.
* Spłukać dokładnie ciepłą wodą, osuszyć i nałożyć odpowiedni krem.



Odżywcza maseczka dla suchych dłoni
Składniki:

* 2 średnie ziemniaki
* 1 żółtko
* 2 - 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania i nakładania:

* Ziemniaki ugotować w mundurkach.
* Gdy będą miękkie odcedzić je, obrać z łupi i za pomocą widelca zmiażdżyć je na gładką masę.
* Kiedy nie będą już zbyt gorące, dodać do nich żółtko. Należy uważać by się nie ścięło.
* Całość wymieszać z ciepłym mlekiem.
* Nałożyć na dłonie i pozostawić do wyschnięcia.
* Zmyć po około 15 minutach

Jak zwalczyć odżywianiem wolne rodniki?
To prawda, prawidłowa dieta może wspomóc obronę organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są cząsteczkami, które wchodzą w reakcje z innymi wieloma cząsteczkami w organizmie. Mogą one wchodzić zarówno w reakcje korzystne dla organizmu (obrona przed infekcjami bakteryjnymi), ale i negatywne, przed którymi należy się bronić (osłabiające układ odpornościowy, które prowadzą do uszkodzenia tkanek).

Codzienne odżywianie bogate w tzw. przeciwutleniacze pozwala na wyłapywanie wolnych rodników z organizmu, a przez to i zapobiega ich szkodliwemu działaniu. Warto wiedzieć, że na aktywność przeciw utleniającą produktów ma wpływ proces obróbki poszczególnych produktów.
Przykładowo skórka jabłek zawiera niemal 8 razy więcej związków fenolowych w porównaniu z ich miąższem. Stąd usunięcie skórki z jabłek powoduje, że zmniejszamy też dostęp organizmu do związków przeciw utleniających. Aby więc dieta bogata była w antyoksydanty należy nie tylko zjadać jak najwięcej produktów będących ich źródłem, ale też we właściwy sposób przyrządzać potrawy. Ich starty wówczas będą mniejsze.


Procesy kulinarne mające wpływ na znaczące straty związków przeciw utleniających z żywności:

* obieranie skórki z jabłek czy brzoskwiń - miąższ ma znacznie mniej przeciwutleniaczy
* rozdrabnianie warzyw i owoców podczas przygotowywania surówek
* przetwarzanie ziaren zbożowych biała mąka ma mniejsze właściwości antyoksydacyjne niż mąka z grubego przemiału
* gotowanie


Poniżej zamieszczam wykaz nazw przeciwutleniaczy w żywności oraz produktów spożywczych będących ich źródłem:

Przeciwutleniacze
Witamina C
Witamina E
Witamina A
Karotenoidy
Foliany
Związki fenolowe
Antocyjany
Flawonoidy
Fitoestrogeny
Glukozylany
Selen
Koenzym Q
Ubichinon

Produkty, w których siła przeciw utleniająca jest największa

Warzywa: papryka szczególnie czerwona, korzeń pietruszki, szpinak, warzywa kapustne, w tym: jarmuż, brukselka, brokuły, czosnek, czerwona i biała kapusta, cebula czerwona i żółta, kalafior, sałata czerwona i zielona, rzodkiewka, buraki, pomidory, nasiona roślin strączkowych

Owoce: poziomki, jeżyny, truskawki, maliny, czarna porzeczka, agrest, borówka wysoka, róża owocowa, aronia, winogrona

Zboża: jęczmień, pszenica, żyto, gryka, amarantus

Inne produkty: czekolada, kawa, herbata, przyprawy takie jak: tymianek, goździki, cynamon, czarny pieprz, rozmaryn, imbir

aby wspomagać walkę ze szkodliwymi wolnymi rodnikami warto, aby codzienny sposób odżywiania był pełen świeżych warzyw, owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału a także gamy różnorodnych przypraw ziołowych i różnych rodzajów herbat. W ten sposób można rozpocząć z nimi naturalną walkę.
źródło:http://www.vitalia.pl/
_________________

2008-07-28, 19:13

dla informacji
>
> ACTIMEL
>
> Aspekty, które trzeba mieć na względzie.
>
> ACTIMEL dostarcza organizmowi bakterię zwaną L.CASEI. Ta substancia
> jest wytwarzana w naturalny sposób przez 98% organizmów, lecz kiedy
> dostarcza się jej dodatkowo przez dłuższy czas, organizm przestaje
> ją produkować i stopniowo "zapomina", co musi robić i jak robić,
> przede wszystkim u osobników poniżej 14 lat.
>
> W rzeczywistości (actimel) pojawił się jako lek dla tych niewielu
> ludzi, którzy nie wytwarzają tej bakterii, ale ilość tych osób
> okazała się tak niewielka, że lek ten okazał się nieopłacalny. By
> go zrobić opłacalnym sprzedano jego patent firmom żywnościowym.
>
> Departament Zdrowia zobowiązał ACTIMEL (firmę produkującą) do
> zaznaczenia w swoich reklamach, że produktu tego nie należy
> spożywać przez dłuższe okresy i firma ta dopełniła tego obowiązku,
> ale w formie tak zakamuflowanej, że żaden z konsumentów nie zauważy
> tego ostrzeżenia. (W każdym kraju wykorzystuje się inne kruczki
> językowe...przypisek mój)
>
>
> Jeśli któraś matka decyduje się na uzupełnienie diety żywnościowej
> swojego dziecka ACTIMELEM, nie zauważy żadnego ostrzeżenia o
> niestosowności jego użycia i nie dowie się, że może powodować
> poważną krzywdę w przyszłości, spowodowaną manipulacjami
> reklamowymi, aby powiększyć zyski producentów.
_________________

2008-07-28, 19:18
RED BULL
>
PRAWDA O TYM NAPOJU JEST INNA: FRANCJA i DANIA właśnie
> zabroniły jego rozprowadzaniu, ze względu na to, że jest to
> śmiertelny koktajl, spowodowany zbiorem witamin mieszanym z
> GLUCURONOLACTONE, produktem chemicznym wysoko niebezpiecznym, który
> został stworzony przez Departament Obrony Stanów Zjednoczonych w
> latach sześćdziesiątych, by stymulować morale wojska ugrzęzłego w
> Wietnamie, który działał jako narkotyk halucynogenny, zwalczający
> stres wojenny. Jednak jego efekty w organizmie okazały się tak
> niszczycielskie, że został wycofany wobec wysokich wskaźników
> migreny, guzów mózgowych i chorób wątroby, które występowały u
> żołnierzy, którzy go spożywali....Pomimo tego na puszce RED BULLA
> można wyczytać wśród składników: GLUCURONOLACTONE, skatalogowany
> medycznie jako stymulant
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 17:55, 13 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda ............2008-11-22, 04:28

..rady na temat walki z grypą*...

Głównym powodem zapadania na te choroby jest, oprócz zakażenia się wirusami lub bakteriami, spadek odporności organizmu spowodowany złym odżywianiem się w okresie zimy (i nie tylko!) czyli brak witamin w jedzeniu. Tabletki nie są przyswajalne przez nasz organizm tak, jak to kłamie przemysł i jego reklamy, więc syntetyczne witaminy nie pomagają nam przywróci równowagę zachwianą złym jedzeniem.
Na szczęście natura dała nam wielkie bogactwo wszelkiego pożywienia, które jeśli nie jest zniszczone głupimi "udoskonaleniami", czyli przetwarzaniem, może nam dostarczyć wszystkiego co potrzebujemy, żeby cieszyć się zdrowiem.
Na tej stronie znajdują się nie tylko "leki" na dolegliwości, ale także niektóre rady, jak uzupełniać braki witamin w sposób naturalny i pewny.

Kaszel, zapalenie oskrzeli:
(poniżej podaję kilka przepisów, na zrobienie syropów, które nie tylko łagodzą kaszel ale i skutecznie leczą. Te środki nie zwalniają Cię jednak z wizyty u lekarza, który może stwierdzić prawdziwa przyczynę kaszlu i pomóc ją wyleczyć!)

SYROP Z CEBULI
Pokroić 2-3 cebule, układać warstwami przesypując cukrem pudrem. Ugnieść i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Zażywać strop 3 razy dziennie po 2 duże łyżki.
SYROP Z CEBULI I CZOSNKU
Pokroić 3 cebule i 5-6 ząbków czosnku. Zalać 100g płynnego miodu. Ugnieść i odstawić w ciepłe miejsce na parę godzin. Syrop pić 3 razy dziennie po 1 dużej łyżce.
SYROP Z RZODKIEWKI
Drobno pokroić pęczek rzodkiewek i przesypywać warstwy cukrem pudrem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok. Pić syrop po łyżeczce kilka razy w ciągu dnia. Usuwa nawet bardzo uporczywy kaszel.
SYROP Z BURAKA CZERWONEGO
Duży burak umyć i wyciąć w górnej części stożkowaty otwór. Wstawić do piekarnika lub prodiża, upiec. Po godzinie burak puści syrop, który można podawać dzieciom po 1 łyżeczce co godzinę, dorosłym po 1 łyżce stołowej. Syrop ma działanie wykrztuśne.
Dwa przepisy na napary ziołowe do picia:
1- jedną łyżeczkę kwiatu Bzu Czarnego zalać jedną szklanka wrzącej wody i pod przykryciem postawić na 15 minut. Pić taki napar 3 razy dziennie (ciepły).
2- kilka liści Szanty zanurzyć po prostu, w 1 szklance wrzątku na 15 minut pod przykryciem. Pić po jednej łyżeczce 3 razy dziennie. Dzieci: pół łyżeczki!

Pamiętaj, że najgorsze, co możesz robić, będąc chorym, to palić te swoje śmierdzące, obrzydliwe papierosy!
Nie pal więc, przynajmniej do czasu wyleczenia się z choroby, która powoduje kaszel!
Najlepiej jednak zrobisz, jak właśnie teraz, całkowicie rzucisz to świństwo, korzystając z okazji i ostrzeżenia jakim jest kolejny kaszel!

Nieżyty krtani i gardła, Angina, bóle gardła:

-Żuj suszone śliwki! Łagodzą podrażnienie krtani i gardła i zawierają naturalne środki bakteriobójcze! W dużej ilości powodują rozwolnienie - są wiec dobre na zaparcia.

Płukanki przeciwzapalne:
- 1 łyżeczka soli kuchennej rozpuszczona w ciepłej wodzie jest skuteczna, pomimo swojej prostoty!
- 6 kropel jodyny na 1/2 szklanki wody na mocne stany zapalne.
- można płukać też rozcieńczona wodą utlenioną 3%, (jeśli nie puścisz "pawia", od nadmiaru piany!)
- wyciśnięty sok z 2 surowych, obranych ziemniaków. Płukać nim gardło kilka razy dziennie...
- zmieszaj w równych częściach Liść Mięty Pieprzowej, Liść Szałwi i Kwiat Rumianku. Jedna łyżkę stołową tej mieszanki zalej 1 szklanką wrzątku na 15 minut pod przykryciem. Płucz gardło co godzinę...
Napary ziołowe do Picia:
- Kwiat Nagietka i Liść Szałwi, zmieszaj w równych ilościach. 1 łyżkę mieszanki zalej 1 szklanka wrzątku i przykryj na 15 minut. Napar pij przed jedzeniem 3 razy dziennie jedną szklankę.
- Kwiat Rumianku, Liść Mięty Pieprzowej, Liść Szałwi, Liść Podbiału i Kłącze Perzu, zmieszaj w równych ilościach. 3 łyżki tej mieszanki zalej 3/4 litra wrzątku. Postaw pod przykryciem na 20 minut.
Pij trzy razy dziennie, po jedzeniu, jedną szklankę.
Ból głowy: bardzo pomaga położenie na środek czoła świeżego plastra soczystej cebuli.

Katar, zatoki, infekcje nosa:
Inhalacja dla wytrwałych (bardzo skuteczna!): Zrobić sok z dużej cebuli (w sokowirówce) i wciągać przez nos i usta ulatniający się eteryczny smród cebuli!
inne sposoby:
azjatycki: kilkakrotnie w ciągu doby moczyć łokcie w gorącej wodzi.
polski-starożytny: na dwa kawałki flaneli nasypać trzeba zmielonego nasienia Gorczycy Białej. Owinąć tym stopy i nałożyć skarpety. zdjąć po 2 godzinach i szybko dreptać w miejscu, żeby pobudzić krążenie w stopach. Jeśli zrobisz to wieczorem, to na drugi dzień rano obudzisz się bez kataru!

Bóle ucha:

Tym wszystkim objawom często towarzyszą bóle ucha, które złagodzą kompresy z ciepłego, rozgniecionego ziemniaka, ugotowanego ze skórką, zawiniętego w chustkę i przyłożonego do ucha na jakiś czas.

Sposoby na zwiększenie odporności organizmu poprzez zaaplikowanie dużej dawki naturalnej witaminy C przez skórę:
- zrób sobie kąpiel w wannie i wyszoruj się bardzo solidnie. Wyłaź z wanny i napuść świeżej, bardzo gorącej wody i wrzuć do niej posiekana główkę białej kapusty wsadzonej do poszewki na poduszkę (żeby nie było potem problemu z usuwaniem kapusty z wanny. To zadziała jak wielka, kapuściana "expresówka"). właź do wanny znowu (tylko dolej sobie zimnej wody, żeby się nie poparzyć!) i wyleguj się jakiś czas żeby sok z kapusty wchłonął się przez skórę. Potem wyłaź i wytrzyj się dobrze suchym szorstkim ręcznikiem ubierz ciepło (najlepiej; wełniany sweter na gołe plecy i wełniane skarpety) i do łóżka! Zrób sobie wcześniej herbatę zieloną z sokiem malinowym i 25 gram wina czerwonego wytrawnego gronowego. Jeśli się zaczniesz mocno pocić to musisz co jakiś czas się wykąpać i przebierać w suche rzeczy. W wypadku grypy, jest to bardzo dobry sposób na skuteczne wyleczenie się. Nie zażywaj antybiotyków! Wirusy zabija Twój własny organizm (anty ciała) i wysoka temperatura (stąd gorączka - mechanizm obronny organizmu przed atakiem wirusa). Czasem lekarz przepisuje antybiotyk jeśli przy grypie rozwija się inny stan zapalny spowodowany bakteriami.

Poza tym:

Jedz dużo owoców i jarzyn!
Kupuj stale szczypiorek i natkę pietruszki oraz koperek. Powinieneś mieć zawsze w domu kapustę pekińską, jakiegoś pomidora i cebulę. Używaj czosnek - nie jest ważne, że ma zły zapach. Jak przegryziesz go natką pietruszki to nie będzie tak źle smierdział. Poza tym lepiej śmierdzieć czosnkiem niż umarlakiem. Kupuj pory i używaj ich często, tak jak cebulę. Jedz kiszoną kapustę z olejami roślinnymi cebulą i jabłkiem. Jedz orzechy i pestki dyni i słonecznika. Używaj naturalnych przypraw bez przemysłowych ulepszeń: Kurkuma w połączeniu ze świeżo mielonym pieprzem (wzmacnia jej moc ok 1000 krotnie) i czosnkiem to nie tylko afrodyzjak ale również najsilniejszy, ze znanych anty utleniaczy. Połączenie pomidora z czosnkiem, pieprzem i dobrą oliwą to środek odmładzający i regenerujący organizm. W połączeniu z makaronem (produkowany bez jajek i dodatków jest najwyższej jakości i nie tuczy tylko daje zdrowie i dobrą energię) w prawdziwej kuchni włoskiej daje smaczna i zdrową potrawę. Jak do tego dodasz jeszcze sery typu: Mozarella lub nasz prawdziwy (gdzie go kupić?) oscypek i listki świeżej bazylii to otrzymasz potrawę lekkostrawną i zdrową a także bardzo smaczną.
Nie marnuj jedzenia zbyt długim gotowaniem. Raczej dusić z wodą i olejem, niż smażyć cokolwiek. Nie rozgotuj warzyw niech będą chrupiące i maja dobry kolor. Po to masz zęby zęby sobie dać z tym radę. Szanuj dary natury i jej kolory. staraj się gotować tak, żeby zachować piękne i żywe kolory warzyw.
Bądź zdrowy, radosny i pełen energii!
Ciesz się życiem bo jest naprawdę piękne!

Spytasz pewnie: kto teraz ma czas na gotowanie? Każdy ma ten czas! Wystarczy wyłączyć telewizor na godzinę i zrobić przerwę w oglądaniu tzw wiadomości ze świata, usiąść z bliskimi przy dużym stole (nie masz? to kup!) i razem zrobić cos dobrego do jedzenia wspólnie obierając warzywa i krojąc. Może przy okazji uda się Wam wreszcie porozmawiać o czymś naprawdę interesującym? Stół i wspólne gotowanie bardziej zbliża rodzinę, niż wspólne nazwisko...

Uff...

Na koniec podaję parę przykładów na to, co, można jeść w zimie, żeby nie tracić odporności na infekcje i przy okazji zachować energię i młodość:

MIGDAŁY
Zawierają dużo wartości odżywczych, bogate w białko i podstawowe minerały: cynk i magnez.
Poza tym, zwalczają skutecznie zgagę i nadkwasotę!
MORELE
Źródło naturalnego cukru i włókien roślinnych, a także beta-karotenu przetwarzanego przez organizm w witaminę A. W zimie można jeść suszone... ale bez przesady bo morele powodują rozwolnienie!
BROKUŁY
Bogate źródło żelaza, witaminy A i C oraz włókien roślinnych i flawonidów. Jest to doskonała zimowa potrawa, zawsze powinna znajdować się na liście zakupów. Lepsze są mrożone niż zwiędłe i nieświeże.
wg ostatnich badań najsilniejsze działanie lecznicze maja w połączeniu z pomidorami, pieprzem, czosnkiem i mozarella.
BRĄZOWY RYŻ
Zawiera witaminy z grupy B, jest doskonałym zródłem zdrowych kalorii. Podawaj z pieczonymi jabłkami na deser, w zupach lub zamiast ziemniaków.
RAZOWY CHLEB
Podstawowy składnik odżywczy w okresie zimy. Aż tryska witaminami z grupy B i minerałami, dostarcza także zdrowych kalorii, a zatem i energii.
ZIARNO SEZAMOWE
Ziarno sezamowe powinno zagościć na stole w kuchni. Zawiera białko, żelazo i cynk, dodaje każdego rodzaju pozytywnej energii. Posypuj nim płatki śniadaniowe, sałatki, desery lub dania pikantne.

(Jeśli jesz często dwa z tych elementów, to masz szansę na to by nie chorować na grypę i tzw. przeziębienia.)
Na zdrowie!
*...to są tylko koleżeńskie rady i nie roszczę sobie prawa do nieomylności!
Te metody i wiadomości są oparte na tradycji i medycynie ludowej...
Wiem z własnego doświadczenia, że pomagają zwalczyć te wszystkie dolegliwości zdrowotne, jakie nas często trapią. Na pewno nie zaszkodzą Ci, jeśli będziesz stosował je z umiarem. Każda przesada jest szkodliwa, a zioła, wbrew temu co się głupio sądzi, są mocnymi lekami i w nadmiarze mogą poważnie zaszkodzić.
Każda choroba wymaga wizyty u zaufanego lekarza, bo tylko on może stwierdzić czy jej objawy nie są początkiem czegoś groźnego.

Poza tym często sami źle oceniamy swój stan zdrowia i nie potrafimy rozpoznać czy kaszel i katar nie powoduje na przykład alergia, która jest groźną chorobą jeśli nie jest fachowo leczona.
Tylko mądry lekarz jest w stanie po objawach ocenić przyczyny. My, sami się lecząc usuwamy przeważnie tylko objawy a choroba w tym czasie niszczy nasz organizm. Tak właśnie działają te wszystkie cudowne, reklamowane w telewizji leki przeciw grypie choć muszę przyznać, że ostatnio określają je producenci jako leki usuwające OBJAWY to jednak mam dużą wątpliwość, czy każdy rozumie co to naprawdę znaczy. To jest ten sam problem co z "Tabletkami od bólu głowy", które usuwają tylko sygnały ostrzegawcze jakiegoś poważnego problemu (bo mózg nie "boli" tylko sygnalizuje za pomocą bólu, że jakaś naszego organizmu ma jakieś kłopoty) i na jakiś czas mamy spokój z alarmami na temat naszego zdrowia a choroba "po cichu" w tym czasie się rozwija.
Jedno jest pewne: Mądre odżywianie się, jest na pewno korzystne dla Twojego zdrowia a mądre wcale nie musi znaczyć: "niesmaczne".
Pamiętaj, że to co jesz decyduje o Twoim życiu i zdrowiu bardziej niż się w naszej wieśniacko-miejskiej kulturze sądzi.
Powiem więcej: jestem pewien, że znakomity smak potrawy opartej na prostych i naturalnych zasadach, jest sygnałem, że ta potrawa jest pozytywna dla naszego organizmu... ( nie myl, proszę, mojego stwierdzenia, z oszustwami smakowymi stosowanymi przez współczesny przemysł spożywczy, przez dodawanie chemikaliów zwanych: "wzmacniacze smaku i zapachu"! )
Bądź zdrowy!
[link widoczny dla zalogowanych]
_________________
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 6:16, 03 Wrz 2012    Temat postu: Zdrowotne zalety kapsaicyny lek na raka Back to top

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Maria Wanda dnia Pon 6:19, 03 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Danuta
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Torun
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 8:05, 26 Gru 2012    Temat postu: Back to top

792949.jpg][/URL]
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Rady i Porady Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach