Wszystkie składniki włożyć do słoika zakręcić słoik i kilkakrotnie potrząsnąć,aby składniki się połączyły
sos można trzymać w lodówce zamknięty ok. 2 mies.
SOS VINEGRET CYTRYNOWY
1/2 szkl.oliwy
1/3 szkl.soku z cytryn
1-2 łyżek cukru pudru
6-8 ząbków czosnku
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
pieprz
super pasuje do wszelkich surówek i sałaty zielonej. To mój ulubiony sos, jest jak dla mnie rewelacyjny.
Musztardę, miód, ocet, czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Do powstałej masy dolewamy olej cienkim strumyczkiem cały czas mieszając. Powstanie zawiesisty sos który rozcieńczycie wodą. Odstawcie na 2 godziny by smaki się pomieszały.
_________________
Sos jogurtowy
- 200 g. gęstego jogurtu np. Bałkański
- Mięta suszona - 2 łyżeczki
- Kumin mielony - 1 łyżeczka
- Sok z połowy cytryny
- Cukier - 2 płaskie łyżeczki
- Ocet winny biały - 1łyżka
- Sól
- pieprz
Wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy na 1 godzinę żeby się przegryzło. Jak macie w danej chwili dostęp to lepiej dać świeżą miętę jest lepsza.
Można go używać prawie do wszystkiego: jako sos do sałatki, dip do przekąsek itd.
_________________
Sos balsamico
.
- Ocet balsamico - 4 łyżki stołowe
- Miód wielokwiatowy albo spadziowy - 8 łyżeczek
- Oliwa z oliwek - 300 mililitrów
Miód z octem mieszamy i cieniutkim strumieniem dolewamy oliwę cały czas intensywnie mieszając. Wyjdzie wam zawiesisty pyszny sos sałatkowy. Smacznego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach