Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Sosy do sałatek

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Olina
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 20:09, 09 Lut 2010    Temat postu: Sosy do sałatek Back to top

SOS WINEGRET ORYGINALNY FRANCUSKI

1 szklanka oliwy z oliwek
ćwierć szklanki octu winnego
ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Wszystkie składniki włożyć do słoika zakręcić słoik i kilkakrotnie potrząsnąć,aby składniki się połączyły
sos można trzymać w lodówce zamknięty ok. 2 mies.


SOS VINEGRET CYTRYNOWY

1/2 szkl.oliwy
1/3 szkl.soku z cytryn
1-2 łyżek cukru pudru
6-8 ząbków czosnku
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
pieprz
super pasuje do wszelkich surówek i sałaty zielonej. To mój ulubiony sos, jest jak dla mnie rewelacyjny.


Sos winegret miodowo-musztardowy

Kolejny sos, który przyda wam się do wielu sałatek.
- Musztarda 3 łyżeczki
- Miód 3 łyżeczki
- Ocet winny biały 2 łyżki
- Zioła prowansalskie suszone 2 łyżeczki
- Bazylia suszona 1 łyżeczka
- Oregano suszone 1 łyżeczka
- Czosnek 1 ząbek posiekany
- Sól
- Pieprz
- Olej 1 szklanka
- Woda 1//4 szklanki

Musztardę, miód, ocet, czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Do powstałej masy dolewamy olej cienkim strumyczkiem cały czas mieszając. Powstanie zawiesisty sos który rozcieńczycie wodą. Odstawcie na 2 godziny by smaki się pomieszały.
_________________


Sos jogurtowy

- 200 g. gęstego jogurtu np. Bałkański
- Mięta suszona - 2 łyżeczki
- Kumin mielony - 1 łyżeczka
- Sok z połowy cytryny
- Cukier - 2 płaskie łyżeczki
- Ocet winny biały - 1łyżka
- Sól
- pieprz
Wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy na 1 godzinę żeby się przegryzło. Jak macie w danej chwili dostęp to lepiej dać świeżą miętę jest lepsza.
Można go używać prawie do wszystkiego: jako sos do sałatki, dip do przekąsek itd.
_________________


Sos balsamico
.
- Ocet balsamico - 4 łyżki stołowe
- Miód wielokwiatowy albo spadziowy - 8 łyżeczek
- Oliwa z oliwek - 300 mililitrów
Miód z octem mieszamy i cieniutkim strumieniem dolewamy oliwę cały czas intensywnie mieszając. Wyjdzie wam zawiesisty pyszny sos sałatkowy. Smacznego.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach