Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Szaszłyki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy z grilla
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 19:25, 08 Lut 2010    Temat postu: Szaszłyki Back to top

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych
60 dag polędwiczek wieprzowych
20 dag boczku wędzonego
2 średnie cebule
1 opakowanie marynaty do mięs
8 łyżek oleju słonecznikowego

Umyć polędwiczki, pokroić na plastry ok. 1 cm grubości.
Wymieszać marynatę z olejem, zalać pokrojone polędwiczki, marynować w chłodnym miejscu 8 godzin.
Pokroić cebulę i boczek na plastry. Nabijać na przemian mięso, boczek, cebulę - na szpikulce(ewentualnie dosolić).
Piec na grilu lub w piekarniku ok. 20 min. (obracając)

Szaszłyk z mielonego mięsa
400g mielonego mięsa
1 sucha bułka
1 jajko
sól
pieprz
3 cebule
2 papryki: zielona i czerwona albo żółta
400g boczek wędzony

Namoczoną i wyciśniętą bułkę, pokrojoną w kostkę 1 cebulę, wymieszać z mielonym mięsem (wieprzowym). Doprawić solą i pieprzem.
Boczek pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w krążki. Paprykę oczyścić, pokroić w niewielkie plastry.
Z mielonej mięsnej masy ukształtować niewielkie kulki. Nadziewać na metalowy szpic do szaszłyków. na przemian z plasterkami boczku i cebuli. I prosto na grill.
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:16, 09 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Szaszłyki drobiowe po marokańsku [link widoczny dla zalogowanych]
*******************************
przepis podała Kermidt

3/4 kg piersi kury (ok 4 szt)

2 łyzki oliwy
2 ząbki czosnku

oraz mielone przyprawy

po łyżeczce
- kolendry
- kuminu
- soli

po 1/2 łyżeczki
- curry
- cynamonu
- pieprzu cayenne

Czosnek najlepiej utrzeć na paste w możdzierzu, ale może być drobno posiekany, czy z praski.
Wszystkie przyprawy wymieszać w oliwie, dodac kure pokrojona w dużą kostkę (ok 2 cm), wytytłać dokladnie w marynacie i wstawić do lodówki na min 2 godziny (można przygotować dzień wcześniej).
Nadziać na patyczki (namoczone min 30min, coby nie spłonęły) - lużno, tak, żeby nie były sklejone ze soba. Grilować (6-8 minut obracajac raz) na ogniu, elektrycznie czy na patelni.
Gril powinien być średnio rozgrzany.

Aromatyczne szaszłyki z karkówki


Składniki:
· Knorr Delikat do mięs
· 0,5 kg karkówki
· 2 małe cukinie
· 1 czerwona papryka
· 3 łyżki białego wina
· 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:
Karkówkę opłucz. Wytrzyj starannie papierowym ręcznikiem. Następnie mięso pokrój na niezbyt duże kawałki (o wym. ok. 3x3 cm), oprósz Delikatem do mięs, skrop winem i olejem. Odstaw na ok. 4 godzin do lodówki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne. Pokrój w taką samą kostkę jak mięso. Cukinię opłucz, wytrzyj. Potnij w niezbyt cienkie plastry (jeśli cukinia ma twardą skórkę, możesz ją obrać). Kawałki mięsa i warzyw nabijaj kolejno na drewniane lub metalowe patyczki do szaszłyków. Piecz na rozgrzanym ruszcie przez 20-30 minut.

Szaszłyki drobiowe z sosem orzechowym:

Składniki:

4 piersi kurczaka,
sól, pieprz,
4 cebule,
sok z 1 cytryny,
12 plasterków boczku lub bekonu,
5 dag masła, 20 dag orzechów włoskich (wyłuskanych),
1 szklanka bulionu wołowego,
2 łyżeczki maki ziemniaczanej,
8 łyżek madery

Przepis:

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na równe kawałki, solimy i pieprzymy.
Obieramy 2 cebule, ścieramy je na drobnej tarce, mieszamy z sokiem cytrynowym. Do takiej marynaty wkładamy mięso, odstawiamy na 20 minut.
Plasterki boczku kroimy na połówki, owijamy nimi kawałki mięsa, nadziewamy na wykałaczki i grillujemy 10 minut w piekarniku lub na grillu węglowym albo na patelni grillowej.

W tym czasie robimy sos:

siekamy dwie cebule, szklimy je na maśle. Zdejmujemy z patelni łyżką cedzakowa, na tym samym tłuszczu smażymy orzechy. Zdejmujemy z patelni orzechy, połowę miksujemy w blenderze razem z podsmażoną cebulą. Powstały mus z powrotem przekładamy na patelnię, wlewamy bulion, zagęszczamy mąką wymieszaną z maderą. Zagotowujemy, Dodajemy pozostałe orzechy, przyprawiamy. Podajemy do szaszłyków.
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:17, 09 Lut 2010    Temat postu: Back to top

SZASZŁYKI WOŁOWE

60 DKG POLĘDWICY WOŁOWEJ
OLIWA DO SMAROWANIA

MARYNATA:
1/2 SZKL. SOSU SOJOWEGO
2-3 ŁYŻKI ŻUBRÓWKI

MIĘSO POKROIĆ W KOSTKĘ I MARYNATĄ ZALAĆ JĄ,ODSTAWIĆ NA GODZINĘ
NASTĘPNIE NADZIAĆ NA SZPADKI POSMAROWAĆ OLIWĄ
PIEC NA GRILU KILKAKROTNIE ODWRACAĆ


SZASZŁYK Z RYBY

1/2 KG RYBY MORSKIEJ
KILKA PLASTRÓW CHUDEGO BOCZKU WĘDZONEGO
POMIDORY KOKTAJLOWE
CEBULKI DYMKI MALE
2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
ŁYŻECZKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU
PIEPRZ
SÓL

FILETY POKROIC NA MAŁE KAWAŁKI SKROPIC SOKIEM Z CYTRYNY,OPRÓSZYC SOLĄ,PIEPRZEM I ZIOŁAMI ODSTAWIĆ NA 1/2 GODZ.
RYBĘ I BOCZEK ZWINĄĆ W RULONIKI I NABIJAĆ NA SZPADKI NA PRZEMIAN Z WARZYWAMI,POSYPAC PAPRYKĄ I PIEPRZEM
PIEC NA GRILU,PRZEKRĘCAĆ

SZASZŁYK Z BARANINY

1/2 KG MIELONEJ BARANINY
CEBULA
JAJKO
3 ŁYZKI OLEJU SOJOWEGO
20 DKG PIECZAREK
CZERWONA PAPRYKA
CEBULA DYMKA 12 SZT.
2 ZĄBKI CZOSNKU
1 ŁYŻECZKA TYMIANKU
PIEPRZ, SÓL

MIĘSO WYMIESZAĆ Z JAJEM, POSIEKANĄ CEBULĄ I ROZTARTYM CZOSNKIEM. PRZYPRAWIĆ SOLĄ PIEPRZEM I MIELONYM TYMIANKIEM.
FORMOWAĆ GAŁKI NABIJAĆ NA SZPATKI PRZEKŁADAJĄC JĄ PIECZARKĄ, CEBULKĄ KAWAŁKIEM PAPRYKI
SMAROWAĆ OLEJEM I SMAŻYĆ NA PATELNI PRZEZ 5-6 MIN. NA ROZGRZANYM TŁUSZCZU. PODAWAĆ Z RYŻEM.
 
Zobacz profil autora
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 19:18, 09 Lut 2010    Temat postu: Back to top

SZASZŁYK Z MIELONEJ WOŁOWINY

25 DKG MIELONEJ WOŁOWINY
25 DKG SŁONINY
ŁYZKA KMINKU
2 ZĄBKI CZOSNKU
3 ŁYZKI BULIONU, PIEPRZ, SÓL

MIELONY KMINEK WYMIESZAĆ Z MIĘSEM PIEPRZEM I CZOSNKIEM ROZTARTYM Z SOLĄ
UFORMOWAĆ SZNYCELKI, DOKŁADNIE OWINĄĆ PLASTERKAMI SŁONINY
NADZIAĆ NA SZPADKI DO SZASZŁYKÓW, PIEC 10 MIN. POLEWAJĄC BULIONEM. PODAWAĆ Z ZIEMNIAKAMI I ZIELONĄ SAŁATĄ.
NA SZPADCE POWINNO BYĆ OK. 4 SZNYCELKÓW
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy z grilla Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach